Godišnji kalendar

Septembar

Radionica o borbi protiv korupcije - Niš

EU Projekat „Prevencija i borba protiv korupcije“ – IPA 2013 organizuje dvodnevnu radionicu „Prevencija i borba protiv korupcije na lokalnom nivou – koordinacija i saradnja“ za predstavnike jedinica lokalnih samouprava u Nišu (4-5. septembra), u Metropolitan sali hotela New City (ul. Vožda Karađorđa 12).

Za radionicu u Nišu pozivi su upućeni predstavnicima sledećih lokalnih samouprava: Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Preševo, Surdulica, Trgovište, Doljevac, Merošina, Niš, Svrljig, Pirot, Blace, Žitorađa, Kuršumlija, Lebane, Leskovac, Zaječar i Sokobanja.

Cilj radionica je da se akteri na lokalnom nivou upoznaju sa postojećim mehanizmima koordinacije prevencije korupcije, postojećim obavezama državnih i organa lokalne samouprave, kao i da pomogne učesnicima da kroz praktične vežbe razmotre mogućnosti za saradnju sa organizacijama civilnog društva. Radionica je namenjena zaposlenima koji obavljaju poslove u vezi sa lokalnim antikorupcijskim planom, postojećim planom integriteta, i/ili sličnim aktivnostima.

Projekat će snositi putne troškove za predstavnika lokalne samouprave koji dolazi van Niša, ukoliko dolazi privatnim vozilom, kao i troškove hotelskog smeštaja

Lokalne samouprave treba da prijave svog predstavnika/cu do 30. avgusta 2018. na e-mail: tatjana.ubavic@protivkorupcije.rs Za sve ostale informacije koje su potrebne, učesnici mogu kontaktirati organizatore na: 011-403-84-60.

Pozivno pismo - Niš

Dnevni red - Niš

Smeštaj i nadoknada putnih troškova za radionicu u Nišu 

Trening trenera za članove Mobilnih timova za inkluziju Roma

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“ (Program), koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje Trening trenera (ToT), koji će biti održan u Beogradu u periodu od 6. do 8. septembra 2018. godine.

Obuka je namenjena članovima Mobilnih timova za inkluziju Roma, a ima za cilj da unapredi kapacitete za najmanje 20 Mobilnih timova za inkluziju Roma koji su uspostavljeni u okviru IPA programa, kako bi se dodatno razvile kompetencije njihovog rada u skladu sa Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

Nakon trodnevne obuke, odabrani kandidati (članovi postojećih Mobilnih timova za inkluziju Roma formirani kroz IPA 2012) imaće priliku da kao treneri prenesu znanje i iskustvo kroz aktivnosti i radionice novim koleginicama i kolegama, odnosno članovima novoformiranih Mobilnih timova za inkluziju Roma podržanih kroz IPA intervencije. 

Održavanje trodnevne obuke, radni materijal i smeštaj za učesnike biće obezbeđeni iz sredstava Programa, dok refundacija troškova puta za učesnike nije predviđena.

 

PRIJAVA: Rok za prijavljivanje je 23. avgust 2018. godine. 

Prijavni formular, CV i motivaciono pismo je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Trening trenera (ToT)“

SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

NAPOMENA: Obuka je isključivo namenjena članovima mobilnih timova za inkluziju Roma iz sledećih opština i gradova: Bela Palanka, Bojnik, Bujanovac, Knjaževac, Koceljeva, Kovin, Kragujevac, Kruševac, Leskovac, Novi Sad, Odžaci, Palilula, Pančevo, Prokuplje, Smederevo, Sombor, Valjevo, Vranje, Žitorađa, Zvezdara. 

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti Dušanu Jovanoviću, programskom savetniku, na adresu: dusan.jovanovic@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Prijavni formular za ToT obuke.docx

Radionica o borbi protiv korupcije - Kraljevo

EU Projekat „Prevencija i borba protiv korupcije“ – IPA 2013 organizuje dvodnevnu radionicu „Prevencija i borba protiv korupcije na lokalnom nivou – koordinacija i saradnja“ za predstavnike jedinica lokalnih samouprava u Kraljevu (6-7. septembra), u hotelu Botika, Naselje Moša Pijade 1/A.

Za radionicu u Kraljevu pozivi su upućeni predstavnicima iz sledećih lokalnih samouprava: Jagodina, Paraćin, Rekovac, Ćuprija, Aranđelovac, Kragujevac, Rača, Varvarin, Kruševac, Vrnjačka Banja, Kraljevo, Novi Pazar, Tutin, Arilje, Užice, Čajetina, Ivanjica i Čačak.

Cilj radionica je da se akteri na lokalnom nivou upoznaju sa postojećim mehanizmima koordinacije prevencije korupcije, postojećim obavezama državnih i organa lokalne samouprave, kao i da pomogne učesnicima da kroz praktične vežbe razmotre mogućnosti za saradnju sa organizacijama civilnog društva. Radionica je namenjena zaposlenima koji obavljaju poslove u vezi sa lokalnim antikorupcijskim planom, postojećim planom integriteta, i/ili sličnim aktivnostima.

Projekat će snositi putne troškove za predstavnika lokalne samouprave koji dolazi van Kraljeva, ukoliko dolazi privatnim vozilom, kao i troškove hotelskog smeštaja

Lokalne samouprave treba da prijave svog predstavnika/cu do 30. avgusta 2018. na e-mail: tatjana.ubavic@protivkorupcije.rs Za sve ostale informacije koje su potrebne, učesnici mogu kontaktirati organizatore na broj telefona: 011-403-84-60.

Pozivno pismo - Kraljevo

Dnevni red - Kraljevo

Smeštaj i nadoknada putnih troškova za radionicu u Kraljevu 

Sednica Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije

Treća sednica Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije biće održana 7. septembra 2018. godine, u prostorijama Regionalnog centra za obuku pripadnika civilne zaštite u selu Rudno, sa početkom u 10 časova.

Za sednicu se predlaže sledeći dnevni red:

 1. Usvajanje zapisnika sa 2. sednice
 2. Napredak u pripremi pregovaračke pozicije za Poglavlje 27 – životna sredina i klima
 3. Primena novih odredbi Zakona o lokalnoj samoupravi – osnivanje Zajedničke uprave za vanredne situacije na regionalnom nivou
 4. Svetski dan čišćenja – 15. septembar – podrška i uključivanje u akciju
 5. Dan bez automobila u gradovima i opštinama Srbije – evropska nedelja mobilnosti
 6. Razno

U radu sednice učestvovaće Ivan Karić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine i šef Tima za  izradu pregovaračke pozicije za Poglavlje 27, koji će članove Odbora informisati o ostvarenim rezultatima u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Dnevni red sednice Odbora ZŽS i VS.doc


Sednica Odbora za sistemska pitanja i upravu

Konstitutivna sednica Odbora za sistemska pitanja i upravu biće održana 11. septembra u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština (Makedonska 22/VIII), sa početkom u 11.00 časova.
Za sednicu je predložen sledeći dnevni red:

 1. Konstituisanje Odbora za sistemska pitanja i upravu
 2. Usvajanje Poslovnika Odbora
 3. Izbor zamenika predsednika Odbora
 4. Predlozi i komentari u vezi sa izmenama i dopunama Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave
 5. Predlozi i komentari na Model poslovnika skupštine opštine/grada
 6. Razno

Rok za potvrdu učešća je 10. septembar 2018. godine, putem telefona na brojeve 011 3223 446 ili elektronskim putem na adresu marko.tomasevic@skgo.org.

Sprovođenja lokalnih planova javnog zdravlja

Zajednički sastanak Mreže za sport i Mreže za lokalne savete za zdravlje i savetnike prava pacijenata Stalne konferencije gradova i opština, na temu  „Zdravlje u svim politikama - Partnerstva za zdravlje“  će biti održan 12. septembra 2018. godine sa početkom u 11 časova. Sastanak mreža će biti organizovan uz podršku projekta „Institucionalna podrška SKGO-druga faza“ koju sprovodi SKGO, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Tema skupa je sprovođenje lokalnih planova javnog zdravlja i namenjen je predstavnicima gradova i opština koji kreiraju i sprovode politike u oblasti javnog zdravlja, sporta, omladinske politike i zaštite životne sredine.

Dosledna posvećenost u sprovođenju javnih politika u oblastima sporta, zaštite životne sredine i javnog zdravlja su pokazatelj stepena preuzimanja odgovornosti za zdravlje na nivou gradova i opština. Strateški ciljevi Stalne konferencije gradova i opština su razvoj javno-zdravstvene pismenosti, kao i stvaranje društvene klime u kojoj se zdravlje prepoznaje kao vrhunska vrednost, potencijal i preduslov za dugoročni razvoj zemlje.

Partnerstva za zdravlje na lokalnom nivou treba da dovedu do ekonomičnijeg trošenja resursa, većeg zadovoljstva građana, zdravih stilova života, zdravije životne sredine i boljeg zdravlja za sve.

Agenda.pdf

Za više informacija:

Dr Jasmina Tanasić
Šefica Odeljenja za društvene delatnosti
jasmina.tanasic@skgo.org

Maja Knežević Romčević
Sekretarka Odbora za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu
maja.knezevic@skgo.org

Zajednički sastanak Mreže za zdravlje i Mreže za sport SKGO

Stalna konferencija gradova i opština organizuje zajednički sastanak Mreže za zdravlje i Mreže za sport SKGO, a čija je tema „Zdravlje u svim politikama - U zdravom telu zdrav duh“. Skup će biti održan 12. 09. 2018. godineuhotelu ROOM 88, Takovska 48, Beograd sa početkom u 11 časova.

Tema skupa je sprovođenje planova javnog zdravlja i drugih strategija razvoja u gradovima i opštinama. Dosledna posvećenost u sprovođenju javnih politika u oblastima sporta, zaštite životne sredine i javnog zdravlja su pokazatelj stepena preuzimanja odgovornosti za zdravlje na nivou gradova i opština. 

Molimo Vas da blagovremeno dostavite prijave najkasnije do petka 7. septembra 2018. godine, a za sva dodatna pitanja Vaši saradnici se mogu obratiti gospođi Maji Knežević Romčević, sekretarki Odbora za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu putem telefona 011 7357 958, 064/870 33 34 ili putem elektronske pošte: maja.knezevic@skgo.org.

Pozivno pismo

Dnevni red skupa
Sastanak SKGO Mreže za poljoprivredu i ruralni razvoj

Sedmi sastanak SKGO Mreže za poljoprivredu i ruralni razvoj biće održan u petak, 14.septembra 2018. godine u hotelu “M”, Bulevar Oslobođenja 56a, sa početkom u 11 časova.

Sastanak će biti posvećen programima podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju, a biće reči i o novinama koje uvodi Sektor za ruralni razvoj MPŠV u vezi sa izradom i izveštavanjem po ovim programima. Jedna od tema biće godišnji programi zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta, informacije o pregovaračkom procesu za poglavlje 11 – poljoprivredu i ruralni razvoj u smislu šta je suština i zašto je taj proces važan. Zatim će biti prezentovani projekti u oblasti agrobiznisa kao primer dobre prakse, a na kraju će biti predstavljene Smernice za izradu, praćenje, evaluaciju i izveštavanje o sprovođenju Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja JLS koje su usklađene sa nedavno usvojenim Zakonom o planskom sistemu, a sadržaj i delovi dokumenta su tako dizajnirani da možete da koristiti ako planirate da uradite sami čitav proces izrade ili angažujete eksperte.

Molim vas da vaše prisustvo prijavite na e-mail adresu sladjana.grujic@skgo.org najkasnije do srede 12. septembra 2018.g, do kraja radnog vremena.

Dnevni red skupa

Evropska nedelja mobilnosti

Stalna konferencija gradova i opština će u okviru Evropske nedelje mobilnosti organizovati akciju „Dan bez automobila u gradovima i opštinama“. U tom smislu, pozivamo predsednike opština i gradonačelnike da ličnim primerom podrže akciju tako što će u petak, 21. septembra na posao doći bez automobila (pešice, javnim prevozom, biciklom). Ukoliko želite da se pridružite akciji lično ili sa svojim saradnicima, molimo Vas da nas kontaktirate kako bi Vaš doprinos akciji bio dokumentovan i medijski propraćen.

Za više informacija u vezi obeležavanja Evropske nedelje mobilnosti možete se obratiti Klari Danilović, savetnici za oblast urbanizma i stanovanja (klara.danilovic@skgo.org, 011/7357-906), Aleksandri Vukmirović, šefu Službe ili Ivanu Božoviću, savetniku u Službi za evropske integracije i međunarodnu saradnju (euintegracije@skgo.org). 

Obuka o ljudskim i manjinskim pravima i antidiskriminaciji - Kragujevac

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje obuke o  ljudskim i manjinskim pravima, integrisanom pristupu, aktivnom uključivanju, antidiskriminaciji i prevenciji nasilja u porodici.

Obuka je prvenstveno namenjena predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva, a ima za cilj doprinos ostvarivanju uspešnog sprovođenja mera zaštite ljudskih i manjinskih prava, kao i podizanje svesti kroz razmenu informacija, znanja, naučenih lekcija i primera dobre prakse o politikama i merama inkluzije na lokalnom nivou.

Održavanje dvodnevnih obuka, radni materijal i smeštaj za učesnike biće obezbeđeni iz sredstava Programa, dok refundacija troškova puta za učesnike nije predviđena.

Naredne obuke će biti regionalno organizovane po sledećem rasporedu:

 • KRAGUJEVAC, 18. i 19. septembar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave:  ŽAGUBICA, BOLJEVAC, MAJDANPEK, ZAJEČAR, LAPOVO, ĆIĆEVAC, REKOVAC, RAČA, BOR, BATOČINA, NEGOTIN, KUČEVO, PETROVAC NA MLAVI, VELIKA PLANA, KNIĆ, BRUS, VARVARIN, TOPOLA, DESPOTOVAC, SVILAJNAC, RAŠKA, ALEKSANDROVAC, ĆUPRIJA,TUTIN,TRSTENIK,PARAĆIN,JAGODINA,NOVI PAZAR, KRALJEVO, KRUŠEVAC i VRNJAČKA BANJA.
 • UŽICE, 27. i 28. septembar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: ČAJETINA, KOSJERIĆ, SEVOJNO, ČAČAK, UŽICE, GORNJI MILANOVAC, PRIJEPOLJE, IVANJICA, POŽEGA, SJENICA, NOVA VAROŠ, PRIBOJ, ARILJE, LUČANI i BAJINA BAŠTA
 • SUBOTICA, 04. i 05. oktobar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: NOVA CRNJA, NOVI KNEŽEVAC, ČOKA, MALI IĐOŠ, BAČ, ADA, SENTA, KANJIŽA, BAČKA TOPOLA, APATIN, ODŽACI, BAČKA PALANKA, KIKINDA, SOMBOR, NOVI BEČEJ, ŽITIŠTE, BEČEJ, VRBAS, KULA i SRBOBRAN.
 • ŠABAC, 11. i 12. oktobar 2018. godina, za sledeće lokalne samouprave: LAJKOVAC, UB, LJIG, MIONICA, OSEČINA, VALJEVO, BOGATIĆ, KOCELJEVA, KRUPANJ, LJUBOVIJA, LOZNICA, MALI ZVORNIK, ŠABAC i VLADIMIRCI.

PRIJAVA: Rok za prijavljivanje je 10. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Obuka o ljudskim i manjinskim pravima i antidiskriminaciji“

Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti Dušanu Jovanoviću, programskom savetniku, na adresu: dusan.jovanovic@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Prijavni formular.docx

Novi Sad - Radionica za programsko i kapitalno budžetiranje i pripremu odluka o budžetu za 2019.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 18. septembra do 25. oktobra 2018. godine organizuje 12 regionalnih radionica za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2019. godinu. Organizacija radionica realizuje se u okviru pete faze Programa Exchange, koji finansira Evropska unija, a realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa SKGO.

Radionica u Novom Sadu biće održana 18. septembra 2018. godine (Skupština Grada Novog Sada, skupštinska sala, Ulica Žarka Zrenjanina 2), sa početkom u 11 časova.

Rok za prijavu učešća je 14. septembar.

Kontakt osoba za prijavu učešća je Nina Čehov, nina.cehov@skgo.org, telefon broj 011 7357-941.

 Učesnicima radionica će biti ukazano na unapređenja koja su uočena kao neophodna radi doslednije i kvalitetnije primene budžetskih klasifikacija i Uputstva za izradu programskog budžeta Ministarstva finansija. Pored toga, kao i u prethodna tri ciklusa programskog budžetiranja, JLS će na raspolaganju imati i dodatne pomoćne i instruktivne materijale za izradu odluka o budžetu, ali i u pogledu procesa rodno odgovornog budžetiranja i izrade građanskih vodiča kroz odluku o budžetu LS. Takođe, u okviru radionica biće predstavljen pravni okvir za planiranje javnih investicija kojim su predviđene značajne novine u vezi sa procesom predlaganja kapitalnih projekata, njihove pripreme, ocenjivanja i načina uključivanja u budžet kao i o sprovođenju i izveštavanju o realizaciji, a ujedno će biti predstavljeni modaliteti njegove primene u JLS. U saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike biće predstavljen i Zakon o planskom sistemu koji svojom predstojećom primenom unosi značajne promene u procese planiranja LS.

Pozivno pismo Novi Sad.pdf

Dnevni red reg radionice 2018 Novi Sad.pdf

Subotica - Radionica za programsko i kapitalno budžetiranje i pripremu odluka o budžetu za 2019.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 18. septembra do 25. oktobra 2018. godine organizuje 12 regionalnih radionica za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2019. godinu. Organizacija radionica realizuje se u okviru pete faze Programa Exchange, koji finansira Evropska unija, a realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa SKGO.

Radionica u Subotici biće održana 19. septembra 2018. godine (Gradska kuća, Velika većnica, Trg slobode 1, sa početkom u 11 časova), sa početkom u 11 časova.

Rok za prijavu učešća je 14. septembar.

Kontakt osoba za prijavu učešća je Nina Čehov, nina.cehov@skgo.org, telefon broj 011 7357-941.

 Učesnicima radionica će biti ukazano na unapređenja koja su uočena kao neophodna radi doslednije i kvalitetnije primene budžetskih klasifikacija i Uputstva za izradu programskog budžeta Ministarstva finansija. Pored toga, kao i u prethodna tri ciklusa programskog budžetiranja, JLS će na raspolaganju imati i dodatne pomoćne i instruktivne materijale za izradu odluka o budžetu, ali i u pogledu procesa rodno odgovornog budžetiranja i izrade građanskih vodiča kroz odluku o budžetu LS. Takođe, u okviru radionica biće predstavljen pravni okvir za planiranje javnih investicija kojim su predviđene značajne novine u vezi sa procesom predlaganja kapitalnih projekata, njihove pripreme, ocenjivanja i načina uključivanja u budžet kao i o sprovođenju i izveštavanju o realizaciji, a ujedno će biti predstavljeni modaliteti njegove primene u JLS. U saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike biće predstavljen i Zakon o planskom sistemu koji svojom predstojećom primenom unosi značajne promene u procese planiranja LS.

Pozivno pismo Subotica.pdf

Dnevni red reg radionice 2018 Subotica.pdf

Niš - Info dan povodom poziva za podnošenje prijava za pakete podrške

Stalna konferencija gradova i opština raspisala je javni poziv za podnošenje prijava za pakete podrške:

 1. Za unapređenje administrativne efikasnosti i delotvornosti na lokalnom nivou
 2. Za unapređenje građanskog učešća i transparentnosti na lokalnom nivou
 3. Za unapređenje antikorupcijskih politika na lokalnom nivou

Paketi podrške lokalnim samoupravama podrazumevaju pružanje ekspertske podrške i stručnog znanja u predmetnim oblastima kroz obuke, mentorski rad, savetodavnu podršku i podršku unapređenju postojećih ili razvoju novih procedura i akata u lokalnim samoupravama u skladu sa razvijenim modelima i najboljim praksama.

Poziv je namenjen svim lokalnim samoupravama u Republici Srbiji, a rok za podnošenje prijava je 9. oktobar 2018.

Prijavnu dokumentaciju, kao i smernice za podnošenje prijava možete pronaći na internet stranici SKGO : http://www.skgo.org/konkursi/detaljno/182/poziv-za-podnosenje-prijava-za-pakete-podrske

Info dan organizovan u cilju detaljnog obrazloženja javnog poziva za podnošenje prijava za pakete podrške, kao i prijavne dokumentacije, biće održan u sredu, 19. septembra 2018. godine, u Nišu (Regionalni centar za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju, Pariske Komune bb), sa početkom u 12 časova.

Rok za dostavljanje prijava je ponedeljak, 17. septembar, elektronskim putem na andrea.guduric@skgo.org.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati: Andreu Gudurić Janjušević na telefon 011 7357931 ili putem elektronske pošte andrea.guduric@skgo.org .

Prijavni formular-Nis.doc

Predsedništvo SKGO

Na sednici Predsedništva biće potpisan Ugovor o nastavku saradnje povodom početka nove faze podrške Stalnoj konferenciji gradova i opština kroz projekat “Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji finansijski podržava Vlada Švajcarske Konfederacije.

Ceremonija potpisivanja Ugovora o sprovođenju projekta, koji predstavlja podršku Švajcarske Vlade u oblasti upravljanja, biće održana u sredu, 19. septembra 2018. godine, u prostorijama SKGO (Makedonska 22/8), sa početkom u 13 časova.

Ugovor vredan 3,1 miliona evra, potpisaće  Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

Zahvaljujući saradnji sa Švajcarskom Vladom, SKGO je mesto gde lokalne vlasti imaju priliku i mogućnost da iskažu poteškoće sa kojima se susreću, vode direktan dijalog sa ministarstvima, ali i da dobiju konkretnu podršku da usvojeni zakon ili politiku primene u praksi. Podrška lokalnoj samoupravi ogleda se u pružanju redovne savetodavne pomoći, održavanju besplatnih obuka, pripremi modela lokalnih akata, a do sada je, pripremljeno i distribuirano više od 20 vodiča i drugih instruktivnih materijala za službenike i donosioce odluka.

Švajcarska Vlada je do sada, kroz saradnju sa Stalnom konferencijom gradova i opština podržala razvoj gradova i opština sa više od devet miliona evra.

Nakon potpisivanja Ugovora, članovi Predsedništva biće upoznati sa pripremljenim modelima lokalnih akata koji su pripremljeni u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, sa objavljenim pozivom za podnošenje prijava za pakete podrške, kao i sa Predlogom odluke o izmeni Odluke o utvrđivanju predloga SKGO za imenovanje članova i zamenike članova delegacije Republike Srbije u Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope.

Dnevni red sednice Predsednistva.pdf

Kragujevac - Info dan povodom poziva za podnošenje prijava za pakete podrške

Stalna konferencija gradova i opština raspisala javni poziv za podnošenje prijava za pakete podrške:

 1. Za unapređenje administrativne efikasnosti i delotvornosti na lokalnom nivou
 2. Za unapređenje građanskog učešća i transparentnosti na lokalnom nivou
 3. Za unapređenje antikorupcijskih politika na lokalnom nivou

Paketi podrške lokalnim samoupravama podrazumevaju pružanje ekspertske podrške i stručnog znanja u predmetnim oblastima kroz obuke, mentorski rad, savetodavnu podršku i podršku unapređenju postojećih ili razvoju novih procedura i akata u lokalnim samoupravama u skladu sa razvijenim modelima i najboljim praksama.

Poziv je namenjen svim lokalnim samoupravama u Republici Srbiji, a rok za podnošenje prijava je 9. oktobar 2018.

Prijavnu dokumentaciju, kao i smernice za podnošenje prijava možete pronaći na internet stranici SKGO : http://www.skgo.org/konkursi/detaljno/182/poziv-za-podnosenje-prijava-za-pakete-podrske

Info dan organizovan u cilju detaljnog obrazloženja javnog poziva za podnošenje prijava za pakete podrške, kao i prijavne dokumentacije, biće održan u četvrtak 20. septembra 2018. godine, u Kragujevcu (Uprava Grada Kragujevca, Trg Slobode 3), sa početkom od 11 časova.

Rok za dostavljanje prijava je utorak, 18. septembar do 12.00 časova, elektronskim putem na andrea.guduric@skgo.org.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati: Andreu Gudurić Janjušević na telefon 011 7357931 ili putem elektronske pošte andrea.guduric@skgo.org.

Prijavni formular-Kragujevac.doc

Novi Sad - Info dan povodom poziva za podnošenje prijava za pakete podrške

Stalna konferencija gradova i opština raspisala je javni poziv za podnošenje prijava za pakete podrške:

 1. Za unapređenje administrativne efikasnosti i delotvornosti na lokalnom nivou
 2. Za unapređenje građanskog učešća i transparentnosti na lokalnom nivou
 3. Za unapređenje antikorupcijskih politika na lokalnom nivou

Paketi podrške lokalnim samoupravama podrazumevaju pružanje ekspertske podrške i stručnog znanja u predmetnim oblastima kroz obuke, mentorski rad, savetodavnu podršku i podršku unapređenju postojećih ili razvoju novih procedura i akata u lokalnim samoupravama u skladu sa razvijenim modelima i najboljim praksama.

Poziv je namenjen svim lokalnim samoupravama u Republici Srbiji, a rok za podnošenje prijava je 9. oktobar 2018.

Prijavnu dokumentaciju, kao i smernice za podnošenje prijava možete pronaći na internet stranici SKGO : http://www.skgo.org/konkursi/detaljno/182/poziv-za-podnosenje-prijava-za-pakete-podrske

Info dan u cilju detaljnog obrazloženja javnog poziva za podnošenje prijava za pakete podrške, kao i prijavne dokumentacije biće održan u petak, 21. septembra 2018. godine, u Novom Sadu (Skupština Autonomne pokrajine Vojvodine, Vladike Platona bb), sa početkom od 11 časova.

Rok za dostavljanje prijava je utorak, 18. septembar do 12 časova, elektronskim putem na andrea.guduric@skgo.org.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati: Andreu Gudurić Janjušević na telefon 011 7357931 ili putem elektronske pošte andrea.guduric@skgo.org .

Prijavni formular-Novi Sad.doc

Potpisivanje Sporazuma o saradnji sa 11 gradova i opština za izradu urbanističkih planova

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizuje potpisivanje Sporazuma o saradnji sa 11 gradova i opština (Kučevo, Beočin, Bač, Leskovac, Kuršumlija, Vrnjačka Banja, Bujanovac, Sombor, Pećinci, Lebane i Surdulica), koji će biti podržani prilikom izrade urbanističkih planova za uređenje romskih podstandardnih naselja. Ovi se planovi mogu  smatrati svojevrsnom ''mapom puta'' za prostornu, socijalnu, infrastrukturnu i ekonomsku inkluziju romske zajednice u Srbiji.

Svečana ceremonija potpisavanja biće održana u petak, 21. septembra, u prostorijama SKGO (Beograd, Makedonska 22/VIII), sa početkom u 12 časova.

Prisutnima će se obratiti: Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Nikolas Bizel, šef Operacija I Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Dušanka Golubović, gradonačelnica Sombora.

Mreža načelnika uprava gradova/opština i uprava gradskih opština

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u saradnji sa Timom za reformu javne uprave (Kabinet predsednika Vlade) i Kancelarijom za IT i elektronsku upravu organizuje IX Mrežu načelnika uprava gradova/opština i uprava gradskih opština koja će biti održana u petak, 21. septembra 2018. godine u Beogradu (Japanski salon - Sava Centar).

Na dnevnom redu IX sastanka Mreže planirana je prezentacija novih zakonskih obaveza i mogućnosti za unapređenje kvaliteta usluga koje JLS pružaju građanima i privredi, kao i nove mogućnosti za JLS u oblasti e-Uprave.

Takođe, obzirom da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) pokrenulo proces izmena i dopuna Zakona o zaposlenima u AP i JLS, na sastanku Mreže biće otvorena diskusija o problemima u primeni i neophodnim unapređenjima ovog zakona.

Konačno, na Mreži biće predstavljen i Program dobrog upravljanja, odnosno paketi podrške iz oblasti unapređenja administrativne efikasnosti i delotvornosti, antikorupcijskih politika i unapređenja građanskog učešća i transparentnosti koje SKGO planira da implementira u gradovima, opštinama i gradskim opštinama u narednom periodu.

Sastanak Mreže organizovan je u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – druga faza“, koji finansira Švajcarska organizacija za razvoj i saradnju (SDC).

Predlog izmena i dopuna Zakon o zaposlenima.doc

Dnevni red IX Mreza nacelnika uprava.doc

Beograd - Predstavljanje novog Pravilnika o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu, učeniku i odraslom

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Stalna konferencija gradova i opština organizuju regionalne okrugle stolove “Predstavljanje Pravilnika o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu, učeniku i odraslom”, koji će biti održani u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu/Zrenjaninu i Nišu. 

Skup u Beogradu biće održan 24. septembra 2018. godine, u hotelu Park (Njegoševa 2), sa početkom 11 časova.

Osnovni cilj skupa je predstavljanje novog Pravilnika o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu, učeniku i odraslom, čije se usvajanje očekuje. Pravilnik uređuje bliže uslove za procenu potreba deteta, učenika i odraslog za dodatnom obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom podrškom kao i sastav i način rada interresorne komisije koju formira lokalna samouprava. Takođe, cilj okruglih stolova je i da se kroz dijalog, otvori diskusija o zajedničkim ciljevima i zadacima vezanim za rad Interresornih komisija u lokalnoj zajednici. Nadamo se da ćemo kroz međuinstitucionalni dijalog analizirati postojeće uloge i odgovornosti u ovoj oblasti, mapirati izazove i predložiti moguća rešenja, definisati zajedničke ciljeve i buduće aktivnosti. Sprovedena istraživanja su utvrdila da je potrebno pružiti dodatnu podršku i dodatno ojačati kapacitete lokalnih mehanizama kroz edukacije. 

Lokalne samoupravame pozvane na skup su: Beograd, Barajevo, Voždovac, Vračar, Grocka, Zvezdara, Zemun, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Savski Venac, Sopot, Stari Grad, Čukarica, Surčin, Arilje, Bajina Basta, Bogatić, Inđija, Koceljeva, Kosjerić, Kovačica, Kovin, Krupanj, Lajkovac, Loznica, Mali Zvornik, Opovo, Pančevo, Pećinci, Plandište, Ruma, Stara Pazova, Šabac, Ub, Užice i Vladimirci.

Rok za prijavu učešća je petak, 21. septembar 2018. godine do kraja radnog vremena.

Za dodatne informacije, kontakt osoba je Maji Knežević, sekretarka Odbora SKGO za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu na broj telefona 011-3223 446 ili elektronskim putem na maja.knezevic@skgo.org.

Regionalni skupovi biće organizovani uz podršku projekta "Institucionalna podrška SKGO - druga faza", koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Pozivno pismo.pdf

Nacrt agende interesorne komisije -2.docx

Prijavni formular BG.doc

Zrenjanin - Radionica za programsko i kapitalno budžetiranje i pripremu odluka o budžetu za 2019.

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 18. septembra do 25. oktobra 2018. godine organizuje 12 regionalnih radionica za podršku gradovima, opštinama i gradskim opštinama u programskom i kapitalnom budžetiranju i pripremi odluka o budžetu za 2019. godinu. Organizacija radionica realizuje se u okviru pete faze Programa Exchange, koji finansira Evropska unija, a realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa SKGO.

Radionica u Zrenjaninu biće održana 26. septembra 2018. godine (Gradska kuća, skupštinska sala, Trg slobode 10, sa početkom u 11 časova), sa početkom u 11 časova.

Rok za prijavu učešća je 21. septembar.

Kontakt osoba za prijavu učešća je Nina Čehov, nina.cehov@skgo.org, telefon broj 011 7357-941.

Učesnicima radionica će biti ukazano na unapređenja koja su uočena kao neophodna radi doslednije i kvalitetnije primene budžetskih klasifikacija i Uputstva za izradu programskog budžeta Ministarstva finansija. Pored toga, kao i u prethodna tri ciklusa programskog budžetiranja, JLS će na raspolaganju imati i dodatne pomoćne i instruktivne materijale za izradu odluka o budžetu, ali i u pogledu procesa rodno odgovornog budžetiranja i izrade građanskih vodiča kroz odluku o budžetu LS. Takođe, u okviru radionica biće predstavljen pravni okvir za planiranje javnih investicija kojim su predviđene značajne novine u vezi sa procesom predlaganja kapitalnih projekata, njihove pripreme, ocenjivanja i načina uključivanja u budžet kao i o sprovođenju i izveštavanju o realizaciji, a ujedno će biti predstavljeni modaliteti njegove primene u JLS. U saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike biće predstavljen i Zakon o planskom sistemu koji svojom predstojećom primenom unosi značajne promene u procese planiranja LS.

Pozivno pismo Zrenjanin.pdf

Dnevni red reg radionice 2018 Zrenjanin.pdf

Kragujevac - Predstavljanje novog Pravilnika o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu, učeniku i odraslom

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Stalna konferencija gradova i opština organizuju regionalne okrugle stolove “Predstavljanje Pravilnika o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu, učeniku i odraslom”, koji će biti održani u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu/Zrenjaninu i Nišu. 

Skup u Kragujevcu biće održan 26. septembra 2018. godine, u hotelu Šumarice (Desankin venac bb), sa početkom 11 časova.

Osnovni cilj skupa je predstavljanje novog Pravilnika o dodatnoj obrazovnoj, zdravstvenoj i socijalnoj podršci detetu, učeniku i odraslom, čije se usvajanje očekuje. Pravilnik uređuje bliže uslove za procenu potreba deteta, učenika i odraslog za dodatnom obrazovnom, zdravstvenom i socijalnom podrškom kao i sastav i način rada interresorne komisije koju formira lokalna samouprava. Takođe, cilj okruglih stolova je i da se kroz dijalog, otvori diskusija o zajedničkim ciljevima i zadacima vezanim za rad Interresornih komisija u lokalnoj zajednici. Nadamo se da ćemo kroz međuinstitucionalni dijalog analizirati postojeće uloge i odgovornosti u ovoj oblasti, mapirati izazove i predložiti moguća rešenja, definisati zajedničke ciljeve i buduće aktivnosti. Sprovedena istraživanja su utvrdila da je potrebno pružiti dodatnu podršku i dodatno ojačati kapacitete lokalnih mehanizama kroz edukacije. 

Lokalne samoupravame pozvane na skup su: Kragujevac, Aranđelovac, Batočina, Rača, Topola, Lapovo, Velika Plana, Smederevo, Smederevska Palanka, Despotovac, Paraćin, Rekovac, Jagodina, Svilajnac, Ćuprija, Požarevac, Kostolac, Veliko Gradište, Golubac, Žabari, Žagubica, Kučevo, Malo Crniće, Petrovac na Mlavi, Bor, Kladovo, Majdanpek, Negotin, Gornji Milanovac, Kraljevo, Ljig, Mionica,Priboj, Prijepolje, Sjenica, Čajetina, Novi Pazar, Raška, Tutin, Ivanjica, Lučani, Čačak, Osečina, Valjevo i Ljubovija.

Rok za prijavu učešća je ponedeljak, 24. septembar 2018. godine do kraja radnog vremena.

Za dodatne informacije, kontakt osoba je Maji Knežević, sekretarka Odbora SKGO za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu na broj telefona 011-3223 446 ili elektronskim putem na maja.knezevic@skgo.org.

Regionalni skupovi biće organizovani uz podršku projekta "Institucionalna podrška SKGO - druga faza", koji finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju (SDC).

Pozivno pismo.pdf

Nacrt agende interesorne komisije -Kragujevac.docx

Prijavni formular Kragujevac.doc

Obuka o ljudskim i manjiskim pravima i antidiskriminaciji - Užice

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje obuke o  ljudskim i manjinskim pravima, integrisanom pristupu, aktivnom uključivanju, antidiskriminaciji i prevenciji nasilja u porodici.

Obuka je prvenstveno namenjena predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva, a ima za cilj doprinos ostvarivanju uspešnog sprovođenja mera zaštite ljudskih i manjinskih prava, kao i podizanje svesti kroz razmenu informacija, znanja, naučenih lekcija i primera dobre prakse o politikama i merama inkluzije na lokalnom nivou.

Održavanje dvodnevnih obuka, radni materijal i smeštaj za učesnike biće obezbeđeni iz sredstava Programa, dok refundacija troškova puta za učesnike nije predviđena.

Naredne obuke će biti regionalno organizovane po sledećem rasporedu:

 • KRAGUJEVAC, 18. i 19. septembar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave:  ŽAGUBICA, BOLJEVAC, MAJDANPEK, ZAJEČAR, LAPOVO, ĆIĆEVAC, REKOVAC, RAČA, BOR, BATOČINA, NEGOTIN, KUČEVO, PETROVAC NA MLAVI, VELIKA PLANA, KNIĆ, BRUS, VARVARIN, TOPOLA, DESPOTOVAC, SVILAJNAC, RAŠKA, ALEKSANDROVAC, ĆUPRIJA,TUTIN,TRSTENIK,PARAĆIN,JAGODINA,NOVI PAZAR, KRALJEVO, KRUŠEVAC i VRNJAČKA BANJA.
 • UŽICE, 27. i 28. septembar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: ČAJETINA, KOSJERIĆ, SEVOJNO, ČAČAK, UŽICE, GORNJI MILANOVAC, PRIJEPOLJE, IVANJICA, POŽEGA, SJENICA, NOVA VAROŠ, PRIBOJ, ARILJE, LUČANI i BAJINA BAŠTA
 • SUBOTICA, 04. i 05. oktobar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: NOVA CRNJA, NOVI KNEŽEVAC, ČOKA, MALI IĐOŠ, BAČ, ADA, SENTA, KANJIŽA, BAČKA TOPOLA, APATIN, ODŽACI, BAČKA PALANKA, KIKINDA, SOMBOR, NOVI BEČEJ, ŽITIŠTE, BEČEJ, VRBAS, KULA i SRBOBRAN.
 • ŠABAC, 11. i 12. oktobar 2018. godina, za sledeće lokalne samouprave: LAJKOVAC, UB, LJIG, MIONICA, OSEČINA, VALJEVO, BOGATIĆ, KOCELJEVA, KRUPANJ, LJUBOVIJA, LOZNICA, MALI ZVORNIK, ŠABAC i VLADIMIRCI.

PRIJAVA: Rok za prijavljivanje je 10. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Obuka o ljudskim i manjinskim pravima i antidiskriminaciji“

Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti Dušanu Jovanoviću, programskom savetniku, na adresu: dusan.jovanovic@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Prijavni formular.docx

Mreža SKGO za imovinsko-pravne poslove i upravljanje imovinom

Drugi sastanak Mreže SKGO za imovinsko-pravne poslove i upravljanje imovinom biće održan u petak, 28. septembra 2018. godine, sa početkom u 11.00 časova, u Beogradu, u hotelu „Holiday Inn“, ul. Španskih boraca 74.

Predstavnici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Republičkog geodetskog zavoda na sastanku će predstaviti novi Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, s posebnim osvrtom na pitanja od značaja za poslove u Vašoj nadležnosti, primenu geografskog katastarskog informacionog sistema, obaveze organa uprave da dostavljaju odluke i akte koji predstavljaju osnov za upis u katastar, upis u katastar vodova, izdavanje podataka iz katastra, brisanje držaoca i državine itd. 

Takođe, predstavnici Republičkog geodetskog zavoda upoznaće prisutne sa značajem i primenom digitalne platforme Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka (NIGP) koje ovaj sistem pruža u svakodnevnom radu. Članovi Mreže biće upoznati sa najčešćim problemima u postupcima eksproprijacije, a koje je Ministarstvo finansija uočilo u svom drugostepenom postupanju.

Rok za prijavu učešća je do srede, 26. septembra 2018. godine, elektronskim putem na ruzica.arandjelovic.ilic@skgo.org.  

Pozivno pismo Mreza za imovinu.pdf

Dnevni red.doc

Prijavni formular.doc

Oktobar

Obuka za Pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama - Kragujevac

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje regionalne obuke za pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama.

Obuke su namenjene prvenstveno predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva. Cilj obuka je izgradnja kapaciteta zaposlenih u JLS i organizacijama civilnog društva da planiraju i sprovode projekte i na taj način unapređuju lokalnu zajednicu, a u ovom slučaju socijalnu inkluziju Roma i drugih posebno osetljivih društvenih grupa.

Obuka će biti organizovana u KRAGUJEVCU, od 02. do 04. oktobra 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: ŽAGUBICA, BOLJEVAC, MAJDANPEK, ZAJEČAR, LAPOVO, ĆIĆEVAC, REKOVAC, RAČA, BOR, BATOČINA, NEGOTIN, KUČEVO, PETROVAC NA MLAVI, VELIKA PLANA, KNIĆ, BRUS, VARVARIN, TOPOLA, DESPOTOVAC, SVILAJNAC, RAŠKA, ALEKSANDROVAC, ĆUPRIJA, TUTIN, TRSTENIK, PARAĆIN, JAGODINA, NOVI PAZAR,  KRALJEVO, KRUŠEVAC i VRNJAČKA BANJA.

Rok za prijavljivanje je 25. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Priprema i upravljanje projektima“

NAPOMENA: Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu: ipa2016obuke@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Pozivno pismo

Prijavni formular obuke za PCM

Međunarodni sajmovi: Energetika, EcoFair i 112 EXPO

Beogradski sajam u periodu od 2. do 5. oktobra 2018. godine organizuje: 14. Međunarodni sajam Energetika (3-5. oktobar), 15. Međunarodni sajam zaštite životne sredine i prirodnih resursa - EcoFair (3-5. oktobar)  i 41. Međunarodni sajam vanrednih situacija 112 EXPO (2-5. oktobar). Ova multidisciplinarna manifestacija obradiće najvažnije teme današnjice:  ENERGIJA, ENERGETSKA EFIKASNOST, EKOLOGIJA - ŽIVOTNA SREDINA, UPRAVLJANJE PAMETNIM GRADOVIMA  i UPRAVLJANJE VANREDNIM SITUACIJAMA. Sajmovi će predstaviti ove tri celine pod sloganom NOVA ENERGIJA - PAMETNI GRADOVI u halama 1 i 2 Beogradskog sajma.

Pozivno pismo >>> 

Nacrt programa ENERGETIKA - ECOFAIR 2018 >>>

Nacrt programa 112 EXPO >>>

Obuka o ljudskim i manjinskim pravima i antidiskriminiciji - Subotica

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje obuke o  ljudskim i manjinskim pravima, integrisanom pristupu, aktivnom uključivanju, antidiskriminaciji i prevenciji nasilja u porodici.

Obuka je prvenstveno namenjena predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva, a ima za cilj doprinos ostvarivanju uspešnog sprovođenja mera zaštite ljudskih i manjinskih prava, kao i podizanje svesti kroz razmenu informacija, znanja, naučenih lekcija i primera dobre prakse o politikama i merama inkluzije na lokalnom nivou.

Održavanje dvodnevnih obuka, radni materijal i smeštaj za učesnike biće obezbeđeni iz sredstava Programa, dok refundacija troškova puta za učesnike nije predviđena.

Naredne obuke će biti regionalno organizovane po sledećem rasporedu:

 • KRAGUJEVAC, 18. i 19. septembar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave:  ŽAGUBICA, BOLJEVAC, MAJDANPEK, ZAJEČAR, LAPOVO, ĆIĆEVAC, REKOVAC, RAČA, BOR, BATOČINA, NEGOTIN, KUČEVO, PETROVAC NA MLAVI, VELIKA PLANA, KNIĆ, BRUS, VARVARIN, TOPOLA, DESPOTOVAC, SVILAJNAC, RAŠKA, ALEKSANDROVAC, ĆUPRIJA,TUTIN,TRSTENIK,PARAĆIN,JAGODINA,NOVI PAZAR, KRALJEVO, KRUŠEVAC i VRNJAČKA BANJA.
 • UŽICE, 27. i 28. septembar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: ČAJETINA, KOSJERIĆ, SEVOJNO, ČAČAK, UŽICE, GORNJI MILANOVAC, PRIJEPOLJE, IVANJICA, POŽEGA, SJENICA, NOVA VAROŠ, PRIBOJ, ARILJE, LUČANI i BAJINA BAŠTA
 • SUBOTICA, 04. i 05. oktobar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: NOVA CRNJA, NOVI KNEŽEVAC, ČOKA, MALI IĐOŠ, BAČ, ADA, SENTA, KANJIŽA, BAČKA TOPOLA, APATIN, ODŽACI, BAČKA PALANKA, KIKINDA, SOMBOR, NOVI BEČEJ, ŽITIŠTE, BEČEJ, VRBAS, KULA i SRBOBRAN.
 • ŠABAC, 11. i 12. oktobar 2018. godina, za sledeće lokalne samouprave: LAJKOVAC, UB, LJIG, MIONICA, OSEČINA, VALJEVO, BOGATIĆ, KOCELJEVA, KRUPANJ, LJUBOVIJA, LOZNICA, MALI ZVORNIK, ŠABAC i VLADIMIRCI.

PRIJAVA: Rok za prijavljivanje je 10. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Obuka o ljudskim i manjinskim pravima i antidiskriminaciji“

Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti Dušanu Jovanoviću, programskom savetniku, na adresu: dusan.jovanovic@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Prijavni formular.docx

Obuka za Pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama - Novi Sad

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje regionalne obuke za pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama.

Obuke su namenjene prvenstveno predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva. Cilj obuka je izgradnja kapaciteta zaposlenih u JLS i organizacijama civilnog društva da planiraju i sprovode projekte i na taj način unapređuju lokalnu zajednicu, a u ovom slučaju socijalnu inkluziju Roma i drugih posebno osetljivih društvenih grupa.

Obuka će biti organizovana u NOVOM SADU, od 09. do 11. oktobra 2018 godine, za sledeće lokalne samouprave: SREMSKI KARLOVCI, OPOVO, IRIG, PLANDIŠTE, ŽABALJ, BAČKI PETROVAC, BEOČIN, TITEL, BELA CRKVA, PEĆINCI, ALIBUNAR, KOVAČICA, TEMERIN, KOVIN, ŠID, SEČANJ, INĐIJA, VRŠAC, RUMA, STARA PAZOVA, SREMSKA MITROVICA, ZRENJANIN, PANČEVO

Rok za prijavljivanje je 25. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Priprema i upravljanje projektima“

NAPOMENA: Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu: ipa2016obuke@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Pozivno pismo

Prijavni formular obuke za PCM

Obuka o ljudskim i manjinskim pravima i antidiskriminaciji - Šabac

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje obuke o  ljudskim i manjinskim pravima, integrisanom pristupu, aktivnom uključivanju, antidiskriminaciji i prevenciji nasilja u porodici.

Obuka je prvenstveno namenjena predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva, a ima za cilj doprinos ostvarivanju uspešnog sprovođenja mera zaštite ljudskih i manjinskih prava, kao i podizanje svesti kroz razmenu informacija, znanja, naučenih lekcija i primera dobre prakse o politikama i merama inkluzije na lokalnom nivou.

Održavanje dvodnevnih obuka, radni materijal i smeštaj za učesnike biće obezbeđeni iz sredstava Programa, dok refundacija troškova puta za učesnike nije predviđena.

Naredne obuke će biti regionalno organizovane po sledećem rasporedu:

 • KRAGUJEVAC, 18. i 19. septembar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave:  ŽAGUBICA, BOLJEVAC, MAJDANPEK, ZAJEČAR, LAPOVO, ĆIĆEVAC, REKOVAC, RAČA, BOR, BATOČINA, NEGOTIN, KUČEVO, PETROVAC NA MLAVI, VELIKA PLANA, KNIĆ, BRUS, VARVARIN, TOPOLA, DESPOTOVAC, SVILAJNAC, RAŠKA, ALEKSANDROVAC, ĆUPRIJA,TUTIN,TRSTENIK,PARAĆIN,JAGODINA,NOVI PAZAR, KRALJEVO, KRUŠEVAC i VRNJAČKA BANJA.
 • UŽICE, 27. i 28. septembar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: ČAJETINA, KOSJERIĆ, SEVOJNO, ČAČAK, UŽICE, GORNJI MILANOVAC, PRIJEPOLJE, IVANJICA, POŽEGA, SJENICA, NOVA VAROŠ, PRIBOJ, ARILJE, LUČANI i BAJINA BAŠTA
 • SUBOTICA, 04. i 05. oktobar 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: NOVA CRNJA, NOVI KNEŽEVAC, ČOKA, MALI IĐOŠ, BAČ, ADA, SENTA, KANJIŽA, BAČKA TOPOLA, APATIN, ODŽACI, BAČKA PALANKA, KIKINDA, SOMBOR, NOVI BEČEJ, ŽITIŠTE, BEČEJ, VRBAS, KULA i SRBOBRAN.
 • ŠABAC, 11. i 12. oktobar 2018. godina, za sledeće lokalne samouprave: LAJKOVAC, UB, LJIG, MIONICA, OSEČINA, VALJEVO, BOGATIĆ, KOCELJEVA, KRUPANJ, LJUBOVIJA, LOZNICA, MALI ZVORNIK, ŠABAC i VLADIMIRCI.

PRIJAVA: Rok za prijavljivanje je 10. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Obuka o ljudskim i manjinskim pravima i antidiskriminaciji“

Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti Dušanu Jovanoviću, programskom savetniku, na adresu: dusan.jovanovic@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Prijavni formular.docx

Obuka za Pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama - Beograd

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje regionalne obuke za pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama.

Obuke su namenjene prvenstveno predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva. Cilj obuka je izgradnja kapaciteta zaposlenih u JLS i organizacijama civilnog društva da planiraju i sprovode projekte i na taj način unapređuju lokalnu zajednicu, a u ovom slučaju socijalnu inkluziju Roma i drugih posebno osetljivih društvenih grupa.

Obuka će biti organizovana u BEOGRADU, od 16. do 18. oktobra, za sledeće lokalne samouprave: SOPOT, NOVI BEOGRAD, BARAJEVO, SAVSKI VENAC, SURČIN, STARI GRAD, MLADENOVAC, VRAČAR, SREMSKA MITROVICA, LAZAREVAC, OBRENOVAC, GROCKA, RAKOVICA, STARA PAZOVA, ZVEZDARA, VOŽDOVAC, KOSTOLAC, ZEMUN, PALILULA, POŽAREVAC, SMEDEREVO, VELIKO GRADIŠTE, KLADOVO, GOLUBAC, ČUKARICA, SMEDEREVSKA PALANKA, ŽABARI, ARANĐELOVAC, MALO CRNIĆE i PANČEVO.

Rok za prijavljivanje je 25. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Priprema i upravljanje projektima“

NAPOMENA: Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu: ipa2016obuke@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Pozivno pismo

Prijavni formular obuke za PCM

Obuka za Pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama - Šabac

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje regionalne obuke za pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama.

Obuke su namenjene prvenstveno predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva. Cilj obuka je izgradnja kapaciteta zaposlenih u JLS i organizacijama civilnog društva da planiraju i sprovode projekte i na taj način unapređuju lokalnu zajednicu, a u ovom slučaju socijalnu inkluziju Roma i drugih posebno osetljivih društvenih grupa.

Obuka će biti organizovana u ŠAPCU, od 23. do 25. oktobar 2018. godina, za sledeće lokalne samouprave: LAJKOVAC, UB, LJIG, MIONICA, OSEČINA, VALJEVO, BOGATIĆ, KOCELJEVA, KRUPANJ, LJUBOVIJA, LOZNICA, MALI ZVORNIK, ŠABAC i VLADIMIRCI.

Rok za prijavljivanje je 25. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Priprema i upravljanje projektima“

NAPOMENA: Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu: ipa2016obuke@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Pozivno pismo

Prijavni formular obuke za PCM

Obuka za Pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama - Niš

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje regionalne obuke za pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama.

Obuke su namenjene prvenstveno predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva. Cilj obuka je izgradnja kapaciteta zaposlenih u JLS i organizacijama civilnog društva da planiraju i sprovode projekte i na taj način unapređuju lokalnu zajednicu, a u ovom slučaju socijalnu inkluziju Roma i drugih posebno osetljivih društvenih grupa.

Obuka će biti organizovana u NIŠU, od 30. oktobra do 01. novembra 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: CRNA TRAVA, TRGOVIŠTE, MEDVEĐA, BOSILEGRAD, GADŽIN HAN, RAŽANJ, DIMITROVGRAD, BOJNIK, BLACE, BELA PALANKA, BABUŠNICA, MEROŠINA, SVRLJIG, SOKOBANJA, ŽITORAĐA, DOLJEVAC,  SURDULICA, VLADIČIN HAN, LEBANE, PREŠEVO, VLASOTINCE, KNJAŽEVAC, BUJANOVAC, PROKUPLJE, KURŠUMLIJA, ALEKSINAC, PIROT, VRANJE, LESKOVAC, NIŠKA BANJA, CRVENI KRST, PANTELEJ, VRANJSKA BANJA,  PALILULA (NIŠ) i MEDIJANA.

Rok za prijavljivanje je 25. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Priprema i upravljanje projektima“

NAPOMENA: Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu: ipa2016obuke@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Pozivno pismo

Prijavni formular obuke za PCM

Novembar

Obuka za Pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama - Užice

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje regionalne obuke za pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama.

Obuke su namenjene prvenstveno predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva. Cilj obuka je izgradnja kapaciteta zaposlenih u JLS i organizacijama civilnog društva da planiraju i sprovode projekte i na taj način unapređuju lokalnu zajednicu, a u ovom slučaju socijalnu inkluziju Roma i drugih posebno osetljivih društvenih grupa.

Obuka će biti organizovana u UŽICU, 06. do 08. novembra 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: ČAJETINA, KOSJERIĆ, SEVOJNO, ČAČAK, UŽICE, GORNJI MILANOVAC, PRIJEPOLJE, IVANJICA, POŽEGA, SJENICA, NOVA VAROŠ, PRIBOJ, ARILJE, LUČANI i BAJINA BAŠTA.

Rok za prijavljivanje je 25. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Priprema i upravljanje projektima“

NAPOMENA: Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu: ipa2016obuke@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Pozivno pismo

Prijavni formular obuke za PCM

Obuka za Pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama - Subotica

Stalna konferencija gradova i opština u okviru Programa „PODRŠKA EU INKLUZIJI ROMA - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, koji finansira Evropska unija kroz IPA 2016 organizuje regionalne obuke za pripremu i upravljanje projektima prema EU procedurama.

Obuke su namenjene prvenstveno predstavnicima lokalnih samouprava i organizacijama civilnog društva. Cilj obuka je izgradnja kapaciteta zaposlenih u JLS i organizacijama civilnog društva da planiraju i sprovode projekte i na taj način unapređuju lokalnu zajednicu, a u ovom slučaju socijalnu inkluziju Roma i drugih posebno osetljivih društvenih grupa.

Obuka će biti organizovana u SUBOTICI, od 27. do  29. novembra 2018. godine, za sledeće lokalne samouprave: NOVA CRNJA, NOVI KNEŽEVAC, ČOKA, MALI IĐOŠ, BAČ, ADA, SENTA, KANJIŽA, BAČKA TOPOLA, APATIN, ODŽACI, BAČKA PALANKA, KIKINDA, SOMBOR, NOVI BEČEJ, ŽITIŠTE, BEČEJ, VRBAS, KULA i SRBOBRAN.

Rok za prijavljivanje je 25. septembar 2018. godine. Prijavni formular je potrebno poslati u naznačenom roku elektronskim putem na ipa2016obuke@skgo.org sa naznakom “Priprema i upravljanje projektima“

NAPOMENA: Zbog ograničenog broja učesnika, a imajući u vidu geografsku zastupljenost, SKGO će kontaktirati prijavljene kandidate u skladu sa raspoloživim budžetom Programa. Broj učesnika je ograničen, a nepotpune prijave neće biti uzete u obzir.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na adresu: ipa2016obuke@skgo.org ili telefonom na broj: 064-870-33-57.

Pozivno pismo

Prijavni formular obuke za PCM