Godišnji kalendar

Mart

Niš - Trening „Planiranje projekta, razvoja projektnog predloga i upravljanja projektima u oblasti zaštite životne sredine za službenike lokalnih samouprava“

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF), a izvodi Udruženje za upravljanje projektima Srbija (IPMA Srbija) organizuje trening „Planiranje projekta, razvoja projektnog predloga i upravljanja projektima u oblasti zaštite životne sredine za službenike lokalnih samouprava“. Na treningu će biti predstavljene različite metodologije za upravljanje projektima, predstavljene tehnike za pokretanje, izradu projektnog predloga i plana projekta u oblasti zaštite životne sredine, sa posebnim fokusom na finansiranje projekata kroz donacije i druge izvore sredstava.

Trening se organizuje u dva ciklusa - prvi ciklus će biti održan u periodu od 4. do 6. marta 2019. godine, a drugi ciklus u periodu od 25. do 26. marta 2019. godine, u hotelu “New City hotel”, ulica Vožda Karađorđa 12, u Nišu. Troškovi smeštaja i hrane padaju na teret organizatora, izuzev troškova prevoza, za dva predstavnika iz Vašeg grada/opštine. Potvrdu dolaska poslati na elektronsku adresu: jana.pavlovic@skgo.org, najkasnije do srede, 27. februara 2019. godine

Za više informacija kontaktirati gospođu Janu Pavlović, stručnu saradnicu u Odeljenju za komunalna pitanja i pitanja urbanizma i životne sredine SKGO (tel. +381 7357 909, mob. +381 (0)64 870 33 29, e-pošta: jana.pavlovic@skgo.org).

Dnevni red

Pozivno pismo

Prijavni formular

Svečana dodela automobila za 30 gradova i opština

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u sklopu Programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“, organizuje svečanu dodelu 30 vozila gradovima i opštinama koji imaju uspostavljene mobilne timove za inkluziju Roma, a u cilju podizanja njihovih kapaciteta i adekvatnog funkcionisanja. Vozila donira Evropska unija.  

Svečana ceremonija dodele vozila biće održana u ponedeljak, 11. marta 2019. godine, na platou ispred Palate Srbije (svečani ulaz), sa početkom u 11 časova.

Ovom prilikom prisutnima će se obratiti i uručiti ključeve vozila: Sem Fabrici, šef Delegacije Evropske unije, Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Lakićević, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO.

Vozila će dobiti sledeće lokalne samouprave: Aranđelovac, Bečej, Vršac, Doljevac, Lebane, Loznica, Mladenovac, Pirot, Smederevska Palanka, Surdulica, Čukarica – Beograd, Beočin, Bačka Palanka, Ruma, Pećinci, Kovačica, Stara Pazova, Subotica, Zrenjanin, Paraćin, Požarevac, Aleksinac, Kraljevo, Bor, Zaječar, Šabac, Vladičin Han, Vlasotince, Lajkovac i Niš.

Osim 30 automobila Fiat Tipo, lokalne samouprave za potrebe mobilnih timova za inkluziju Roma u okviru Programa “Podrška  EU inkluziji Roma - Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma'', ovom prilikom dobiće i 30 laptop računara.

Dnevni red- Svecana ceremonija dodele vozila 11.3.2019..docx

Mreža za upravljanje ljudskim resursima

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), organizuje peti sastanak Mreže SKGO za upravljanje ljudskim resursima. Sastanak Mreže biće organizovan u okviru projekta ”Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 2”, koji finansira Evropska unija i Savet Evrope, a realizuje se u saradnji sa Kancelarijom Saveta Evrope u Beogradu, Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalnom konferencijom gradova i opština.

Peti sastanak Mreže SKGO za upravljanje ljudskim resursima biće održan u Hotel Hayat Regency (Kristalna dvorana, Milentija Popovića 5), sa početkom u 9:30 časova.

Glavna tema sastanka biće predstavljanje Projekta „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 2“, koji je nastavak istoimenog projekta kroz koji su gradovi i opštine u Srbiji dobile značajnu podršku u uspostavljanju funkcije upravljanja ljudskim resursima i stručnog usavršavanja lokalnih službenika. Na sastanku će biti predstavljen i Opšti program obuke zaposlenih u JLS za 2019. godinu,  a takođe će biti reči  o novim zakonskim rešenjima o ocenjivanju zaposlenih u lokalnoj samoupravi.

Kontakt osoba za dodatne informacije je Edi Majstorović, savetnik za upravljanje ljudskim resursima u SKGO (edi.majstorovic@skgo.org , 011 735 79 32).

Agenda Mreza SKGO 12 Mart 2019.docx

Mreža gradskih i opštinskih PR menadžera

Stalna konferencija gradova i opština organizuje sastanak Mreže gradskih i opštinskih PR menadžera SKGO, koji će biti održan u četvrtak, 14. marta 2019. godine u Beogradu, hotel „Holiday Inn“ (Španskih boraca 74), sa početkom u 11 časova. Rok za prijavu učešća na skupu je utorak 12. mart 2019. godine, a potvrdu učešća i popunjen prijavni formular treba poslati na mejl adresu milos.obradovic@skgo.org. Održavanje skupa finansijski je podržala Vlade Švedske kroz Program "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza".

Centralna tema sastanka biće digitalna komunikacija, uz poseban akcenat na interakciju među korisnicima društvenih mreža, bilo iz ugla institucije/lokalne samouprave ili pojedinaca, običnih građana. Tokom skupa ćete imati priliku da čujete novosti iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na ovu interesantnu temu, kao i na koji način se menja komunikacija ka javnosti upotrebom društvenih medija i mreža. Takođe, na skupu će biti predstavljen i EU projekat „Vidljivost i komuniciranje reforme javne uprave“.

Dnevni red

Prijavni formular

Podrška u pripremi planova javnog zdravlja

Odredbama Zakona o Javnom zdravlju i Zakona o budžetskom sistemu, jedinice lokalne samouprave imaju obavezu da sačine plan javnog zdravlja, koji usvaja Skupština na predlog lokalnog saveta za zdravlje.

Stalna konferencija gradova i opština, u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje Šabac, organizuje nekoliko ciklusa radionica u cilju pružanja podrške gradovima i opštinama Mačvanskog okruga u procesu izrade planova javnog zdravlja. Očekivani rezultat ovog procesa bi trebalo da budu planovi javnog zdravlja JLS izrađeni u skladu sa zakonskim odredbama i utvrđenim metodološkim instrukcijama.

U sklopu ovog procesa, planiran je sledeći raspored radionica:

-  I blok radionica – 15. mart 2019. godine, mesto održavanja - Zavod za javno zdravlje Šabac, sa početkom u 10:00 časova.

Agenda - Sabac.doc

-  II blok radionica – maj 2019. godine (mesto održavanja će biti naknadno utvrđeno);

- III blok radionica – jun 2019. godine (mesto održavanja će biti naknadno utvrđeno).

Kako bi lokalne samouprave dobile podršku u pripremi planova javnog zdravlje, potrebno je da svaka lokalna samouprava imenuje koordinatora i osnuje radnu grupu zaduženu za strateško planiranje javnog zdravlja grada/opštine.

Za dodatne informacije:

Dr Jasmina Tanasić

šef Odeljenja za društvene delatnosti

Stalna konferencija gradova i opština

E-mail:  jasmina.tanasic@skgo.org

T. 011/ 3223-446

Pozivno pismo.pdf

Prijavni formular.doc

Ovu aktivnost SKGO realizuje u okviru Projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza“, koji podržava Vlada Švajcarske.

Niš - Regionalna prezentacija konkursa za Pakete podrške u oblasti upravljanja imovinom

U okviru Programa Exchange 5 raspisan je konkurs za Pakete podrške u oblasti upravljanja imovinom. Program Exchange 5 finansira Evropska unija iz sredstava IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) u saradnji sa Ministarstvom finansija, Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) kao implementacionim partnerom.

Paketi podrške jedinicama lokalne samouprave (JLS) predstavljaju skup aktivnosti prilagođen lokalnim potrebama koji je kreiran da pomogne u rešavanju konkretnih problema u oblasti upravljanja imovinom. Podrazumevaju ekspertsku pomoć u oblasti upravljanja imovinom na lokalnom nivou, što uključuje direktan angažman stručnjaka za rad na aktima JLS, imovinskim evidencijama i bazama podataka, utvrđivanje faktičkog stanja nepokretnosti, treninge, radionice kao i druge vidove podrške JLS.

Regionalna prezentacija u Nišu, biće održana ponedeljak, 18. marta, u sali Skupštine Grada Niša (Ulica Nikole Pašića 24),  sa početkom u 11 časova. 

Prijavljivanje za regionalne prezentacije (2 osobe po JLS) vrši se dostavljanjem popunjenih obrazaca elektronskom poštom do petka 15. marta na adresu: nina.cehov@skgo.org.

Dnevni red Nis, 18.mart 2019.doc

Prijavni formular ID Nis 18. mart.doc

Odbor za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu

Proširena sednica Odbora za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu biće održana u ponedeljak 18. marta 2019. godine, u prostorijama SKGO (Ulica Makedonska 22/VIII), sa početkom u 13 časova.

Tema sednice Odbora je OBRAZOVANJE NA LOKALNOM NIVOU- MREŽA PREDŠKOLSKIH USTANOVA I OSNOVNIH ŠKOLA-izazovi i perspektive, a u skladu sa nadležnostima lokalne samouprave, kao i druge novine iz oblasti obrazovanja i vaspitanja relevantne za lokalni nivo. U skladu sa temom, sednici su pozvani da prisustvuju i predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Rok za prijavu učešća je petak  15. mart 2019. godine.

Kontakt osoba za dodatne informacije i prijavu učešća je sekretarka Odbora Maja Knežević Romčević, maja.knezevic@skgo.org.

Agenda sednice Odbora.docx

Odbor za urbanizam, stanovanje i izgradnju

Sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju, biće održana u utorak, 19. marta 2019. godine, u prostorijama SKGO u Beogradu, Makedonska 22, 8. sprat, sa početkom u 11,00 časova.

Za sednicu je predložen sledeći Dnevni red:

  1. Usvajanje zapisnika Druge sednice
  2. Primena Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara  u oblasti urbanizma i izgradnje –  diskusija
  3. Razmatranje inicijative za izmenu i dopunu Zakona o pretvaranju prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine uz naknadu (konverzija)
  4. Održiva urbana mobilnost u gradovima i opštinama u Srbiji: 

najava početka  projektnih aktivnosti

formiranje Radne grupe za održivu urbanu mobilnost

  1. Projekat EU Podrška inkluziji Roma – najava aktivnosti u oblasti ozakonjenja

Kontakt osoba za dodatne informacije je Klara Danilović, sekretarka Odbora (011/7357-906, klara.danilovic@skgo.org).

Peta sednica Odbora SKGO za životnu sredinu i vanredne situacije

Stalna konferencija gradova i opština organizuje pеtu sеdnicu Odbоrа za životnu sredinu i vanredne situacije, 20. mаrtа 2019. u Bеčејu, Тrg oslоbоđеnjа 2, sа pоčеtkоm u 12 čаsоvа.

Tokom sednice biće reči o plаnu аdаptаciје nа izmеnjеnе klimаtskе uslоvе оpštinе Bеčеј, rоdnoj pеrspеktivi u оblаsti zаštitе živоtnе srеdinе, kao i o održivoj urbаnoj mоbilnоsti u grаdоvimа i оpštinаmа u Srbiјi.

Učеšćе nа sеdnici članovi Odbora treba da pоtvrdе dо pоnеdеlјkа 18. mаrtа 2019. gоdinе, nа broj tеlеfоna 064/870-3337 kао i еlеktrоnskim putеm nа аdrеsu ljubinka.kaludjerovic@skgo.org.

Nacrt agende

Pozivno pismo


Užice - Regionalna prezentacija konkursa za Pakete podrške u oblasti upravljanja imovinom

U okviru Programa Exchange 5 raspisan je konkurs za Pakete podrške u oblasti upravljanja imovinom. Program Exchange 5 finansira Evropska unija iz sredstava IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) u saradnji sa Ministarstvom finansija, Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) kao implementacionim partnerom.

Paketi podrške jedinicama lokalne samouprave (JLS) predstavljaju skup aktivnosti prilagođen lokalnim potrebama koji je kreiran da pomogne u rešavanju konkretnih problema u oblasti upravljanja imovinom. Podrazumevaju ekspertsku pomoć u oblasti upravljanja imovinom na lokalnom nivou, što uključuje direktan angažman stručnjaka za rad na aktima JLS, imovinskim evidencijama i bazama podataka, utvrđivanje faktičkog stanja nepokretnosti, treninge, radionice kao i druge vidove podrške JLS.

Regionalna prezentacija u Užicu, biće održana u četvrtak, 21. marta, u maloj sali Gradske uprave Užica (Ulica Dimitrija Tucovića 52) sa početkom u 11 časova.

Prijavljivanje za regionalne prezentacije (2 osobe po JLS) vrši se dostavljanjem popunjenih obrazaca elektronskom poštom do petka 15. marta na adresu: nina.cehov@skgo.org.

Dnevni red Uzice, 21.mart 2019.doc

Prijavni formular ID Uzice 21. mart.doc

Lista lokacija i grupisanje JLS za prezentacije.pdf

Beograd - Regionalna prezentacija konkursa za Pakete podrške u oblasti upravljanja imovinom

U okviru Programa Exchange 5 raspisan je konkurs za Pakete podrške u oblasti upravljanja imovinom. Program Exchange 5 finansira Evropska unija iz sredstava IPA 2014, a sprovodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave (MDULS) u saradnji sa Ministarstvom finansija, Sektorom za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije i Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO) kao implementacionim partnerom.

Paketi podrške jedinicama lokalne samouprave (JLS) predstavljaju skup aktivnosti prilagođen lokalnim potrebama koji je kreiran da pomogne u rešavanju konkretnih problema u oblasti upravljanja imovinom. Podrazumevaju ekspertsku pomoć u oblasti upravljanja imovinom na lokalnom nivou, što uključuje direktan angažman stručnjaka za rad na aktima JLS, imovinskim evidencijama i bazama podataka, utvrđivanje faktičkog stanja nepokretnosti, treninge, radionice kao i druge vidove podrške JLS.

Regionalna prezentacija u Beogradu biće održana u petak, 22. marta, u sali Skupštine GO Novi Beograd (sala 1, Bulevar Mihajla Pupina 167), sa početkom u 11 časova.

Prijavljivanje za regionalne prezentacije (2 osobe po JLS) vrši se dostavljanjem popunjenih obrazaca elektronskom poštom do petka 15. marta na adresu: nina.cehov@skgo.org.

Dnevni red NB , 22.mart 2019.doc

Prijavni formular ID BG 22. mart.doc

Lista lokacija i grupisanje JLS za prezentacije.pdf

Niš - Trening „Planiranje projekta, razvoja projektnog predloga i upravljanja projektima u oblasti zaštite životne sredine za službenike lokalnih samouprava“

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), koji finansira Globalni fond za životnu sredinu (GEF), a izvodi Udruženje za upravljanje projektima Srbija (IPMA Srbija) organizuje trening „Planiranje projekta, razvoja projektnog predloga i upravljanja projektima u oblasti zaštite životne sredine za službenike lokalnih samouprava“. Na treningu će biti predstavljene različite metodologije za upravljanje projektima, predstavljene tehnike za pokretanje, izradu projektnog predloga i plana projekta u oblasti zaštite životne sredine, sa posebnim fokusom na finansiranje projekata kroz donacije i druge izvore sredstava.

Trening se organizuje u dva ciklusa - prvi ciklus će biti održan u periodu od 4. do 6. marta 2019. godine, a drugi ciklus u periodu od 25. do 26. marta 2019. godine, u hotelu “New City hotel”, ulica Vožda Karađorđa 12, u Nišu. Troškovi smeštaja i hrane padaju na teret organizatora, izuzev troškova prevoza, za dva predstavnika iz Vašeg grada/opštine. Potvrdu dolaska poslati na elektronsku adresu: jana.pavlovic@skgo.org, najkasnije do srede, 27. februara 2019. godine

Za više informacija kontaktirati gospođu Janu Pavlović, stručnu saradnicu u Odeljenju za komunalna pitanja i pitanja urbanizma i životne sredine SKGO (tel. +381 7357 909, mob. +381 (0)64 870 33 29, e-pošta: jana.pavlovic@skgo.org).

Dnevni red

Pozivno pismo

Prijavni formular

Brendiranje – stvaranje boljeg okruženja za život i poslovanje

U cilju unapređenja poslovne klime na lokalnom nivou, Razvojna agencija Srbije, Stalna konferencija gradova i opština, Srpska Asocijacija regionalnih razvojnih agencija i projekat “Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Republici Srbiji”, koji finansira Vlada Švajcarske, organizuju konferenciju:  „Brendiranje – stvaranje boljeg okruženja za život i poslovanje“.

Konferencija će biti održana u Beogradu, u hotelu Falkenštajner (Bulevar Mihajla Pupina 10k), 26. marta 2019. godine. 

Pozivno pismo

Agenda

Prijavni formular