ladder_ban.jpg
150x100.jpg
klubGO_baner.png
nalas_logo.png

Održivim modelom studentske prakse do konkurentnosti na tržištu rada

  • Štampaj
DSC06678.JPG

Stalna konferencija gradova i opština i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovali su 3. oktobra 2017. godine, u Beogradu konferenciju "Nacionalni model studentske prakse Moj grad - moj izbor - moja karijera", na kojoj je predstavljena inicijativa za novi model studentske prakse, zasnovan na saradnji između univerziteta, privrede i lokalne samouprave.

Ovom prilikom ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je cilj tog modela da se stvori održiv model studentske prakse koji će mladima omogućiti da steknu praktična znanja i iskustva kojima će biti obučeni za tržište rada.

Šarčević je dodao da će okrugli stolovi biti organizovani u univerzitetskim centrima, kao što su Niš, Novi Sad, Kragujevac i Novi Pazar kako bi se čula sva mišljena i kako bi svi mogli da učestvuju u kreiranju tog modela prakse.

Predstavnik Vlade Srbije Vukašin Grozdić kazao je da je stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji u drugom kvartalu ove godine bila nešto iznad 20 odsto.

"Iako najniža u nekoliko poslednjih godina, zapravo je viša nego evropski prosek. Izradom modela nacionalne studentske prakse uspostaviće se državni standard u smislu trajanja, načina njihove realizacije ispod kojih se neće ići i kao takav biće obavezujući", kazao je Grozdić.

Gradski menadžer Goran Vesić je kazao da će u narednih 10 do 15 dana biti organizovane prezentacije na fakultetima u kojima će se studenti u Beogradu upoznati s tim modelom prakse, ali i dati svoje predloge za prilagođavanje tog modela.

Vesić je kazao da je "BG praksa" kroz koju je do sada prošlo 1.800 studenata primer dobre saradnje gradske uprave i Univerziteta i dodao da je, međutim, malo studenata ostalo da radi u javnom sektoru u Beogradu, zbog zabrane zapošljavanja i najavio da će raditi na tome da se napravi izuzetak kada je reč o studentima.

Darko Bulatović, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša je rekao da je saradnja SKGO i Univerziteta nastala u svrhu razvoja i valorizacije potencijala sa kojima društvo raspolaže kako bi standard građana Srbije bio veći.

"Stekao sam utisak da je naše društvo najmanje ulagalo u našu prednost i zato pružamo punu podršku usavršavanju sistema obrazovanja i valorizacije potencijala koji svima idu u korist", rekao je Bulatović.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević kazao je da ta institucija kao vodeća visokoškolska ustanova osim kvalitetnog obrazovanja kroz različite projekte nudi i praksu studentima, kako bi stekli određene veštine i postali "zapošljiviji".

On je rekao da je 2006. godine osnovan Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata, kao i da je 2010. godine počeo program "BG praksa". Bumbaširević je kazao da je do sada 1.800 studenata dobilo šansu da stekne iskustvo i praksu u javnim preduzećima čiji je osnivač grad. On je naveo i da je Univerzitet u Beogradu uspostavio saradnju i sa nekim preduzećima, kao i da je 2013. godine studenti različitih fakulteta stručnu praksu obavili u Telekomu.

Bumbaširević je naveo da Univerzitet u Beogradu podržava inicijativu za uvođenje Nacionalnog modela studentske prakse.

Direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju Ursula Lojbli je rekla da je veoma važno približiti svet obrazovanja svetu rada i dodala da je toj zemlji drago što Srbija ide ka neophodnim reformama.

Osnovni cilj sastanaka je razvijanje modela studentske prakse koji se oslanja na partnerstva svih zainteresovanih strana, a pre svega na dobrobit naše mlade akademske zajednice i razvoja preduzetničkog obrazovanja u okviru sistema visokoškolskih ustanova. Namera SKGO je da se kroz dijalog između univerziteta, privrede i lokalne samouprave, otvore teme, iznesu stavovi i mišljenja u vezi potreba za realizovanjem studentske prakse, mapiraju izazovi i predlože moguća rešenja, definišu zajednički ciljevi i buduće aktivnosti u predstojećem procesu.

Diskusija o Nacionalnom modelu studentske prakse čiji je cilj da se omogući razvoj preduzetničkog obrazovanja u okviru visokoškolskih ustanova počela je u Beogradu a nastaviće se i u drugim univerzitetskim centrima u Srbiji. Primena Nacionalnog modela studentske prakse očekuje se u narednoj akademskoj godini, a za njegovo uspostavljanje potrebno je da se povežu Centri za razvoj karijere u sklopu univerziteta, privreda i lokalna samouprava.

Model je izrađen u okviru projekta "Institucionalna podrška SKGO - druga faza" koji sprovodi SKGO, a finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju. Projekat su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i PKS.

Nazad