Mreža poverenika

U cilju što čvršće saradnje i pravovremenog informisanja Stalna  konferencija gradova i opština (SKGO) pokrenula je početkom 2007. godine  inicijativu da svaki grad i opština u Srbiji imenuje po jednu osobu  koja bi obavljala poslove lokalnog poverenika. Shodno tome, SKGO se  obratila gradonačelnicima / predsednicima opština da delegiraju osobu  koja će biti spona između SKGO-a i grada/opštine.

Lokalni poverenik/poverenica je zaposleni/zaposlena u jedinici lokalne  samouprave čija je uloga da u svojstvu oficira/oficirke za vezu obavlja  koordinaciju i komunikaciјu izmedju SKGO-a i grada/opštine.

Mreža trenutno ima 160 članova koji imaju ulogu da obavljaju  komunikaciju i koordinaciju između svog grada/opštine i SKGO (Mreža  lokalnih poverenika trenutno pokriva 98% ukupne lokalne samouprave u  Srbiji). Cilj je da SKGO u što kraćem periodu dobije poverenike u svim  gradovima i opštinama u Srbiji.

Mreža je vremenom postala instrument za efikasno koordiniranje  jedinicama lokalne samouprave i jedno od retkih oruđa u našoj zemlji  koje je sposobno da u kratkom periodu odgovori na složene zahteve koje  nam nameće reforma lokalne samouprave i proces pridruživanja Evropskoj  uniji.

Upitnik_Poverenici.doc