Vesti

Opštine iz istočne Srbije na sastanku sa SKGO

Predstavnici osam lokalnih samouprava Zaječarskog i Borskog okruga i Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije (RARIS) razgovarali su 2. februara 2017. u Knjaževcu sa Stalom konferencijom gradova i opština. Ovom prilikom predstavnici lokalnih samouprava, RARIS i SKGO razgovarali su o temama koje su zajedničke za većinu lokalnih samouprava, ali i o temama koje bi trebalo da doprinesu da pojedini regioni u zemlji ponovo ožive.

Predstavnici lokalnih samouprava založili su se za stimulativnu poresku politiku i ograničavanje donjeg iznosa neophodnog ulaganja u postojeću infrastrukturu, a među brojnim pitanjima dominirala je tema demografskog pražnjena Timočke krajine.

Kako je tom prilikom istaknuto, brojne teme povezuju opštine Timočke krajine, ali je najveći problem negativan prirodni priraštaj. ''Umiranje ne možemo da zaustavimo, to je prirodan proces, ali možemo da nađemo način da zaustavimo proces odlazaka i napuštanja sela i gradova, da damo bolju budućnost našim građanima, da ostanu u našem kraju i da ga razvijamo zajedno. Tu je na prvom mestu povoljna ekonomska klima, otvaranje radnih mesta, pokušaj da majka sa trećim detetom bude zaštićena, ali i da Republika pomogne da se škole ne zatvaraju", smatra pomoćnik gradonačelnika Zaječara Vladislav Milojević.

''Identifikovali smo tri ključna problema i dali tri moguća rešenja. Prvo je stimulativna poreska politika za sve investitore u Timočkoj krajini. Drugo je stimulativna natalitetna politika, koja bi dovela do toga da zaustavimo trend većeg broja umrlih nego rođenih. Treće je ograničavanje donjeg iznosa neophodnog ulaganja u postojeću infrastrukturu,'' ističe Milan Đokić, predsednik opštine Knjaževac.

Stalna konferencija gradova i opština može da pomogne da ovakvi predlozi dožive svoju promociju u zakonu, naglašava generalni sekretar Đorđe Staničić. ''Već na prvoj narednoj sednici Predsedništva SKGO, na koju ćemo pozvati i ministarku Slavicu Đukić Dejanović - u Vladi Srbije nadležnu za resor populacione politike, iznećemo ove predloge, dileme i izazove koji postoje u Timočkoj krajini. To je način da na sistematski način pomognemo da se preokrene proces koji je negativan.''

Na ovom sastanku bilo je reči i o planovima SKGO u narednom periodu, kao i o aktivnostima u procesu evropskih integracija i projektima koje u lokalnim samoupravama finansira Evropska unija.

Prema rečima predsednika opštine Knjaževac, ova lokalna samouprava je jedna od najaktivnijih kad je reč o saradnji sa SKGO, te su veliki broj aktivnosti asocijacija i ova opština zajedno realizovale.

Pogledajte video prilog >>>