Vesti

Slovenački gradonačelnici u poseti Srbiji

U organizaciji Stalne konferencije gradova i opština, delegacija koju su činili 15 slovenačkih gradonačelnika i predsednika opština i predstavnici Asocijacije opština i gradova Slovenije, 16. i 17. marta bila je u zvaničnoj poseti kolegama u Srbiji.

Slovenačku delegaciju činili su vodeći ljudi Velenja, Črnomelja, Dobrovnika, Vuzenice, Slovenske Konjice, Slovenj Gradeca, Podčetrteka, Vodica i Rače-Frama. Već prvog dana, delegaciju slovenačkih gradonačelnika i predsednika opštine primio je zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović i član Gradskog veća Momčilo Čulić.

Zamenik gradonačelnika je istakao da ova poseta predstavlja nastavak dobre saradnje i razmene iskustava, zbog čega je naglasio važnost uzajamne pomoći lokalnih samouprava Srbije i Slovenije.

„U mnogim prilikama na međunarodnom planu radimo na tome da odnosi dve zemlje u svim oblastima budu što kvalitetniji. To je uloga svakoga od nas u lokalnim samoupravama. Razmena iskustava od velikog je značaja zbog sličnosti problema sa kojima se gradovi i opštine suočavaju. Neka rešenja su bolja u našem glavnom gradu, a neka iskustva iz Slovenije bismo mogli da primenimo u Beogradu. To daje dodatni podsticaj da nastavimo sa saradnjom", rekao je Andreja Mladenović.

Zamenik gradonačelnika je precizirao da je poseban akcenat u razgovoru stavljen na oblast finansija i nacrte zakona koji se pripremaju u obe zemlje a vezani su za lokalnu samoupravu. „Od izuzetne važnosti jeste i podsticanje turizma, zbog atraktivnosti naše prestonice za posetioce iz Slovenije, a najavljena je i mogućnost bratimljenja opština dve zemlje", istakao je Mladenović, dodajući da su se svi složili da će odnosi između gradova i opština u budućnosti biti još bolji.

Predsednik Zajednice opština Slovenije i gradonačelnik Velenja Bojan Kontič istakao je da je razgovor bio dobra prilika za upoznavanje s gradom koji ima skoro dva miliona stanovnika i 17 opština, dok toliko stanovnika ima čitava Slovenija sa 212 opština. „Cilj nam je da stvorimo što bolje lokalne samouprave, onakve kakve naši građani zaslužuju i kojima ćemo se ponositi. Oblasti trenutne, ali i buduće međusobne saradnje su brojne: sportske, kulturne i ekonomske", istakao je Kontič, navodeći primer Valjeva gde posluje slovenačka fabrika Gorenje.

Nakon sastanka u Skupštini grada Beograda, slovenačka delegacija posetila je i Stalnu konferenciju gradova i opština. Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić predočio im je istorijat i ciljeve asocijacije, trenutne aktivnosti i planove za budućnost. Ovom prilikom razgovaralo se i u odnosu centralnih i lokalnih vlasti, izbornom sistemu, rešavanju konkretnih problema u raznim sferama i dr.

Drugog dana posete delegacija iz Slovenija obišla je grad Valjevo gde ih je primio gradonačelnik Slobodan Gvozdenović sa saradnicima.

Ovom prilikom je istaknut značaj saradnje koje Valjevo ima sa Velenjem koja traje već nekoliko decenija, a koja je rezultirala i otvaranjem proizvodnog pogona kompanije Gorenje.

Tokom srdačnog razgovora, gradonačelnici iz Slovenije izrazili su želju da uspostave saradnju sa opštinama iz Kolubarskog okruga i zamolili asocijacije lokalnih vlasti iz Srbije i Slovenije da uspostave kontakte između lokalnih samouprava.

U okviru posete, članovi delegacije obišli su Poljoprivredni sajam koji je održan u Poljoprivrednoj školi u Valjevu i tokom posete upoznali su se sa nastavnim programom ove renomirane škole, ali i sa poljoprivrednim proizvodima valjevskog kraja. Obilaskom Moderne galerije i Narodnog muzeja završena je poseta ovom gradu, tokom koje su gosti iz Slovenije izrazili zadovoljstvo i nadu da će saradnja između opština iz Srbije i Slovenije biti nastavljena u još većem obimu.