Vesti

Počinje saradnja SKGO sa Lazarevcem i Knićem u unapređenju poslovne klime

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza" pružiće stručnu podršku u 10 gradova i opština u Srbiji kako bi ove lokalne samouprave dodatno unapredile svoje usluge za građane i privredu. Tim povodom, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić 11. aprila 2017. potpisao je sporazume sa rukovodstvima opština Lazarevac i Knić i time ozvaničio početak saradnje ovih opština i asocijacije lokalnih vlasti u oblasti unapređenja saradnje lokalnih uprava i njihovih privrednih zajednica kroz poslovne savete.

U ime gradske opštine Lazarevac sporazum o saradnji potpisao je zamenik predsednika opštine Miloje Živanović koji je ovom prilikom rekao da će sprovođenje ovog projekta imati veliki značaj za Lazarevac u vidu poboljšanja poslovnog ambijenta. "Lazarevačka privreda je poprilično monostrukturna, pa su ovakvi projekti od izuzetne važnosti u pravcu poboljšanja privrednog ambijenta kako za poslovanje postojećih preduzeća, tako i za privlačenje novih investicija", istakao je Živanović.

Predsednik opštine Knić Zoran Đorović istakao je da će realizacija ovog projekta doprineti poboljšanju poslovne klime u ovoj opštini. Đorović je naveo da je opština već preduzimala određene korake u pravcu poboljšanja poslovnog ambijenta, ali da će realizacijom ovog projekta biti stvoreni uslovi za brži privredni razvoj u ovoj opštini.

U ime SKGO sporazume o saradnji potpisao je generalni sekretar Đorđe Staničić koji je naveo da će kroz ovaj paket podrške i jedna i druga opština dobiti dovoljno ekspertskog znanja SKGO i njihovih partnera iz Švedske koji imaju jako puno iskustva u tome. "Kroz projekat prvo ćemo analizirati postojeće stanje, što je ključ uspeha kod ovakvih projektnih aktivnosti", rekao je Staničić i dodao da se vidi snažna volja kod obe opštine da se uključe u punoj meri.

„U realizaciju ovog paketa podrške biće povezani i privrednici, a verujem da tu ima prostora i za nevladin sektor jer su tu često smeštene ideje mladih ljudi koji možda ne razumeju funkcionisanje uprave i celog državnog aparata", kazao je Staničić.

Generalno sekretar SKGO ovom prilikom se zahvalio i resornom ministarstvu i naveo  da Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu podržava sve aktivnosti koje doprinose poboljšanju rada lokalnih samouprava, a u interesu su celokupnog društva.

Potpisivanju memoranduma kao predstavnik Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave  prisustvovao je državni sekretar Bojan Stević koji je predstavnicima opština potpisnica i SKGO poželeo puno sreće u sprovođenju projektnih aktivnosti.

Stević je istakao da ovo ministarstvo pruža punu podršku saradnji Stalne konferencije gradova i opština sa lokalnim samoupravama i pozvao lokalne samouprave da maksimalno iskoriste kapacitete SKGO u cilju realizacija projekata. Državni sekretar Stević naglasio je da je ovo peti projekat koji opština Lazarevac realizuje u saradnji SKGO.

Lazarevac i Knić nalaze se među 10 lokalnih samouprava u kojima će SKGO sprovoditi aktivnosti u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza" koji se realizuje uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona. Svrha ovog programa je pružanje podrške i dalja priprema gradova i opština u Srbiji za pristupanje EU kroz unapređenje kvaliteta usluga, jačanje dijaloga između ključnih aktera i efikasnije lokalne administracije, a u skladu sa principima dobre uprave i poštovanjem rodne ravnopravnosti i ljudskih prava.

Izabranih 10 gradova i opština dobiće stručnu podršku SKGO da u narednih 12 do 36 meseci pripreme prvu emisiju municipalnih obveznica (Knjaževac), započnu brendiranje grada (Kraljevo), realizuju javno-privatno partnerstvo (Bač i Loznica), unaprede saradnju javnog i privatnog sektora kroz poslovne savete (Knić i Lazarevac), unaprede situaciju u prevenciji i upravljanju vanrednim situacijama (Osečina) i unaprede usluge u oblastima upravljanja otpadom, otpadnim vodama i snabdevanja vodom (Zrenjanin, Kruševac i Čajetina).