Vesti

Podrška Loznici u realizaciji javno-privatnog partnerstva

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza" pružiće stručnu podršku u 10 gradova i opština u Srbiji kako bi ove lokalne samouprave dodatno unapredile svoje usluge za građane i privredu.

Tim povodom, generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić potpisao je 12. aprila 2017. sporazum o saradnji sa gradonačelnikom Loznice Vidojem Petrovićem, čime je ozvaničen početak saradnje asocijacije lokalnih vlasti i ove gradske uprave u oblasti javno-privatnog partnerstva (JPP).

Podrška koju će Loznica dobiti u narednih 18 meseci obuhvatiće procenu trenutne situacije u oblasti javno-privatnih partnerstava u Loznici, analizu do sada sprovedenih projekata kao i onih koji su pogodni za realizaciju ovog partnerstva, obuku u oblasti JPP i javnih nabavki (uključujući i obuke koje se tiču EU standarda), analizu glavnih prepreka u implementaciji JPP, kao i preporuke za unapređenje i podršku u jednoj fazi izrade JPP projekta.

Prema rečima generalnog sekretara SKGO Đorđa Staničića, na konkurs SKGO prijavilo se 65 gradova i opština, od čega se za podršku za javno-privatna partnerstva prijavilo sedam lokalnih samouprava. „Nama je posebno zadovoljstvo što ćemo u ovoj oblasti u narednih 1,5 godinu sarađivati sa našim dragim prijateljima i kolegama iz Loznice, što će samo dodatno ojačati našu višegodišnju saradnju. Nadamo se da ćemo Loznici ovom prilikom ponuditi korisna znanja i iskustva", istakao je Staničić.

Prema rečima gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića, ova lokalna samouprava i SKGO blisko sarađuju godinama unazad i ovakva podrška asocijacije je posebno važna kako bi gradovi i opštine sproveli aktivnosti koje predstavljaju nešto novo na ovom području. „Loznica se među brojnim lokalnim samoupravama izborila da dobije stručnu pomoć SKGO u oblasti javno-privatnog partnerstva koja predstavlja relativnu novost u Srbiji. Nadam se da ćemo i na kraju ovog procesa biti zadovoljni rezultatima", istakao je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović prilikom potpisivanja sporazuma.

Ovu aktivnost SKGO sprovodi u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza" koji realizuje uz podršku Vlade Švedske i u partnerstvu sa Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona. Svrha ovog programa je pružanje podrške i dalja priprema gradova i opština u Srbiji za pristupanje EU kroz unapređenje kvaliteta usluga, jačanje dijaloga između ključnih aktera i efikasnije lokalne administracije, a u skladu sa principima dobre uprave i poštovanjem rodne ravnopravnosti i ljudskih prava.

Izabranih 10 gradova i opština dobiće stručnu podršku SKGO da u narednih 12 do 36 meseci pripreme prvu emisiju municipalnih obveznica (Knjaževac), započnu brendiranje grada (Kraljevo), realizuju javno-privatno partnerstvo (Bač i Loznica), unaprede saradnju javnog i privatnog sektora kroz poslovne savete (Knić i Lazarevac), unaprede situaciju u prevenciji i upravljanju vanrednim situacijama (Osečina) i unaprede usluge u oblastima upravljanja otpadom, otpadnim vodama i snabdevanja vodom (Zrenjanin, Kruševac i Čajetina).

Nakon potpisivanja sporazuma o saradnji SKGO sa izabranim lokalnim samoupravama, stručni tim SKGO uradiće analizu stanja i identifikaciju problema u datoj lokalnoj samoupravi i nakon toga sledi izrada akcionog plana za rešavanje identifikovanog problema. Potom, započinje se višemesečni stručni rad, pripremaju predlozi i odluke koje tretiraju konkretni problem i posledično unapređuju kapacitete lokalne samouprave u datoj oblasti.