Vesti

Ključni zakoni tema sastanka Mreže građevinskih inspektora

Drugi sastanak SKGO Mreže građevinskih inspektora održan je 29. juna 2017. godine u Beogradu i tom prilikom oko 200 učesnika diskutovalo je i razmenjivalo iskustva koja se tiču primene Zakona o ozakonjenju objekata i Zakona o stanovanju i održavanju stambenih zgrada.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić rekao je da je ovo dvadeseta od ukupno 23 mreže koje je SKGO formirala kako bi okupila stručnjake iz lokalnih administracija koji se bave određenom strukom. „Mrežu građevinskih inspektora formirali smo kako bismo povećali efekte onog što se uporedo radi na republičkom i lokalnom nivou, ali i sa željom da utičemo na promenu percepcije koju javnost ima o inspekcijskim službama", istakao je Staničić.

Darinka Đuran, pomoćnica ministarke u Ministarstvu građevinastva, saobraćaja i infrastrukture, informisala je građevinske inspektore da se od juče na sajtu ove republičke institucije dostupna prva baza nezakonito izgrađenih objekata, kojih je u Srbiji oko 2,2 miliona. Prema njenim rečima, jedan od prioriteta Vlade Srbije je da se okonča proces ozakonjenja objekata i plan je da se to učini u naredne tri godine.

Sastanak je, takođe, bio i prilika da učesnici i predstavnici resornog ministarstva razmene mišljenja da li je predviđena norma od 40 rešenja o ozakonjenju na dnevnom nivou po građevinskom inspektoru prezahtevna odnosno da li je uopšte realna. Brojni učesnici iznosili su svoja iskustva i mahom isticali da inspektori, iz druge poslove i prijem stranaka, nisu u mogućnosti da pripreme 40 rešenja dnevno. Pomoćnica ministra je obećala da će procene i očekivanja inspektora ovim povodom preneti nadležnima u Ministarstvu.

Zakon o stanovanju i održavanju stambenih zgrada i Pravilnik o održavanju zgrada bili su, takođe, tema junskog okupljanja Mreže i Nebojša Antešević iz Ministarstva građevinastva predstavio je nadležnosti građevinskih inspektora iz ugla ovih akata.

U drugom delu skupa govorilo se o ulozi građevinske inspekcije u obezbeđivanju pristupačnosti usluga na lokalnom nivou za sve građane. Vidan Danković, ispred Udruženja za reviziju pristupačnosti, predočio je pravni okvir u ovoj oblasti, dok je Aleksandra Manić predstavila primer dobre prakse grada Pirota u obezbeđivanju pristupačnosti.