Vesti

Akcija čišćenja vodotokova „100 kao 1“ u okviru Međunarodnog dana smanjenja rizika od prirodnih katastrofa

Akcija „100 kao 1" u okviru koje će se na 100 lokacije na slivu Zapadne Morave, sprovesti aktivnosti na čišćenju vodotokova drugog reda koji su u nadležnosti lokalnih samouprava na osnovu Zakona o vodama biće održana u nedelji obeležavanja Međunarodnog dana smanjenja rizika od prirodnih katastrofa (Međunarodni dan smanjenja rizika od prirodnih katastrofa je 12. oktobar).

Namera organizatora je da se 12. oktobra 2017. godine, na 100 različitih lokacija u opštinama i gradovima sliva Zapadne Morave, uz podršku lokalnih javnih službi i preduzeća, privatnih kompanija, organizacija civilnog društva, a uz aktivno učešće građana i volontera, sprovede akcija sa jasnom porukom javnosti da su preventivne mere u cilju smanjenja efekata elementarne nepogode i održavanje životnog okruženja obaveza svih.

U akciji će učestvovati gradovi i opštine potpisnici Protokola o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave (Kraljevo, Čačak, Kruševac, Užice, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Trstenik, Knić, Ivanjica, Arilje, Kosjerić, Gornji Milanovac, Raška, Požega, Lučani, Čajetina i Tutin). Potpisivanjem Protokola 17 lokalnih samouprava Sliva Zapadne Morave preduzelo je mere u cilju zajedničkih aktivnosti radi efikasnijeg odgovora na rizike od prirodnih katastrofa, nastalih i kao posledica klimatskih promena.

U cilju animiranja što više učenika, kao i afirmacije volonterizma i zaštite životne sredine u svrhu smanjenja rizika od budućih prirodnih katastrofa, volonteri za učešće u ovoj akciji će biti angažovani posredstvom platforme volonter.rs , koju je razvilo Udruženje za podršku volonterizmu „Volonter".

Akciju su podržali: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, Stalna konferencija gradova i opština, Fakultet organizacionih nauka i lokalne samouprave u slivu Zapadne Morave.