Vesti

Seminar „Lokalni razvoj i energetska tranzicija u saobraćaju i transportu: definisanje strategije održive urbane mobilnosti na lokalnom nivou”

Ambasada Francuske u Srbiji i Grad Kragujevac organizuju seminar „Lokalni razvoj i energetska tranzicija u saobraćaju i transportu: definisanje strategije održive urbane mobilnosti na lokalnom nivou", koji će biti održan 18. oktobra 2017. godine u hotelu „Šumarice" u Kragujevcu, sa početkom u 10 časova.

Ovaj jednodnevni seminar rezultat je nastojanja Francuske da podrži lokalne zajednice u Srbiji koje sprovode mere u pravcu održivog razvoja, posebno održive urbane mobilnosti i čistog gradskog prevoza. U ovom kontekstu, Grad Kragujevac planira da kroz nekoliko meseci uvede u opticaj električni autobus i da izgradi dve stanice za punjenje. Ambasada Francuske u Srbiji promoviše ovaj pristup u saradnji na lokalnom nivou.

Osnovne teme seminara biće naglašavanje značaja energetske tranzicije u saobraćaju, isticanje značaja razvoja lokalne strategije za održivu urbanu mobilnost za lokalne zajednice, promovisanje inovativnih rešenja u Francuskoj i Srbiji, a poseban segment biće posvećen razmeni iskustava oko pronalaženja izvora finansiranja.

Cilj ovog skupa je da se srpskoj publici predstavi kojim sredstvima za rad raspolažu francuske lokalne zajednice u domenu urbanizma i da se izlože strategije koje se sprovode u Francuskoj kako bi se razvila održiva urbana mobilnost na lokalnom nivou. Treba naglasiti da Srbija kao zemlja kandidat za pridruživanje Evropskoj uniji, u fazi pregovora o srednjoročnom pristupu, ima obavezu uspostavljanja politika za održivi razvoj i prilagođavanje klimatskim promenama na lokalnom nivou.

Seminar je namenjen predstavnicima državne uprave, opštinskih vlasti, službenicima u administraciji, preduzetnicima i predstavnicima akademske zajednice.