Vesti

Održane obuke o rodu i bezbednosti u Kraljevu i Paraćinu

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u okviru projekta „Razvoj kapaciteta lokalnih činilaca u oblastima rodne ravnopravnosti i bezbednosti - Druga faza" sprovodi, uz podršku Misije OEBS u Srbiji i u sa saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, program obuke „Rod i bezbednost" u Kraljevu i Paraćinu. Prva dva modula održana su u Kraljevu 17-18. i 31. oktobra i 1. novembra u Kraljevu, a 19-20. oktobra i 2-3. novembra u Paraćinu.

Obuku u Kraljevu otvorili su Adel Abusara, viši saradnik iz Misije OEBS u Srbiji i Igor Pucarević, menadžer projekta iz SKGO. U Paraćinu se, uz reči podrške, učesnicima obratio i Ranđel Milošević, zamenik načelnika Odeljenja za organizaciju, prevenciju i rad policije u zajednici u Upravi policije.

Obuku pohađaju predstavnici gradskih i opštinskih saveta za bezbednost i saveta za rodnu ravnopravnost, kao i predstavnici policije iz Kraljeva, Kragujevca, Požarevca, Paraćina, Kučeva, Kuršumlije, Majdanpeka, Medveđe, Vrnjačke Banje i Kladova.

Bezbednost se u ovom slučaju posmatra kao međuresorno pitanje, a za unapređenje stanja potrebna je saradnja svih zainteresovanih relevantnih strana - od lokalne samouprave i policije, preko centara za socijalni rad, školstva i zdravstva, do udruženja, medija i samih građana.

Statistika pokazuje da su građani u različitoj meri i na različit način izloženi opasnostima kod kuće i u javnom prostoru, te je sagledavanje ovih pitanja kroz rodnu perspektivu jedan od načina da kvalitet bezbednosti bude unapređen.

Obuka se sastoji iz tri modula, pri čemu se prvi temelji na prenosu teorijskog znanja, uvođenju novih koncepata bezbednosti i pogleda na rod, kao i na predstavljanja domaćeg i međunarodnog pravnog okvira koji se odnosi na bezbednost. U drugom modulu učesnici su bili upoznati sa osnovnim analitičkim tehnikama neophodnim za planiranje aktivnosti i veštinama neophodnim za planiranje promene u lokalnoj zajednici. U trećem modulu, koji je planiran za kraj novembra, učesnicima će biti preneta znanja i veštine za sprovođenje promena koje će voditi većoj sigurnosti u lokalnoj zajednici.