Vesti

Sedmi sastanak Mreže načelnika odeljenja za urbanizam

U ponedeljak, 6. novembra 2017. godine održan je sedmi sastanak Mreže načelnika odeljenja za urbanizam Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). Imajući u vidu značaj najavljenih tema, u hotelu Zira u Beogradu okupilo se oko 130 načelnika Odeljenja i rukovodilaca službi za urbanizam i građevinske poslove iz više od 80 gradova i opština. Sastanku su prisustvovali pomoćnici ministra iz tri sektora Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Darinka Đuran, pomoćnica ministra, čestitala je prisutnim predstavnicima gradova i opština napredak postignut u reformi izdavanja građevinskih dozvola, naglasivši da je to zajednički uspeh ministarstva i lokalnih samouprava. Ona je naglasila da je ozakonjenje objekata i dalje jedna od aktivnosti kojima odeljenja za urbanističke i građevinske poslove posvećuju najviše pažnje u svakodnevnom radu i dodala da nakon uspešno okončane dve faze ozakonjenja (popis nezakonito izgrađenih  objekata i izdavanje rešenja građevinskih inspektora) sada započinje treća, najteža faza procesa koja podrazumeva donošenje rešenja o ozakonjenju. Đuran je zaključila da će u ovoj fazi najznačajniju ulogu imati Odeljenja za urbanističke i građevinske poslove i da je planirano da se ovaj proces okonča u naredne tri godine.

Jovanka Atanacković, pomoćnica ministra, predstavila je prisutnima Nacrt zakona o postupku upisa prava u katastar nepokretnosti. Ona je podvukla da, iako ovaj propis neće sprovoditi lokalne samouprave neposredno, on će se odraziti na njihov svakodnevni rad, jer su ažurni registri i evidencije o nepokretnostima osnov za planiranje razvoja na lokalnom nivou.

O važnosti uspostavljanja ažurnog adresnog registra govorili su Vukašin Grozdić i Svetlana Jovanović iz kabineta predsednice Vlade Republike Srbije. Istaknuto je da je u toku projekat ažuriranja adresnih podataka za celu Srbiju u kome važnu ulogu imaju i lokalne samouprave, čiji je zadatak da dodele nazive ulicama koje ih do sada nisu imale. Alarmantan je podatak da preko 2 miliona i 800 hiljada stanovnika u Srbiji živi na adresi koja nosi oznaku „bb". Grad Loznica je odabran za pilot područje u ovom projektu od izuzetnog državnog značaja i iskustva ovog grada govore da je moguće u relativno kratkom roku izvršiti imenovanje nekoliko stotina novih ulica, u najvećem delu u ruralnim područjima. Sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške Republičkog geodetskog zavoda, koji je pripremio elaborate za ulični sistem za celo područje grada, koji su sadržali i podatke JP Pošte Srbije.

Vesna Protulipac, rukovodilac grupe za adresni registar u RGZ najavila je podršku i saradnju sa svim jedinicama lokalne samouprave na sličan način kao što je to rađeno u Loznici. Ohrabruje najava da će u sklopu ovog projekta, svi gradovi i opštine koji na vreme izvrše imenovanje ulica, moći da računaju na sredstva iz budžeta za označavanje ulica i objekata  kućnim brojevima.

Na sastanku Mreže takođe je predstavljeno metodološko upustvo za klasifikaciju namena zemljišta i planskih simbola u dokumentima prostornog i urbanističkog planiranja. Ovo metodološko upustvo je nastalo kao rezultat saradnje Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem na nivou lokalnih samouprava" u okviru nemačke tehničke saradnje (GIZ). Đorđe Milić, pomoćnik ministra, zahvalio se predstavnicima GIZ-a na podršci i najavio da će ovo metodološko uputstvo, nakon faze testiranja, najverovatnije biti pretočeno u obavezujući pravni akt. O sadržini metodološkog uputstva i mogućnosti korišćenja govorili su dr Siniša Trkulja iz MGSI i dr Ratka Čolić iz projekta GIZ. Metodološko uputstvo biće dostupno i u elektronskom obliku na sajtovima SKGO, MGSI i GIZ projekta (urbanlandmanagement.rs).

 Metodološko uputstvo za klasifikaciju namena zemljišta i planskih oznaka u planskim dokumentima 

 Prezentacija - Ozakonjenje 

 Prezentacija RGZ Loznica - Adresni registar