Vesti

Podrška lokalnim zajednicama u zaštiti životne sredine

Konstitutivna sednica Odbora za životnu sredinu i vanredne situacije Stalne konferencije gradova i opština održana je u Gadžinom Hanu, 20. marta 2018. godine. Sednicom je predsedavao Saša Đorđević, predsednik opštine Gadžin Han i novi predsednik Odbora, a osim članova Odbora sednici su prisustvovali i Goran Trivan, ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije, Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština i Boban Stevanović, zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije.

"Stalna konferencija gradova i opština jedna je od organizacija koje se najozbiljnije bave zaštitom životne sredine, i zato će se Ministarstvo angažovati na jačanju saradnje i razmene iskustava i znanja u rešavanju problema životne sredine širom Srbije", rekao je Trivan u obraćanju medijima i članovima Odbora i ukazao da je potrebno zajedničko angažovanje kako bi se dostigli savremeni standardi zaštite životne sredine koji odlikuju razvijene zemlje Evrope.

Ministar Trivan je istakao koliko su za dalji napredak Srbije u postizanju Evropskih standarda bitne investicije, ali i projekti sa kompletnom projektnom dokumentacijom, koja bi bila osnov za povlačenje sredstava iz fondova EU i ostalih donatora, jer Srbija ne raspolaže dovoljnim sredstvima. On je podvukao da nedostaje i stručnog kadra na svim nivoima, tako da je administrativni kapacitet Srbije, da povuče i realizuje velika investiciona sredstva, još jedna od loše ocenjenih karakteristika naše zemlje u pristupnim pregovorima. Da za probleme u oblasti zaštite životne sredine još uvek ne postoji razumevanje, govori i činjenica da su sredstva koja su budžetom Republike Srbije opredeljena za zaštitu životne sredine upola manja od sredstava koja se ubiru po osnovu naplate naknada za zagađenje, naglasio je Trivan.

Tokom diskusije je naglašeno da je veliki problem lokalnih samouprava izostanak namenskog karaktera sredstava koja se naplaćuju od naknada na lokalnom nivou, jer sva neutrošena sredstva iz jedne godine, 1. januara gube svoj namenski karakter i postaju sredstva opšte namene u lokalnim budžetima. Ta praksa je veliki problem za JLS, koje se bore sa nedostajućim sredstvima, kako za finansiranje manjih projekata, tako i za sufinansiranje infrastrukturnih projekata u oblasti prečišćavanja otpadnih voda ili upravljanja otpadom.

Generalni sekretar SKGO, Đorđe Staničić posebno je istakao aktivnosti naše organizacije u obezbeđivanju zakonskih i institucijalnih okvira za međuopštinsku saradnju, koja je jedan od preduslova za rešavanje kako problema u zaštiti životne sredine, tako i u oblasti prevencija od nepogoda i u vanrednim situacijama.

Boban Stevanović se osvrnuo na dosadašnju uspešnu saradnju Sektora za vanredne situacije i SKGO, kao i o planovima da se sve aktivnosti koje se u ovoj oblasti budu odvijale, sprovode zajednički.

O aktivnostima u prethodnom periodu i planovima za naredni period, a koji se odnose na oblast vanrednih situacija, govorio je Darko Drndić, menadžer Savetodavnog centra SKGO. On je posebno istakao uspostavljanje međuopštinske saradnje gradova i opština u slivovima Zapadne Morave i Kolubare, koji su već formirani, kao i o saradnji u delu sliva Dunava u Banatu i Južne Morave, koji se spremaju da definišu svoju saradnju novim međuopštinskim sporazumima.

U formalnom delu konstituisanja Odbora, jednoglasno je usvojen Poslovnik o radu odbora i za  zamenika predsednika Odbora je izabran  gospodin Zoran Todorović, predsednik opštine Vlasotince.

Osim izbornih aktivnosti i razmatranja postignutog u prethodnom periodu, tokom skupa su utvrđene aktivnosti Odbora u narednom periodu, i ukazano je na pravce delovanja u ovim oblastima lokalnih samouprava širom Srbije. Među planiranim aktivnostima SKGO istaknuti su jačanje međusobne saradnje i zajednički projekti opština, osnivanje zelenih saveta na lokalnom nivou i uključivanje zajednice lokalnih samouprava u borbu protiv klimatskih promena.