Vesti

Deset lokalnih samouprava dobilo Javni budžetski portal

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) predstavila je na konferenciji održanoj 21. juna 2018. godine u Beogradu, iskustva 10 lokalnih samouprava u Srbiji u procesu uvođenja Javnog budžetskog portala (JBP).

Sistem elektronskog izveštavanja za skupštine opština/gradova o lokalnim budžetima – Javni budžetski portal, razvijen je u okviru projekta „Efikasniji mehanizmi odgovornosti u javnim finansijama“, koji implementira Program ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), na kome je SKGO jedan od nacionalnih partnera.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić izjavio je da su česti nesporazumi kada nema informacija o upravljanju javnim sredstvima.

„Javni portal omogućiće da se mesečno vidi kako se troši novac iz budžeta", rekao je Staničić i dodao da su JBP uveli: Bela Palanka, Blace, Ljubovija, Kruševac, Nova Varoš, Pirot, Raška, Subotica, Veliko Gradište i Zrenjanin.

Taj projekt se, prema njegovim rečima, pokazao uspešnim pa i druge opštine i gradovi mogu da preuzmu iskustva lokalnih samouprava koje su ga primenile.

Dobru praksu uvođenja JBP trebalo bi, kako je rekao, pretočiti u zakonske i podzakonske akte i pretvoriti u praksu u celoj Srbiji.

Karla Herši, stalna koordinatorka UN i stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji rekla je da je uvođenje JBP korak napred u kontroli javnih finansija.

"Lokalne samouprave koje su prihvatile inovativne mehanizme za povećanje odgovornosti zavirile su u budućnost", istakla je Herši.

Elektronski sistem izveštavanja u deset opština omogućiće, kako je rekla, predstavnicima u lokalnim skupštinama da prate pripreme i izvršenje budžeta.

To, prema njenim rečima, doprinosi jačanju nadzora odbornika nad izvršenjem budžeta.

Ola Anderson, savetnik u ambasadi Švedske ovom prilikom je izjavio da je projekat pomogao jačanju odgovornosti u javnim finansijama na lokalnom nivou.

"Podržali smo projekat sa 12 miliona evra, a od 2001. godine Švedska je realizujući više raznih projekata donirala Srbiji 200 miliona evra", rekao je Anderson.

"Mehanizam odgovornosti uvođenjem JBP", prema njegovim rečima, podrazumeva vladavinu prava o čemu se često govori u procesu pridruživanja Srbije EU.

Anderson je ocenio da će JBP povećati transparentnost upravljanja javnim sredstvima i unaprediti borbu protiv korupcije, a na taj način popraviti i kvalitet života građana.

„Javni budžetski portal je pionirski projekat za Srbiju, obzirom da do sada nismo imali sličan instrument za praćenje podataka o budžetskim prihodima i rashodima  na nivou lokalne samouprave“, rekla je Dunja Naić, menadžerka projekta iz SKGO.

„Obzirom da način izveštavanja o budžetskim sredstvima kakav predstavlja JBP nije zakonska obaveza,  gradovi i opštine koje su odlučile da učestvuju u ovakvom projektu, time su pokazale svoju inovativnost i volju i spremnost da unaprede rukovođenje javnim finansijama i dobro upravljanje na nivou lokalne samouprave“, dodala je Naić.

Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca je izjavila da je portal otvoren u maju i da su iskustva pozitivna.

"Odbornici mogu mesečno da prate izveštaje o prihodima i rashodima i učestvuju u kreiranju budžeta, daju primedbe i sugestije", rekla je Palurović i dodala je da je budžet uvek bio mistifikovan, a sada je 70 odbornika sa oduševljenjem pozdravilo uvođenje JBP.

Rukovodilac odeljenja za finansije u opštini Veliko Gradište Jelena Pantić rekla je da je JBP otvoren u toj opštini pre nekoliko meseci, ali da je ta lokalna samouprava otišla i korak dalje jer je portal dostupan i svim građanima koji ga mogu otvoriti sa bilo kog računara.

"Na Skupštini je pre dve nedelje razmatran rebalans budžeta i odbornici su imali mnoga pitanja za Službu finansija, uputili smo ih na portal i saznali su to što su tražili i rasprava je trajala mnogo kraće", rekla je Pantić.