Vesti

Održani prvi sastanci radnih grupa za izradu Planova održive urbane mobilnosti u Pirotu i Šapcu

Prvim sastancima Radnih grupa/Komisija za izradu Planova održive urbane mobilnosti (POUM) i formalno je otpočeo proces izrade ovih planskih dokumenata u Pirotu i Šapcu. Izradu planova održive urbane mobilnosti podržava SKGO kroz projekat „Održiva urbana mobilnost u gradovima i opštinama Srbije“, finansiran od strane Nemačke tehničke saradnje (GIZ) - Otvoreni regionalni fond za energetsku efikansost u jugoistočnoj Evropi.

U petak, 21. juna sastala se Radna grupa za izradu POUM sastala se u Pirotu. Sastanku Radne grupe prisustvovali su članovi iz gradske uprave, Policijske uprave – saobraćajne policije, Sportskog centra, JP za planiranje i uređenje građevinskog zemljišta, JKP Komunalac i Tehničke škole. Koordinator izrade POUM u Pirotu je Slobodan Rančić, savetnik za saobraćaj u gradskoj upravi. Sastanku Radne grupe takođesu prisustvovale predstavnice SKGO kao i konsultanti – Jelena Nikolić i profesor Vladimir Đorić.

Na sastanku Radne grupe još jednom je pojašnjen proces izrade Plana, a zatim je izvršena analiza zainteresovanih strana i izrađena je mapa zainteresovanih strana. Na narednom sastanku Radne grupe, planirano je da se analizira postojeće stanje uz učešće jedne grupe zainteresovanih strana. Na sastanku su takođe razmatrani predlozi za održavanje ovogodišnje Evropske nedelje mobilnosti (septembar 2019).

U utorak, 25. juna sastala se Komisija za izradu Plana održive urbane mobilnosti grada Šapca. Ovom komisijom rukovodi Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada. Uži radni tim, koji je sačinjen od zaposlenih iz JP Infrastruktura, predvodi urbanistkinja Ksenija Lukić. Na sastanku Komisije prisustvovali su predstavnici Policijske uprave, gradske uprave, JP Infrastruktura, Parking servisa i srednje tehničke škole, kao i glavni urbanista grada Šapca. Tema prvog sastanka Komisije bila je pregled postojeće dokumentacije i dostupnih podataka za analizu postojećeg stanja. Članovi Komisije takođe su analizirali zainteresovane strane za izradu POUM Šapca i izradili mapu stejkholdera. Dogovoreno je da se za sledeći sastanak Komisije pozovu neke od zainteresovanih strana. Kako se Evropska nedelja mobilnosti poklapa sa održavanjem velike manifestacije u Šapcu - Šabačkog vašara, razmatrane su mogućnosti koordinacije ovih manifestacija u cilju upoznavanja javnosti sa ciljevima izrade Plana, kao i radi distribuiranja upitnika i ankete o mobilnosti domaćinstava.