Vesti

Održana sednica Odbora za urbanizam, stanovanje i izgradnju

Četvrta sednica Odbora SKGO za urbanizam, stanovanje i izgradnju održana je u Beogradu, 10. septembra 2019. godine. Sednicom je predsedavao Ivan Bogdanović, predsednik opštine Lebane. Sednici su pored članova Odbora, prisustvovali i kolege iz Novog Sada, Subotice, Zaječara, Užica, Požege, Aranđelovca, Topole i Sombora.

Ovom prilikom, Svetlana Ristić iz Ministarstva, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture predstavila je radnu verziju Nacionalne stambene strategije i upoznala prisutne sa postupkom izrade i sadržinom ovog strateškog dokumenta. Prethodna Strategija socijalnog stanovanja, koja je još uvek na snazi, realizovana je u finansijskom smislu do oko 50 odsto. Novi strateški dokument će, osim stambene podrške, obuhvatiti i održavanje stambenog fonda i energetsku efikasnost stambenih zgrada. Predstavnica ministarstva je pozvala sve prisutne da daju komentare na radni tekst strategije. U diskusiji je posebno akcentovana potreba da manje jedinice lokalne samouprave treba da dobiju podršku u analizi lokalnih stambenih potreba, imajući u vidu da se ne može očekivati da sve JLS izrađuju svoje lokalne stambene strategije. Takođe je ukazano na to da su se institucije na lokalnom nivou, neophodne za sprovođenje stambene strategije, a to su gradske i opštinske stambene agencije, uglavnom izgubile i da ih u narednom periodu treba ponovo oživeti.

Takođe, dr Siniša Trkulja, predstavnik Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture upoznao je prisutne sa procesom izrade Akcionog plana za Strategiju integralnog održivog urbanog razvoja. Ova strategija je usvojena u junu 2019. godine i sadrži pakete mera kojima se može uticati na urbani razvoj. Odnosi se na preko 250 urbanih naselja u Republici Srbiji. Prisutni su pozvani da predlože aktivnosti koje bi se mogle naći u akcionom planu koji se izrađuje za naredne tri godine.

Članovi Odbora upoznati su sa aktivnostima koje se organizuju u okviru Evropske nedelje mobilnosti – SKGO je i ove godine pozvala predsednike opština i gradonačelnike da 20. septembra obeleže „Dan bez automobila“ tako što će na posao doći pešice, biciklom ili javnim prevozom. Prošle godine se ovoj akciji pridružilo više od 40 predsednika opština i gradonačelnika.

Predstavnice JKP „Prostor“ iz Sombora, Velinka Nešić i Vesna Đorđević Janjatović, predstavile su iskustva u izradi Plana detaljne regulacije dela naselja Bački Monoštor. Ovaj plan se izrađuje uz podršku SKGO u okviru projekta „Podrška EU inkluziji Roma“. Njihovo iskustvo je vezano za aktivnu participaciju građana i lokalne zajednice i predstavlja jedinstven primer iz dosadašnje planerske prakse.

Aleksandra Gajić iz Instituta za arhitekturu i urbanizam Srbije predstavila je onlajn platformu za praćenje teritorijalne atraktivnosti – TAMP. Ova platforma je rezultat rada IAUSa i drugih partnera u okviru EU Interreg projekta Attractive Danube. Svi koji pristupe platformi mogu pogledati neki od 25 indikatora teritorijalne atraktivnosti  na nivou opština i gradova u Srbiji. Konstatovano je da je alat veoma koristan, posebno za kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Nacrt NSS.pdf

Akcioni plan SOURRS.pdf

PDR Backi Monostor.pdf

AD-Prikaz projekta -SKGO-v2 AG.pdf