Vesti

Održane radionice o razmeni iskustva u oblasti administrativne efikasnosti i delotvornosti na lokalnom nivou

Stalna konferencija gradova i opština – Savez gradova i opština (SKGO) organizovala je dve dvodnevne radionice „Razmena iskustava u oblasti administrativne efikasnosti i delotvornosti na lokalnom nivou“ u Beogradu 12. i 13. i Nišu 24. i 25. decembra 2019. godine.

Ove radionice imale su za cilj predstavljanje ključnih rezultata SKGO, a koji su ostvareni od decembra 2018. godine kroz tematski paket podrške u 19 jedinica lokalne samouprave (JLS) i razmenu iskustava između zainteresovanih predstavnika JLS u oblasti administrativne efikasnosti i delotvornosti, dok je posebna pažnja posvećena:

  • Ujednačavanju pravne prakse,
  • Jedinstvenom upravnom mestu, i
  • Mehanizmima za dvosmernu komunikaciju sa građanima.

Predrag Branković, šef Službe za IKT Gradske uprave Vranja, u prezentaciji posvećenoj primerima dobre prakse, predstavio je interni veb-portal koji je napravljen u cilju ujednačavanja pravne prakse i razmeni znanja i informacija među zaposlenima u lokalnoj samoupravi, kao i planove za unapređivanje i proširenje ove platforme, kako po pitanju sadržaja samog portala, tako i po pitanju njegovog korišćenja od strane zaposlenih iz uprava drugih gradova i opština.

Primer dobre prakse o uspostavljenim jedinstvenim upravnim mestima predstavili su Dragana Milosavljević, šefica Odseka za dečiju i socijalnu zaštitu, i Mladen Kuzmanović, rukovodilac Odeljenja za opštu upravu Gradske uprave Šapca, a povodom istovremenog podnošenja zahteva za dodatak za tuđu negu i pomoć i zahteva za dečiji dodatak, za novčanu socijalnu pomoć i za naknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi za decu korisnika novčane socijalne pomoć, kao i za dostavljanje podataka o promeni vlasništva na nepokretnostima javnim komunalnim preduzećima, između ostalih.

Na radionicama je učestvovalo 55 predstavnika uprava 31 grada, opštine i gradske opštine.

Radionice su organizovane u okviru Projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“, koji se realizuje preko Programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, a koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.