Vesti

Lokalizacija ciljeva održivog razvoja – Agenda 2030 predstavljena u Užicu

Regionalni skup „Lokalizacija ciljeva održivog razvoja – sprovođenje Agende 2030“, održan je 12.2.2020. godine u Užicu, u organizaciji Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku, Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ i Stalne konferencije gradova i opština. Cilj skupa bio je da se donosiocima odluka u jedinicama lokanih samouprava približe ciljevi održivog razvoja i načini njihove lokalizacije kroz povezivanje sa lokalnim strategijama i drugim planskim dokumentima.

Gradonačelnik Tihomir Petković istakao je da je grad Užice u potpunosti spreman da se angažuje na planu primene i praćenja Agende 2030, koja je važna za razvoj celokupnog čovečanstva, ali i naše zemlje koja je jedna od potpisnica.

„Naš grad je jedan od gradova u kojem se budžet uvećava značajno poslednjih godina i to nam daje mogućnost da razvijamo programe koji su u funkciji realizacije ovih ciljeva, a pre svega da naša strategijska i planska dokumenta prilagodimo Agendi 2030 i da budemo jedan od primera lokalnih samouprava koji će politiku i strategiju, koju ministarka Đukić Dejanović i Vlada Republike Srbije žele da realizuju, realizuje u svojoj lokalnoj samoupravi.“

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović navela je da je neophodno da donosioci odluka na lokalnom nivou uključe sve subjekte, kako bi, posebno, ekonomski, socijalni i ekološki aspekti Agende 2030 bili ostvareni.

„Danas u Užicu razgovaramo koliko je Agenda 2030 zapravo potrebna svakom čoveku, svakoj opštini, gradu. Ovaj značajan dokument je sa tendencijom da ga sve zemlje primene i da učine najviše što mogu i prioritizacija ciljeva na nivou jednica lokalnih samouprava je trenutno zadatak“- istakla je Đukić Dejanović i dodala da je uloga Užica u implementaciji Agende 2030 bitna za Užičane, region, Srbiju i, kako navodi, ona na kraju doprinosi jednoj svetski boljoj sceni koju želimo.

Đorđe Staničić, generalni sekretar Stalne konferencije gradova i opština pozdravio je sve učesnike skupa i istakao značaj tematike održivog razvoja.

„Stalna konferencija gradova i opština je organizacija koja svoje članice okuplja na dobrovoljnoj bazi i tim pre je ova puna sala pravi pokazatelj koliko naši gradovi i opštine poklanjaju pažnje ovoj važnoj temi“, istakao je Staničić.