Vesti

Akreditovane obuke za upravljanje javnom svojinom u jedinicama lokalne samouprave tokom marta i aprila

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO), tokom marta i aprila 2020. godine organizuje sedam regionalnih dvodnevnih akreditovanih obuka na temu upravljanja javnom svojinom na lokalnom nivou. Obuke se organizuju u okviru Programa Exchange 5, koji finansira Evropska unija, a realizuje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u saradnji sa Ministarstvom finansija i SKGO.

Regionalne obuke se realizuju kao akreditovani programi u okviru Sektorskog programa kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih u JLS za 2020. godinu, koji je deo Opšteg programa obuke zaposlenih u JLS za 2020. godinu, usvojenog od strane Vlade Republike Srbije. Cilj ovih obuka je unapređenje znanja polaznika o specifičnostima primene propisa kojima se uređuju pitanja upravljanja javnom svojinom, zatim utvrđivanje uloge lokalne samouprave u tom procesu, pitanja metodologije za popis i upis imovine kao i pitanja procene vrednosti imovine. Tema obuke je i vođenje evidencije nepokretnosti u javnoj svojini kao i upoznavanje svih učesnika obuke sa savremenim sistemom upravljanja imovinom, uz obavezan osvrt na dobre uporedne prakse i međunarodna iskustva. Polaznici će nakon pohađanja akreditovanog programa obuke dobiti sertifikat o uspešno završenoj obuci.

Obuke će biti realizovane u skladu sa sledećim rasporedom:

  • Subotica - 9. i 10. mart 2020. godine, Gradska kuća (plava sala, Trg slobode 1) sa početkom u 09.30. časova.
  • Novi Sad - 11. i 12. mart 2020. godine, Skupština Grada Novog Sada (Ulica Žarka Zrenjanina 2), sa početkom u 09.30 časova.
  • Predejane - 17. i 18. mart 2020. godine, Motel Predejane (Ulica Omladinska bb), od sa početkom u 09.30 časova.
  • Niš - 19. i 20. mart 2020. godine, Skupština Grada Niša (velika sala, ulica Nikole Pašića 24), sa početkom u 09.30 časova
  • Kragujevac - 23. i 24. mart 2020. godine, Hotel Kragujevac (Ulica Kralja Petra I 18), sa početkom u 09.30 časova
  • Zlatibor - 25. i 26. mart 2020. godine, Hotel Mona (Ulica Miladina Pećinara 26), sa početkom u 09.30 časova.
  • Beograd – 1. i 2. april 2020. godine, Srpsko-korejski informatički pristupni centar (Ulica Dobrinjska 11), sa početkom u 09.30 časova.

Imajući u vidu značaj teme za okončanje uspostavljanja prava javne svojine kao i upravljanje nepokretnostima u javnoj svojini lokalne samouprave, za učešće se mogu prijaviti najviše dva zaposlena/e na navedenim poslovima u upravi, javnom preduzeću ili instituciji čiji je grad/opština osnivač. Takođe, s obzirom na to da je broj mesta na akreditovanim obukama ograničen, SKGO zadržava pravo, u slučaju većeg interesovanja i broja prijava, da odobri ravnomerno prisustvo predstavnika svih JLS, odnosno da omogući da iz svake JLS prisustvuje samo po jedan predstavnik, o čemu će svi prijavljeni biti blagovremeno obavešteni.

Detaljnije informacije o pojedinačnim obukama (pozivno pismo, dnevni red i prijavni formular) dostupne su u sekciji KALENDAR internet prezentacije SKGO.

Za sve dodatne informacije kontakt osoba je Marko Tešić, savetnik za javnu svojinu marko.tesic@skgo.org.