Vesti

Održana četiri dvodnevna vebinara "Dostupnost informacija od javnog značaja i veb prezentacija JLS“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u periodu od 20.05. do 18.06.2021. godine organizovala je četiri dvodnevne onlajn obuke (vebinara) za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave (JLS) na temu „Dostupnost informacija od javnog značaja i veb prezentacija JLS“.

Cilj prvog dana obuke na temu dostupnosti informacija od javnog značaja, koji je vodila akreditovani predavač Slavoljupka Pavlović, pomoćnica generalnog sekretara iz Službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podata o ličnosti – bio je fokusiran na:

  • osposobljavanju polaznika za razumevanje koncepta, načina i postupka ostvarivanja prava iz Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja,
  • merama i obavezama organa vlasti za unapređenje otvorenosti i odgovornosti rada,
  • informatoru o radu i godišnjem izveštaju Povereniku;
  • odgovornosti za povredu prava i nesprovođenje zakonskih obaveza;
  • uslovima za ograničenje i isključenje prava na pristup informacijama.

Prvi dan obuke predstavnika JLS realizovan je u skladu sa akreditovanim programom u okviru Sektorskog programa kontinuiranog stručnog usavršavanja zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za 2021. godinu, koji je deo Opšteg programa obuke zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave za 2021. godinu, usvojenog od strane Vlade Republike Srbije.

Kako za ovu obuku nije predviđen test, polaznici koji su nakon uspešnog pohađanja akreditovanog programa obuke, dobiće zvaničnu potvrdu o učešću u programu od strane Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) i SKGO.

Drugi dan obuke o veb prezentacijama JLS, koju je vodila ekspertkinja Mirjana Stanković - bio je predviđen za:

  • praktične aspekte počevši od osnovnih o formi, strukturi i sadržaju veb prezentacije JLS;
  • pravni okvir za izradu i održavanje veb prezentacije;
  • institucionalnu podršku, organizacione uslove i kapacitet ljudskih resursa;
  • organizaciju, procedure i usmerenost na rezultate;
  • svrhu i značaj veb prezentacije JLS u kontekstu dobre uprave i u odnosu na postojeće Portale i elektronska upravna mesta.

Drugi dan obuke nije predviđen Sektorskim programom, ali je omogućio detaljnije upoznavanje sa svim važnim aspektima funkcionisanja veb prezentacija JLS, koje su identifikovane kao potrebne imajući u vidu brojne aktivnosti na usklađivanju veb prezentacije JLS sa aktuelnim propisima.

Na ovim vebinarima je učestvovalo 151 predstavnik iz 80 JLS, od kojih je 125 od njih ostvario pravo na zvaničnu potvrdu NAJU i SKGO.

Vebinari su realizovani u okviru projekta „Unapređenje dobrog upravljanja na lokalnom nivou“, koji se sprovodi u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – SwissPRO“, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa SKGO.

Kontakt osoba za dodatne informacije: Igor Pucarević, savetnik za dobro upravljanje - igor.pucarevic@skgo.org