Vesti

Evropska nedelja mobilnosti od 16. do 22. septembra

Info radionica o Evropskoj nedelji mobilnosti održana je u petak, 9. jula u Beogradu. Ovogodišnja manifestacija biće održana od 16. do 22. septembra, a prisutni predstavnici iz više od 25 gradova i opština imali su priliku da se detaljno upoznaju o temi kampanje, kao i o podršci koju mogu očekivati od nacionalnih koordinatora Stalne konferencije gradova i opština i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja, i infrastrukture.

Ovom prilikom potpisan je ugovor između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i grada Kruševca o dodeli podsticajnih sredstava za unapređenje održive urbane mobilnosti. Sredstva su obezbeđena iz Akcionog plana za sprovođenje Strategije održivog urbanog razvoja, a dodeljene su i zahvalnice za devet lokalnih samouprava koje su učestvovale na ovom konkursu (Kruševac, Niš, Vranje, Osečina, Novi Sad, Šabac, Kikinda, Beograd i Čajetina).

Đorđe Milić, pomoćnik ministra građevinarstva, saobraćaja, i infrastrukture zahvalio se za učešće svim gradovima i opštinama koji su učestvovali u javnom pozivu i istakao da je ovo je prvi put da se u našoj zemlji dodeljuju podsticajna sredstva za ovu namenu, tako da je broj lokalnih samouprava koje su učestvovale na konkursu pokazatelj da postoji interesovanje za unapređenje stanja u oblasti održive urbane mobilnosti.

"Danas dodeljivanjem podsticajnih sredstava Kruševcu na osnovu prethodno raspisanog javnog konkursa, podstičemo kao Ministarstvo održivu urbanu mobilnost kao vrlo važnu komponentu budućeg razvoja jedinica lokalnih samouprava", rekao je Milić.

On je istakao da je važno da održiva urbana mobilnost postane redovna stvar koja se planira u lokalnim urbanističkim planovima, kao i da je važno promovisati jednu novu doktrinu u planiranju, a to je otpornost gradova.

"Podsticanjem održive urbane mobilnosti dajemo aktivan doprinos ka smanjenju produkcije ugljendioksida, što je važno sa stanovišta održivog koncepta razvoja u Srbiji", naveo je Milić.

Prema njegovim rečima, kao građani moramo promeniti naviku da se u jednom vozilu vozi jedna osoba, da vozila budu maksimalno iskorišćena, kao i da vozila sa unutrašnjim sagorevanjem budu novije generacije.

"Moramo da podstičemo javni prevoz, biciklistički prevoz, sredstva prevoza koja koriste struju. Javni prevoz mora biti zasnovan na korišćenju električnih vozila, trolejbusa, tramvaja", objasnio je pomoćnik ministra.

Grad Kruševac je lokalna samouprava najviše doprinela unapređenju održive urbane mobilnosti u 2020. godini i dobio je podsticajna sredstava u iznosu od milion dinara, a pomoćnik gradonačelnika Ivan Parezanović izjavio je da je Kruševac u okviru održive mobilnosti planirao da sredstva iskoristi za

podsticaje javnog prevoza.

"Biće napravljena stajališta za autobuse, potom biciklistička stajališta, radićemo na promociji javnog saobraćaja", rekao je Parezanović.

On je dodao da je održiva urbana mobilnost već godinama aktuelna u Kruševcu, istakavši da je taj grad dobitnik i Evropske nagrade u ovoj oblasti.

"Trenutno radimo na proširenju mreže biciklističkih staza, favorizaciji javnog prevoza, a sve u smislu smanjenja emisije ugljendioksida i smanjenja efekata klimatskih promena", zaključio je Parezanović.

Ispred stručne komisije koju je obrazovalo ministarstvo, prisutnima se obratila prof. Dr. Marijana Petrović, koja je govorila o značaju ovih podsticajnih sredstava i o kriterijumima koje je komisija ocenjivala prilikom vrednovanja prijava. Kako je jedan od kriterijuma koji je ocenjivan i obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti, svi prisutni su pozvani da i ove godine što masovnije i kvalitetnije obeleže manifestaciju.

Nakon uvodnog video obraćanja predstavnika sekretarijata kampanje iz Brisela, usledile su prezentacije u vezi sa ovogodišnjom temom kampanje Evropska nedelja mobilnosti „Održiva mobilnost za zdraviji život“. Dr Mirjana Tošić iz Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ govorila je o značaju aktivnog kretanja za zdravlje pojedinca. Ona je ponudila stručnu pomoć i podršku zavoda svim zainteresovanim gradovima i opštinama u cilju kvalitetne pripreme za obeležavanje Evropske nedelje mobilnosti. Svoju pomoć i podršku ponudili su i predstavnici Agencije za bezbednost saobraćaja, Tomislav Petrović i Ivana Senić. Oni su najavili da će i ove godine podržati akciju i da će pozvati lokalne Savete za bezbednost saobraćaja da se aktivno uključe.

U panel diskusiji su učestvovali predstavnici Beograda, Kruševca, Sombora i Osečine. Oni su podelili svoja iskustva u vezi sa organizacijom Evropske nedelje mobilnosti i kreiranjem programa. I za ovu godinu ovi gradovi pripremaju sadržajne programe dešavanja, koji će uključiti sve kategorije stanovništva i mnogobrojne organizacije.

Slogan ovogodišnje kampanje je „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“. Stalna konferencija gradova i opština, kao jedan od koordinatora kampanje za Srbiju, iz sredstava projekta „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu pridruživanja EU – druga faza“ koji finansira Vlada Švedske, pripremiće promo materijale koji će biti distribuirani gradovima i opštinama koji se prijava za obeležavanje na sajtu kampanje www.mobilityweek.eu.

Video prezentacija 

ENM 2021 prezentacija.pdf

Biciklisti i pesaci u saobracaju.pdf

Aktivno kretanje kao osnova zdravog zivota zajednice.pdf