Vesti

Završen foto konkurs grada Beograda i otvorena izložba „Održiva mobilnost za zdraviji život"

Grad Beograd i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), sproveli su nagradni foto konkurs za izbor najbolje fotografije na temu „Održiva mobilnost za zdraviji život“, u okviru kampanje grada Beograda povodom Evropske nedelje mobilnosti. Tim povodom, organizovana je izložba fotografija učesnika Konkursa na Trgu Republike u Beogradu, koju su otvorili Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO. 

"Svakog septembra, već dvadeset godina, govorimo o održivoj mobilnosti i značaju zelene hijerarhije u saobraćaju: pešačenju, vožnji bicikla, nemotorizovanim vidovima saobraćaja, kao i upotrebi javnog prevoza. U Beogradu svake godine imamo 50.000 automobila više i zato moramo favorizovati druge vidove kretanja u gradu, što smo i definisali našim Planom održive urbane mobilnosti", rekao je gradonačelnik Radojičić i najavio da će tokom „Evropske nedelje mobilnosti” u Beogradu svakodnevno biti organizovani događaji kojima će građani biti podsećani na važnost zelene hijerarhije.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić istakao je da je ova organizacija, uz nadležno ministarstvo, jedan od dva nacionalna koordinatora akcije.

"Rado smo prihvatili poziv Grada da zajednički organizujemo konkurs, a odziv je bio veoma dobar. Stiglo je više od stotinu fotografija i najbolje su već nagrađene", rekao je Staničić, podsetivši da ove godine u obeležavanju „Evropske nedelje urbane mobilnosti” učestvuje 26 gradova i opština Srbije.

Komisija za izbor najboljih fotografija donela je Odluku o pobednicima konkursa i to:

nagrada – vaučer u vrednosti od 60.000 dinara za kupovinu električnog trotineta dobija Lidija Radulović (@lidijaa.lida) 

II nagradu – vaučer u iznosu od 40.000 dinara za kupovinu bicikla dobija Nataša Trišić (@natasa1377) 

III nagradu – vaučer u vrednosti od 20.000 dinara za kupovinu rolera dobija Aleksandar Radovanović (@stara_skola__nova_skola).

Prvu nagradu obezbedila je Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, a drugu i treću Program Ujedinjenih nacija za razvoj.

Da podsetimo, cilj sprovođenja konkursa je podizanje svesti građana grada Beograda o značaju i koristima korišćenja nemotorizovanih vidova prevoza u cilju unapređenja kvaliteta vazduha i životne sredine u gradu, a sve u skladu sa  ciljevima Plana održive urbane mobilnosti za grad Beograd.

Nagrade će dobitnicima biti uručene tokom Evropske nedelje mobilnosti, koja se održava od 16. do 22. septembra 2021. godine, dok su fotografije učesnika izložene na Trgu Republike u Beogradu u istom periodu.