Vesti

Počinje e-obuka "Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave"

Uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, SKGO organizuje e-obuku „Etički kodeks funkcionera lokalne samouprave“, koja će biti održana od 22. septembra do 20. oktobra 2021. godine.

Ova e-obuka namenjena je svim funkcionerima lokalne samouprave u Srbiji, a cilj joj je da ih upozna sa osnovima etike u obavljanju javne službe, a posebno sa 12 načela Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave (www.skgo.org/storage/app/media/uploaded-files/poster-eticki-kodeks.pdf) koji je Skupština SKGO usvojila 2019. godine: (1) Vladavina prava i zakonitost, (2) Odgovornost, (3) Otvorenost, pristupačnost i transparentnost, (4) Građansko učešće, (5) Poštovanje izborne volje i ukazanog poverenja, (6) Uzornost, (7) Profesionalnost, (8) Pravičnost, objektivnost i nepristrasnost, (9) Savesno i domaćinsko upravljanje, (10) Lični integritet, (11) Ravnopravnost i nediskriminatornost i (12) Poštovanje i učtivost.

Ova e-obuka sačinjena je tako da bude zanimljiva i interaktivna, kao i da ne bude zahtevna. Pisani materijal za svako načelo ima dve do tri stranice teksta, a svako načelo ilustrovano je posebno urađenom kratkom video animacijom. Pored ovih materijala, polaznici mogu konsultovati i Vodič za primenu Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave ( http://www.skgo.org/vesti/detaljno/2573/objavljen-vodic-za-primenu-etickog-kodeksa-funkcionera-lokalne-samouprave) koji je izradila SKGO. Polaznici će u svakom trenutku na raspolaganju imati podršku dvoje mentora.

Obuka će započeti jednočasovnim uvodnim vebinarom 22. septembra 2021. godine, na kome će biti predstavljen način rada, a polaznicima će se obratiti šef Misije OEBS-a u Srbiji ambasador Jan Bratu i generalni sekretar SKGO g. Đorđe Staničić. Tokom naredne četiri sedmice, polaznicima će biti predstavljana po tri načela Etičkog kodeksa funkcionera lokalne samouprave.

Zainteresovani funkcioneri lokalne samouprave mogu se prijaviti popunjavanjem jednostavnog obrasca:  https://forms.office.com/r/HBRe585Wdh. Rok za prijavljivanje je ponedeljak 20. septembar 2021. godine. Broj mesta je ograničen, pa SKGO poziva sve zainteresovane da se prijave što ranije.