Vesti

Održan sastanak Mreže za zdravlje SKGO

Pred više od 120 učesnika iz 70 gradova i opština, 20. oktobra 2021. održan je sastanak Mreže za zdravlje u onlajn okruženju i organizaciji Stalne konferencije gradova i opština (SKGO). U uvodnom delu skupa čija je tema bila javno zdravlje, učesnicima su se obratili Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, , dr Verica Jovanović, v.d. direktora IZJZ "Milan Jovanović Batut", dr Marijan Ivanuša, šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji i Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO. 

Mrežu je otvorio generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić, napomenom da je javno zdravlje u poslednje dve godine goruća tema za sve, da je značaj javnog zdravlja izbio u prvi plan te da se u ovom momentu u 42 grada i opštine dovršavaju planovi javnog zdravlja.

Državni sekretar Minstarstva zdravlja dr Mirsad Đerlek, naglasio je velike napore zdravstvenog sistema da se savlada ovaj talas pandemije i angažman države u izgradnji zdravstvene infrastrukture kako bi se regularni deo zdravstvenog sistema rasteretio za lečenje ne-kovid pacijenata. On je naveo značajnu ulogu lokalnih samouprava u imunizaciji i sprečavanju epidemije.

Dr Verica Jovanović, direktorka IZJZ „Milan Jovanović Batut“ naglasila je značaj Mreže, kao i aktivnosti SKGO koje su doprinele da se uspostavi saradnja i nadležnosti u oblasti javnog zdravlja na lokalnom nivou.

Dr Marijan Ivanuša, direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji, podvukao je da je Srbija ovih dana sa prvog mesta po broju novozaraženih na 100000 stanovnika u Evropi pala na peto mesto. Takođe, pozvao je sve da se vakcinišu itrećom dozom, ukoliko država ima mogućnosti za to, a Srbija to ima.

Poziv na imunizaciju objavila je i dr Lejla Stojanović, lekar u kovid sistemu i specijalizant imunologije. Navela je da se ovaj soj virusa mnogo brže prenosi, a da je za njegov „ulazak“ dovoljan samo pad imuniteta, te smo mnogo više svi izloženi.

Dr Vladica Dimitrov je predstavio inicijativu usvojenu na 4. sednici Odbora za zdravlje i socijalnu politiku, da se uradi opis poslova zaposlenih u oblasti javnog zdravlja na nivou lokalne samouprave, s obzirom da ove poslove trenutno nema ko da radi.

Miljan Rančić iz SZO rekao je da će u narednom periodu aktivnosti SZO i SKGO biti usmerene na razvoj kapaciteta gradova i opština društvenu brigu za zdravlje u kriznim i vanrednim situacijama.

Tokom skupa, Jasmina Tanasić, koordinatorka Mreže, predstavila je stanje javnog zdravlja na nivou gradova i opština, nacrt Plana javnog zdravlja sa akcionim planom, strukturu programa i modele programa javnog zdravlja, kao i kalendar programiranja i način programskog budžetiranja javnog zdravlja. Sve ove teme će u narednom periodu biti predstavljene na regionalnim radionicama, a modeli dokumenata dostupni preko sajta SKGO.