Vesti

Održana konferencija „Učešće građana u odlučivanju u oblasti životne sredine i informisanje u vanrednim situacijama“

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovala je konferenciju pod nazivom „Učešće građana u odlučivanju u oblasti životne sredine i informisanje u vanrednim situacijama“. Skup je održan 14. oktobra 2021. godine putem Zoom platforme pred više od 90 učesnika, a povodom obeležavanje Evropske nedelje lokalne demokratije.

Na konferenciji su govorili Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, Vladimir Prebilić, izvestilac Kongresa i Biljana Filipović iz Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije. Na prvom panelu, na temu učešća građana u odlučivanju u životnoj sredini, predstavljena su iskustva lokalnog nivoa Švedske, Zrenjanina i Čajetine, kao i Metodologija SKGO o istraživanju zadovoljstva korisnika komunalnim uslugama. Drugi panel je bio usmeren na temu informisanja u vanrednim situacijama, gde su predstavljena iskustva Vračara i Loznice kao i model krizne komunikacije SKGO.

Кonferencija predstavlja još jedan primer uspešne zajedničke saradnje između predstavnika međunarodnih organizacija, resornog ministarstava Republike Srbije, gradova i opština, kao i predstavnika stručne javnosti i civilnog društva u cilju podrške lokalnim samoupravama u Srbiji i razmene iskustva u angažovanju građana i građanki na lokalu oko rešavanja aktuelnih pitanja.

Ova aktivnost realizovana je u okviru Programa "Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU - Druga faza", koji finansira Vlada Švedske.