Vesti

Proglašeni pobednici medijskog konkursa „Drugačije od drugih" za 2021. godinu

Deveti medijski konkurs SKGO „Drugačije od drugih“ o praksi u lokalnoj samoupravi za novinare lokalnih, regionalnih i nacionalnih medija, bio je otvoren za radove pripremljene u periodu od 1. januara do 15. oktobra 2021. godine, a organizovan je u okviru programa „Podrška lokalnim samoupravama u Srbiji na putu ka EU – Druga faza“,  koji finansira Vlada Švedske.

U konkurenciji za nagrade bilo je 53 priloga, a odluku o pobednicima konkursa doneo je stručni žiri u sastavu: Olivera Petrović Stojančić, Srđan Bošković, Lana Gedošević, Vladan Samardžić i Zoran Sekulić.

Prema oceni žirija, najbolje priloge pripremili su: 

Nikola Tarbuk, zamenik generalnog sekretara SKGO, rekao je da naša organizacija pokušava da promoviše teme važne za lokalne samouprave u medijima i podigne vidljivost lokalne samouprave kao grane vlasti koja je najbliža građanima.

"Za nas je bilo važno da taj nivo vlasti medijski osvetlimo, da dobijemo medijske priloge koji pozitivno, ali i na kritičan način razmatraju rad lokalnih samouprava", rekao je Tarbuk i ocenio  da broj radova koji se šalje na konkurs pokazuje da raste zainteresovanost za ovu temu.

Tarbuk je pozvao i druge novinare, koji do sada nisu učestvovali na ovom konkursu, da sledeće godine pošalju svoje priloge, a one koji su poslali svoje priloge zamolio da nastave da se bave temama bitnim za lokalne zajednice.

Član žirija Vladan Samardžić iz Večernjih novosti istakao je da je "Drugačiji od drugih" jedinstven medijski konkurs u Srbiji, koji prepoznaje novinarske priče o problemima, strahovima, potrebama, snovima i željama ljudi na lokalu. 

"U odabiru najboljih na konkursu su odlučivale su nijanse", rekao je on i zahvalio svim novinarima koji su učestvovali na konkursu.

Teme ovogodišnjeg konkursa bile su EU integracije, zaštita životne sredine, unapređenje poslovne klime, prevencija i upravljanje vanrednim situacijama, kао i rodna ravnopravnost i ljudska prava na lokalnom nivou, a njegovim raspisivanjem, SKGO je želela da naglasi važnost i ulogu lokalnih vlasti u navedenim oblastima, a u cilju poboljšanja kvaliteta usluga koje pružaju građanima. Želeli smo i da istaknemo važnost medijskog izveštavanja o ovim temama, podignemo svest građana ali i da pružimo podršku novinarima koji su se tokom godine bavili temama koje nisu uvek atraktivne.

Na svečanoj dodeli nagrada, koja je uz poštovanje epidemioloških mera održana u prostorijama SKGO, pobednici medijskog konkursa nagrađeni su laptop računarima i bežičnim miševima, kao i specijalnim priznanjima.