Vesti

Nikola Tarbuk novi generalni sekretar SKGO

Delegati 49. skupštine Stalne konferencije gradova i opština održane 8. decembra 2021. godine jednoglasno su podržali Odluku Predsedništva o imenovanju Nikole Tarbuka na mesto generalnog sekretara SKGO.

Na ovoj značajnoj funkciji Nikola Tarbuk je nasledio dugogodišnjeg generalnog sekretara Đorđa Staničića kome je ovom prilikom dodeljena specijalna zahvalnica za uspešno vođenje SKGO tokom proteklih 20 godina.

“Čovek ne može da izabere boljeg šefa, i nije tako lako nastaviti stopama takve ličnosti koja je celog sebe posvetila i ugradila u našu organizaciju. Hrabri me činjenica da imamo snažan temelj, kao i vera da ćemo i dalje imati njegovu podršku i spremnost da zajedno nastavimo rad na razvoju lokalne samouprave“, rekao je novi generalni sekretar u svom prvom obraćanju.

Tarbuk se zahvalio kolegama i koleginicama iz SKGO, međunarodnim organizacijama i partnerima na znanju koje su mu preneli. Rekao je da se tokom njegove dugogodišnje karijere u SKGO, organizacija trudila da bude pravi predstavnik lokalnih vlasti, i da se nada da se u tome uspevalo i uspeva.

„Kao i u porodici, i ovde se trudimo da obezbedimo podršku svakom našem članu. Osnovna politika se neće menjati, nadam se da ću na tom putu opravdati poverenje koje mi je danas ukazano. Pozivam članice da još aktivnije učestvuju u radu i iskoriste sve što im se pruža. Hvala vam na ukazanom poverenju“, rekao je Tarbuk.

Nikola Tarbuk ima 16 godina radnog iskustva u SKGO tokom kojih je obavljao više odgovornih funkcija i predstavljao organizaciju u mnogim važnim telima i procesima. U periodu 2008 – 2018 bio je pomoćnik generalnog sekretara SKGO za zastupanje, a od 2018. je zamenik generalnog sekretara za zastupanje interesa članstva.

Od početka radnog angažmana u organizaciji, Tarbuk obavlja poslove menadžera projekata, a već 11 godina je na funkciji menadžera najvažnijeg projekta za institucionalni razvoj SKGO koji podržava Vlada Švajcarske. Nikola Tarbuk je ispred SKGO učestvovao u izradi brojnih nacionalnih propisa i dokumenata i predstavnik je Stalne konferencije gradova i opština u nekoliko važnih tela Vlade Srbije kao što su Savet za stručno usavršavanje zaposlenih u lokalnoj samoupravi, Komisija za finansiranje lokalne samouprave i Savet za reformu javne uprave.   

Đorđe Staničić se zahvalio svom nasledniku na lepim rečima, kome je lično čestitao na imenovanju. Kako je rekao, „donošene ovih odluka, razrešenja, malo me je dirnulo, ali je to logičan put“.

„Entuzijazma imam, energije malo manje, ali je Nikola ima i verujem da će svima biti na usluzi. Radio sam ovo dušom i telom, srcem i znanjem, i hvala saradnicima koji su me u tome pratili. Ceo život sam se bavio lokalnom samoupravom. Funkcija je tu da zadovolji interesima lokalnih samouprava i naše organizacije. Siguran sam da će Nikola u tome uspeti, a po onome što čujem od vas i formalno i neformalno, izgleda da sam i ja malo uspeo“, rekao je Staničić.

Kako je dodao, ne mora da obećava za će nastaviti saradnju sa organizacijom, jer je njegov odgovor „svakako da“.

Đorđe Staničić je profesionalnu karijeru započeo 1979. godine u Stalnoj konferenciji gradova i opština Jugoslavije, kao pravnik rukovodilac Opšte službe. Od 1982. sekretar Odbora za komunalne delatnosti i stanovanje SKGO, a kasnije viši savetnik u SKGO, radio u raznim oblastima od interesa za opštine.

Na 31. skupštini SKGO 2001. izabran je na poziciju generalnog sekretara. Bio je vođa nacionalne delegacije Srbije i Crne Gore na Kongresu lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope, i titularni član ad-hok radne grupe lokalnih i regionalnih izabranih predstavnika Jugoistočne Evrope (u okviru CLRAE), kao i član brojnih nacionalnih nadzornih odbora za decentralizaciju javnih službi Srbije.