Vesti

Objavljen javni poziv za dodelu godišnjih nagrada za najbolje opštinske/gradske uprave u 2021. godini

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave objavilo je 21. januara 2022. godine Javni poziv za dodelu godišnjih nagrada za najbolje opštinske/gradske uprave u 2021. godini. Rok za dostavljanje prijava je 20 dana od dana objavljivanja Javnog poziva u „Službenom glasniku RS“ (broj 09/22).

Prva Nacionalna godišnja nagrada za izbor najbolje prakse u primeni principa dobre uprave na lokalnom nivou u 2018. godini, uspostavljena je na inicijativu Ministarstva i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), uz podršku programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“, koji implementira Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Sprovođenje konkursa četvrtu godinu za redom od strane Ministarstva, čini da ova godišnja nagrada postane dugoročna mera Vlade Srbije kojom se ohrabruju i osnažuju lokalne samouprave da kontinuirano rade na podizanju kvaliteta usluga koje javni sektor pruža građanima i privredi.

Godišnja nagrada za najbolju praksu dodeljuje se u četiri oblasti:

  • efikasnost i delotvornost,
  • transparentnost i učešće javnosti u radu lokalne samouprave,
  • odgovornost i vladavina prava, i
  • ravnopravnost i anti-diskriminacija.

Sredstva koja će pobednicima takmičenja dodeliti Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave iznose 9,2 miliona dinara. Pobednici u svakoj od četiri oblasti steći će pravo na finansijsku nagradu u iznosu od 2,3 miliona dinara.

Pored sredstava iz fonda Ministarstva, a u cilju osnaživanja podrške razvoju i primeni principa dobrog upravljanja u radu lokalnih samouprava, pobednici konkursa će biti nagrađeni i dodatnom računarskom opremom (po tri dekstop računara i tri brza skenera), koja dodeljuje SKGO iz budžeta programa Swiss PRO.

Prijave na konkurs za dodelu godišnje nagrade za najbolju opštinsku/gradsku upravu dostavljaju se isključivo elektronskim putem, na mejl adresu: godisnja.nagrada@mduls.gov.rs, na odgovarajućem prijavnom formularu koji se preuzima na internet prezentaciji Ministarstva. Lokalne samouprave ne konkurišu po posebnom postupku za dodatna sredstva, već dostavljaju jedinstvenu prijavu obrazloženu u prijavnom formularu, a prema uslovima iz Javnog poziva.

Pristigle prijave će na osnovu unapred definisanih kriterijumima ocenjivati komisija koju čine predstavnici Ministarstva, SKGO i programa Swiss PRO. Nakon evaluacije, komisija će formirati predlog odluke o dodeli godišnje nagrade za svaku od navedenih oblasti i dostaviti ga ministru nadležnom za poslove lokalne samouprave, koji donosi odluku.

Sa jedinicama lokalne samouprave kojima bude dodeljena nagrada Ministarstvo će zaključiti ugovore o korišćenju sredstava godišnje nagrade i izvršiti prenos odobrenog iznosa. Takođe, SKGO će sa pobednicima konkursa potpisati posebne ugovore o donaciji za računarsku opremu koja se dodeljuje iz budžeta programa Swiss PRO.

Tekst Javnog poziva i prijavni formular nalaze se na http://mduls.gov.rs/obavestenja/obavestenje-za-jedinice-lokalne-samouprave-koje-konkurisu-za-raspodelu-sredstava-za-finansiranje-programa-podrske-razvoju-i-funkcionisanju-sistema-lokalne-samouprave-u-2022-godini-i-za-dodelu-godisnj/, a za preuzimanje je dostupno i zvanično Obaveštenje za lokalne samouprave koje konkurišu za Godišnju nagradu.

Obavestenje - Godišnja nagrada