Vesti

Predstavljen Plan razvoja opštine Nova Varoš

Plan razvoja opštine Nova Varoš za period 2022-2029. predstavljen je na Partnerskom forumu koji je održan 10. maja 2022. godine. Plan je predstavljen lokalnoj zajednici o okviru javne rasprave koja traje do 20. maja 2022. godine, a razvijen je u okviru projekta “Javne i privatne finansije za razvoj – Obezbeđivanje održivih lokalnih zajednica unapređivanjem planiranja lokalnog razvoja” u Republici Srbiji koji finansira Vlada Slovačke republike, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj u saradnju (UNDP) sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Na prezentaciji su se obratili Rade Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš, Dušica Pejić, iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO i Marijana Đokić, koordinator procesa izrade Plana.

Generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk je ovom prilikom istakao da će ova vrste podrške omogućiti opštinama da unaprede svoj rad, ojačaju svoje kapacitete i spremno uđu u dalji proces integracije Republike Srbije u Evropsku uniju.

„Podrška u okviru ovog projekta predstavlja logičan nastavak zalaganja SKGO u promociji koncepta lokalnog održivog razvoja, čiji je ona jedan od pionira u Srbiji. Zato ovaj metod planiranja treba da služi uspostavljanju integralnog razvoja sklada uz uspostavljanje neophodnog balansa između tri osnovna stuba održivog razvoja – zaštite životne sredine, ekonomskog i društvenog razvoja“, naglasio je Tarbuk.

On je istakao da će SKGO pratiti kako se odvija proces strateškog planiranja i upravljanja u opštinama i gradovima u Srbiji i radiće i dalje, kako pružanjem direktne pomoći u izradi lokalnih planskih dokumenata, tako i u daljem unapređivanju tog procesa.