Vesti

Pozivom na hitnu urbanu akciju zatvoren 11. Svetski urbani forum

Posle pet dana debate i diskusije, sa 400 događaja na kojima je učestvovalo 700 govornika iz državnih organa, civilnog društva, akademske zajednice i privatnog sektora, jedanaesto zasedanje Svetskog urbanog foruma (WUF11) je zatvoreno u Katovicama u Poljskoj. Stvorena su nova prijateljstva i partnerstva, postignuti novi sporazumi i formulisane smele ideje među 17.003 ljudi iz 155 zemalja koji su prisustvovali ovom najznačajnijem globalnom događaju u 2022. godini.

Na skupu, koji se od 26. do 30. juna po prvi put održavao u Istočnoj Evropi osetio se entuzijazam učesnika, doduše uravnotežen upozorenjima da ne može biti daljih odlaganja u preduzimanju hitnih akcija za postizanje održive urbanizacije, s obzirom na višestruke krize sa kojima se svetski gradovi suočavaju.

WUF je bio prilika da se kroz prezentacije, razmenu iskustva i otvoreni dijalog, sagledaju trendovi u urbanom razvoju širom sveta. Jedan od tih trendova je i dalje kontinuirana urbanizacija koja izaziva brojne probleme, koji su naročito došli do izražaja tokom pandemije Covid 19. Međutim, na skupu je provejavao duh optimizma da uz prave politike i pravu posvećenost, naša deca mogu naslediti urbanu budućnost koja je inkluzivnija, zelenija, bezbednija i zdravija.

Obraćajući se na ceremoniji zatvaranja u Spodek areni, Maimuna Mod Šarif, izvršna direktorka UN-Habitata izjavila je da se klimatske vanredne situacije, pandemije, stambena kriza, nasilje i sukobi spajaju u gradovima.

„Ako želimo da se transformišemo u bolju urbanu budućnost, moraćemo sve više da se borimo sa urbanim krizama. Nemamo izgovora da ne budemo spremni“, naglasila je Mod Šarif.

„Nemamo mnogo vremena da postignemo ciljeve održivog razvoja (SDG) do 2030. Ostalo nam je samo 7,5 godina, 90 meseci ili 2.742 dana da primenimo Novu urbanu agendu kako bismo postigli SDG. Pa, šta da radimo? Sada je vreme da se deluje", izjavila je ona i najavila da će Svetski dan staništa ove godine biti obeležen 3. oktobra u Belkiseru u Turskoj. Ona je takođe otvorila poziv za iskazivanje interesovanja za domaćinstvo Svetskog urbanog foruma 2026. godine.

Kao kulminacija petodnevne debate na WUF11, na završnom događaju predstavljene su Proglašene akcije, koje će usmeravati urbanu agendu do održavanja narednog skupa. Akcije je predstavila Marta Delgado, predsednica Skupštine UN Habitata i tom prilikom istakla da su učesnici Foruma zabrinuti zbog nedovoljnog napretka ka ispunjenju ciljeva održivog razvoja i Pariskog sporazuma o klimatskim promena i pozvala na hitnu akciju.

„Neophodno je da se fokusiramo na povećanje neizbežnih urbanih kriza. Klimatske promene, pandemije, krize biodiverziteta, druge prirodne i katastrofe koje je izazvao čovek se prepliću u gradovima. Spremnost i prevazilaženje ovih kriza postaje preduslov za transformaciju ka boljoj urbanoj budućnosti“, rekla je Delgado.

Poslednjeg dana Foruma održana je veoma posećena sesija u organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture na kojoj su predstavljene tendencije u urbanom razvoju u Republici Srbiji, kao i iskustva Beograda, Niša i Kruševca u uređenju i održavanju javnih prostora. Simbolično, ova sesija je nazvana „11 javnih prostora za ostvarenje cilja 11 održivog urbanog razvoja“.

Siniša Trkulja iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ovom prilikom pohvalio je saradnju sa lokalnim samoupravama i Stalnom konferencijom gradova i opština i istakao da se ciljevi nacionalne urbane politike mogu postići isključivo u saradnji i partnerstvu sa lokalnim nivoom vlasti.

Na Forumu je ispred Stalne konferencije gradova i opština učestvovao i generalni sekretar SKGO Nikola Tarbuk sa saradnicima i tokom događaja, kroz niz bilateralnih susreta predstavio aktivnosti organizacije na urbanom razvoju naših gradova i opština.

Naredni Svetski urbani forum biće održan u Egiptu, čime će se Kairo pridružiti Najrobiju, Barseloni, Vankuveru, Nanđingu, Rio de Ženeiru, Napulju, Medeljinu, Kuala Lumpuru, Abu Dabiju i Katovicama, i postati mesto susreta urbanista, lokalnih lidera i aktivista angažovanih na polju urbanog razvoja.