Vesti

Sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona EU i Republike Srbije održan u Briselu

Deseti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regiona Evropske unije i Republike Srbije (ZKO), održan je 6. jula u Briselu. Odborom kopredsedava Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša, a teme sastanka bile su „Lokalne i regionalne vlasti u procesu pristupanja Srbije EU“ i „Učešće mladih na lokalnom nivou“.

Ispred naše delegacije o položaju i ulozi lokalne samouprave u procesu pristupanja govorio je Goran Cvetanović, gradonačelnik Leskovca i predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), dok su Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja i Aleksandra Popović, predsednica opštine Surdulica, zajedno sa kolegama iz Škofja Loke i Bukurešta, predstavili primere dobre prakse u uključivanju mladih.

Ovom prilikom gospođa Hesus Himeno iz Evropske komisije, pohvalno je govorila o SKGO i navela da je organizacija pouzdan partner Evropske komisije u Srbiji kada je u pitanju lokalna samouprava.

Na sastanku su učestvovali članovi ZKO iz Srbije i EU, Evropske komisije, predstavnici Misije Republike Srbije pri EU, gradonačelnici Kruševca Jasmina Palurović i Sombora Antonio Ratković predsednica opštine Varvarin Violeta Lutovac Đurđević i članica veća GO Vračar Nataša Mijatović, pomoćnica ministra državne uprave i lokalne samouprave Sanja Putnik, pokrajinski sekretar AP Vojvodine Aleksandar Softić i zamenica Vidosava Enderić, šef Kancelarije APV u Briselu Srđan Mačkić, kao i generalni sekretar Nikola Tarbuk i Aleksandra Vukmirović ispred Stručne službe SKGO.

Članovi delegacije Republike Srbije u ZKO bili su gosti Kancelarije AP Vojvodine u Briselu, a tokom posete predstavljena im je uloga i način funkcionisanja Kancelarije, aktivnosti Kancelarije i Fonda za evropske poslove u okviru kojeg ona funkcioniše, kao i podršku Sekretarijata, Fonda i Kancelarije lokalnim samoupravama u oblasti evropskih integracija.


Zapadni Balkan pripada evropskoj porodici

Delegacija Srbije u ZKO sa Komitetom regiona je 7. jula učestvovala na 7. Danu proširenja EU, koji okuplja lokalne i regionalne vlasti u cilju debate o očekivanjima od procesa proširenja, ulozi mladih i mnogim drugim temama.

„Vi pripadate nama, evropskoj porodici“, rekao je predsednik Odbora regiona Vasko Alves Kordeiro.

Češko predsedništvo EU zalaže se da Evropska unija treba da ide napred sa proširenjem, što je istakao Jirži Kozak iz Ministarstva spoljnih poslova Češke Republike.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski govorila je na prvom panelu i tom prilikom je ukazala na važnost uloge lokalnih vlasti u regionalnom povezivanju na Zapadnom Balkanu i prenošenju poruke građanima koliko je važan ulazak u EU kroz dijalog i poverenje.

Ana Mađar, izvestilac Komiteta regiona za Strategiju proširenja je rekla da je za proširenje, uz ispunjavanje uslova, a da na to ukazuju i uspešni rezultati prekogranične saradnje koji dokazuju da je saradnja moguća.

Učesnici su naglasili da će prihvatanje Ukrajine i Moldavije pospešiti proces proširenja i za Zapadni Balkan.