Vesti

Gradovi i opštine iz Srbije učesnici Ekonomskog foruma o pametnim gradovima u Češkoj

U okviru predsedavanja Češke Republike Savetom Evropske unije, u Pragu je održan Ekonomski forum pametnih gradova, događaj organizovan uz podršku Ministarstva industrije i trgovine Češke.

Delegaciju predstavnika lokalne samouprave iz Srbije činili su dr Goran Cvetanović, predsednik Stalne konferencije gradova i opština i gradonačelnik Leskovca, Dragana Sotirovski, gradonačelnica Niša, Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca, kao i predstavnici Beograda, Kragujevca, Užica i Novog Pazara. Delegaciju je tokom boravka u Češkoj u zgradi ambasade Srbije u Pragu primio i ambasador Berislav Vekić.

Osim predsednika organizacije dr Cvetanovića, SKGO su još predstavljali Ivan Milivojević, zamenik generalnog sekretara, Aleksandra Vukmirović, šefica Službe za međunarodnu saradnju i evropske integracije i Klara Danilović, šefica Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i stanovanje.

Predstavnici nacionalnog nivoa i lokalne samouprave, zvaničnici EU institucija, finansijskih institucija, međunarodnih organizacija i privrednog sektora, razgovarali su kako podstaći pametan i održiv urbani razvoj u kontekstu zelene i digitalne transformacije.

Učesnici su imali priliku da podele svoja iskustva u pogledu rešenja na temu pametnih gradova i korišćenja relevantnih finansijskih alata, pre svega u oblasti saobraćajne infrastrukture, upravljanja otpadom ili vodoprivrede.

Tokom posete predstavnici gradova i opština Srbije upoznali su se sa konceptom pametnog grada Plzenja. Ovaj grad poznat je po primeni pametnih rešenja u oblasti urbane mobilnosti, životne sredine i novih tehnologija. Učesnicima je predstavljen tramvaj sa automatskim upravljanjem, digitalna rešenja u saobraćaju, kao inačin edukacije dece od malih nogu u oblasti robotike.Tokom trećeg dana posete, predstavnica grada Kragujevca, imala je priliku da na Ekonomskom forumu predstavi pametna rešenja za upravljanje gradovima u Srbiji.

Zaključak Ekonomskog Foruma pametnih gradova  je da će Češka nastaviti da podržava države Zapadnog Balkana na njihovom putu ka stvaranju pametnih gradova i pri uvodjenju novih inovativnih rešenja.