Vesti

GO Palilula potpisala Povelju o rodnoj ravnopravnosti

Predsednik GO Palilula Miroslav Ivanović potpisao je 17. januara 2023. godine Povelju o rodnoj ravnopravnosti i istakao da ova beogradska opština spremna ulazi u proces primene principa rodne ravnopravnosti i da je već napravila prve korake ka punoj primeni.

„Nakon formiranja Saveta za rodnu ravnopravnost koji čine predstavnici institucija i zaposleni u opštini, i Komisije za rodnu ravnopravnost koju će činiti odbornice i odbornici iz lokalnog parlamenta, kao i određivanja zaposlenog lica koje će se baviti ovom temom u GO Palilula, potpisivanje Povelje je naredni korak kojim se naša opština zvanično pridružuje društvu lokalnih samouprava iz Srbije i Evrope koje aktivno rade na primeni principa rodne ravnopravnosti na svojoj teritoriji“, izjavio je predsednik Ivanović.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO čestitao je kolegama iz GO Palilula na potpisivanju i istakao je da je do sada Povelju potpisalo 85 gradova i opština iz naše zemlje i oko 2000 lokalnih samouprava iz 36 država Evrope.

„GO Palilula je stavila sebe na mapu lokalnih samouprava koja žele da aktivno razvijaju rodnu ravnopravnost u svojoj sredini. Za nas je ovo jedan od najvažnijih dokumenata na kojima radimo kao organizacija, jer on pokazuje da smo spremni da menjamo društvene okolnosti u kojima živimo“, naveo je generalni sekretar SKGO.

On je naglasio da GO Palilula može očekivati podršku SKGO u narednom periodu u vidu prenosa dobre prakse, ali i učešća u svim aktivnosti organizacije koje za cilj imaju promociju primene principa rodne ravnopravnosti.  

Potpisivanju Evropske Povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou prisustvovala je Maja Žmukić, članica Veća GO Palilula, Nataša Okilj, savetnica za rodnu ravnopravnost i antidiskriminaciju u SKGO, kao i članovi Saveta za rodnu ravnopravnost GO Palilula.