Vesti

Gradski urbanisti lokalnih samouprava na sastanku u Topoli

Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) u okviru programa “Partnerstvo za dobru lokalnu samoupravu” koji podržava Vlada Švajcarske, u saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i opštinom Topola, organizovala je u četvrtak, 16. marta 2023. godine sastanak glavnih urbanista gradova i opština. Skup koji je održan u hotelu Oplenac, otvorila je predsednica Skupštine opštine Topola, Jasna Vuković. Sastanak je organizovan u okviru javne rasprave o Nacrtu nacionalne arhitektonske strategije u Republici Srbiji do 2035. godine. Pored glavnih urbanista imenovanih u gradovima i opštinama, sastanku su prisustvovali i članovi Odbora za urbanizam i stanovanje SKGO, kao i stručna lica u gradovima zadužena za oblast arhitekture i urbanizma.

Nacrt Nacionalne arhitektonske strategije u Republici Srbiji do 2035. godine i Akcioni plan za sprovođenje za period 2023-2025 predstavili su Božana Lukić i Nebojša Antešević. Diskusija je vođena o ulozi glavnih urbanista i jedinica lokalne samouprave u sprovođenju strategije, kao i o položaju glavnog urbaniste u izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji. Na kraju sastanka predstavnici opštine Topola govorili su o projektima rekonstrukcije objekata od kulturno istorijskog značaja u opštini Topola.

Nacionalna arhitektonska strategija se donosi prvi put u Republici Srbiji i važna je podjednako i za struku i za građane, jer država prepoznaje značaj arhitekture za razvoj društva u celini. U sklopu sprovođenja strategije, jedinice lokalne samouprave prepoznate su kao aktivni činioci koji će prvenstveno kroz donošenje planskih dokumenata i kroz pravila građenja u njima, uticati na unapređenje kvaliteta arhitekture u lokalnim zajednicama i tako doprineti očuvanju identiteta mesta. Tokom diskusije su istaknuti trenutni izazovi u jedinicama lokalne samouprave vezane za nedostatak kapaciteta, istaknuta je potreba za osnaživanjem instituta glavnog urbaniste, ali i mogućnost vraćanja funkcije gradskog arhitekte u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Sastanku je prisustvovalo oko 40 predstavnika opština i gradova, od toga 7 glavnih urbanista, odnosno predstavnika stručne službe glavnog urbaniste.

Za više informacija o podršci koju Švajcarska pruža u Srbiji, posetite internet prezentaciju Ambasade Švajcarske: https://www.eda.admin.ch/belgrade