Vesti

Užički vrtić „Sunce” dobio solarnu elektranu

Vrtić „Sunce“ koji je deo Predškolske ustanove Užice dobio je solarnu elektranu kapaciteta osam kilovata, koja će doprineti značajnoj uštedi električne energije i manjim računima tokom cele godine. Solarna elektrana je nagrada koju je grad Užice dobio kroz projekat “Škole za bolji kvalitet vazduha”, koji je sprovodio UNICEF u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština, uz finansijsku podršku Vlade Norveške. Kompanija MT-KOMEX je donirala izradu projekta i izvela radove.

Ovaj vrtić je, po rečima Nade Jovičić gradske većnice za zaštitu životne sredine, energetsku efikasnost i turizam, odabran jer se nalazi na Beloj Zemlji, mesnoj zajednici sa najviše sunčanih sati tokom cele godine.

“Solarna elektrana će tako imati maksimalnu iskorišćenost, a vrtić maksimalne uštede električne energije. Grad je pored ove nagrade kroz projekat koji se realizuje od 2021. godine dobio i uređaje za monitoring kvaliteta vazduha, koji su postavljeni u dve srednje i jednoj osnovnoj školi u  gradu, čime je poboljšan monitoring. Takođe u protekle dve godine realizovane su brojne radionice u kojima su uz posredovanje Kancelarije za mlade učestvovali upravo mladi i to je ono zbog čega smo nagrađeni. Uspeli smo da mlade uključimo u konkretne aktivnosti, poput revizije Plana kvaliteta vazduha, što će opet poslužiti kao praksa i za donošenje drugih značajnih dokumenata za grad Užice”.

Veselinka Jovanović direktorka Predškolske ustanove Užice ističe da je vrtić "Sunce” jedan od tri objekta koji za grejanje koriste električnu energiju.

“Dobijanjem solarne elektrane ostvarićemo značajne uštede električne energije tokom grejne sezone, ali i tokom cele godine i svakako manje račune ka dobavljaču. Nastavićemo da zajedno sa gradom i donatorima radimo na unapređenju energetske efikasnosti u svim objektima”.

Foto: Grad Užice