Vesti

Zajednički ciljevi za ravnomerniji razvoj Srbije - Ministar Đerlek i predstavnici SKGO dogovorili saradnju

Edin Đerlek, ministar za ravnomerni regionalni razvoj, primio je 1. novembra 2023. godine predstavnike Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), predvođene generalnim sekretarom Nikolom Tarbukom, i tom prilikom dogovorena je saradnja u oblasti unapređenja razvoja lokalnih zajednica.

Ministar Đerlek predstavio je projekte Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj realizovane u proteklom periodu, sa posebnim akcentom na novoj metodologiji i novoj jedinstvenoj listi razvijenosti jedinica lokalnih samouprava, koje je izradio Kabinet ministra za ravnomerni regionalni razvoj, a za koje se očekuje da će biti usvojene. Ova lista pruža detaljne podatke o socio-ekonomskom statusu svake lokalne zajednice, čime se olakšava pravilno usmeravanje resursa i razvojnih projekata.

Ovom prilikom predstavnici SKGO upoznali su ministra sa radom i dosadašnjim aktivnostima organizacije, čija je misija unapređenje saradnje i koordinacije između gradova i opština širom Srbije, u skladu sa evropskim standardima.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima za buduću saradnju Ministarstva za ravnomerni regionalni razvoj i SKGO, kako bi se zajedno radilo na ostvarivanju ciljeva unapređenja uslova života građana u lokalnim zajednicama, smanjujući nejednakosti između regiona. Naglašena je važnost sinergijskog momenta i efikasne koordinacije između nivoa vlasti kako bi se postigli održivi razvojni rezultati.

Ministar Đerlek je izrazio spremnost Ministarstva da podrži inicijative SKGO i da zajednički rade na stvaranju boljih uslova života za građane Srbije. Sastanak je protekao u konstruktivnom tonu, a ministar Đerlek i predstavnici SKGO složili su se da će buduća saradnja doprineti ravnomernom regionalnom razvoju i boljem kvalitetu života svih građana.