Vesti

Ugovor između GTZ - Nemačke organizacije za tehničku saradnju i 15 malih opština

U prostorijama Stalne konferencije gradova i opština 8. marta 2004., u okviru Projekta pomoći malim opštinama, potpisan je Ugovor u vezi sa poboljšanjem vodosnabdevanja i upravljanja čvrstim otpadom sa 15 malih opština. Na svečanosti potpisivanja prisustvovali su Vesna Stanivuković, savetnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Otmar Graif, predstavnik Ambasade Savezne Republike Nemačke, Marin Trojanov, šef GTZ kancelarije, Dr Zigfrid Brenke, vođa GTZ projekta "Modernizacija komunalnih usluga", Dr Vlatko Rajković, predsednik SKGO i predsednik Skupštine grada Kragujevca, Đorđe Staničić, generalni sekretar SKGO, gradonačelnici i ostali predstavnici opština i GTZ-a.

Tokom same ceremonije potpisivanja ovog Ugovora, koji je od velikog značaja za male opštine koje nemaju dovoljno sopstvenih mogućnosti za poboljšanje infrastrukture, prisutnima su se obratili Đorđe Staničić, Dr Vlatko Rajković, Dr Dobrica Janković, predsednik Odbora za komunalne delatnosti i stanovanje SKGO, Otmar Graif i Vesna Stanivuković. Nakon njih usledila su obraćanja Marina Trojanova i Dr Siegfrieda Brenkea.

GTZ projekat Modernizacija komunalnih usluga" je u saradnji sa SKGO (Stalna konferencija gradova i opština), a preko BMZ-a (Savezno ministarstvo za razvoj i ekonomsku saradnju) Savezne republike Nemačke, upravo za ove opštine osnovao fond za male projekte u visini od 300.000 € za 2004. godinu. Potpisivanjem ugovora opštine su dobile donaciju koja će pokriti 50% planirane investicije u maksimalnom iznosu do 25.000 € po projektu. U to je uključena i stručna podrška eksperata, koji će pomagati opštinama u konkretnom planiranju i tehničkom izvođenju projekta.

Na konferenciji za novinare kojom je ovaj događaj završen bili su prisutni novinari iz više uticajnih medija. Opšti je utisak da ovaj događaj predstavlja značajan korak u unapređivanju mogućnosti lokalne samouprave, kao i primer uspešnog posredovanja SKGO.