Vesti

OBUKA KADROVA POGRANIČNIH OPŠTINA U PISANJU PROJEKATA

Seminari "Obuka kadrova pograničnih opština u pisanju projekata" održani su na Tari od 30. novembra do 5. decembra 2003. i Staroj Planini od 13. do 18. decembra 2003. godine.

Cilj ovih seminara bilo je podizanje nivoa stručnosti zaposlenih u lokalnim samoupravama pograničnih opština za upravljanje projektima kroz upoznavanje sa projektnim načinom razmišljanja, pripremom projekta i upravljanjem projektima uzimajući u obzir građane, okruženje i vizije razvoja opštine. Obuku je pohađalo ukupno 36 predstavnika iz pograničnih opština, od planiranih 38.

Prvobitni plan za realizaciju ovog projekta bio je oktobar i novembar 2003., a promenom termina i njegovom realizacijom u decembru 2003., bilo je problematično obezbediti punu posećenost, pre svega zbog parlamentarnih izbora zakazanih za 28.12.2003., jer je velik broj potencijalnih učesnika politički angažovan, zatim zbog pripreme budžeta za narednu godinu, a takođe i zbog verskih praznika.

Seminar su, podeljeni u dve grupe, pohađali predstavnici sledećih opština:

1. grupa: Novi Pazar, Sjenica, Priboj, Prijepolje, Nova Varoš (dva predstavnika), Bajina Bašta, Ljubovija, Mali Zvornik, Loznica, Bogatić, Bački Petrovac , Bačka Palanka, Odžaci, Subotica i Novi Kneževac
2. grupa: Kikinda, Plandište, Vršac, Bela Crkva, Veliko Gradište (dva predstavnika), Negotin, Zaječar, Knjaževac, Pirot, Dimitrovgrad, Crna Trava, Surdulica, Preševo (dva predstavnika), Bujanovac, Medveđa, Vranje i Kuršumlija.

Na seminaru nisu prisustvovali predstavnici SO Apatin (zbog izbora), Šid (prijavio je učešće Đorđijević Dobrivoja koji se nije pojavio), Raška, Trgovište, Bosilegrad, Kladovo (nisu mogli zbog obimnog posla u opštinama da pošalju svoje kandidate), ali zato su bili prisutna po dva predstavnika iz Nove Varoši, Preševa i Velikog Gradišta i jedan iz Bačkog Petrovca.

Planom obuke obuhvaćene su teme: identifikacija problema i potreba u lokalnoj zajednici, formulisanje ciljeva i zadataka, izrada projekta (faza analize i faza planiranja) matrica logike projekta, budžet, pisanje predloga projekta, realizacija, izgradnja tima, komunikacija, pregovaranje, konflikt, upravljanje vremenom, upravljanje promenama. prikupljanje sredstava, kultura i vrednosti donatora.

Projekat sadrži program obuke sa temama iz oblasti projekt menadžmenta koje omogućavaju sticanje znanja u prepoznavanju problema, pisanja i implementacije projekta, formulisanja jasnih ciljeva i zadataka, timskog rada i grupnog odlučivanja, kao i odnosima sa javnošću. Obukom su rukovodili treneri konsultantske kuće JU BILD.

Obuka prve grupe od 17 kandidata iz 16 opština održana je u hotelu "Omorika" na Tari, SO Bajina Bašta, u periodu od 01.12. do 05.12.2003.godine. Gospodin Boban Tomić, predsednik Skupštine opštine Bajina Bašta svečano je otvorio seminar, kao domćin poželeo dobrodošlicu učesnicima, obrazlažući značaj ovakvog seminara za prekograničnu saradnju i upoznao prisutne sa razvojem opštine i njenim aktivnostima u oblasti međunarodne saradnje. Otvaranju seminara je prisustvovao je i gospodin Johan Homes, viši savetnik parlamentarne reforme Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju za SCG (OEBS) koji je pozdravljajući prisutne preneo pozdrave gospodina M.Masarija, šefa misije OEBS-a u SCG, i upoznajući ih sa radom OEBSA u našoj zemlji, podvukao značaj podizanja stručnosti kadrova u lokalnim samoupravama čiji razvoj je ključan u procesu decentralizacije.

Obuka druge grupe od 19 kandidata iz 17 opština održana je u hotelu "Babin zub" na Staroj Planini, SO Knjaževac, u periodu od 14.12. do 18.12.2003. godine. Gospodin Milan Petrović, predsednik SO Knjaževac je svečano otvorio seminar, poželeo dobrodošlicu prisutnima i upoznao ih sa projektom za izgradnju zimskog turističkog centra na Staroj Planini koji je u završnoj fazi i čijom će realizacijom Stara Planina postati jedan od najvećih skijaških centara na Balkanu.

Predsednici skupština opština Bajina Bašta i Knjaževac priredili su svečane večere poslednjeg dana obuke, pa je to u oba navrata bilo nezaboravno druženje svih učesnika seminara.

S obzirom na to da je za velik broj učesnika ovo bio prvi seminar, učesnici su bili podeljeni u četiri manja tima, sastavnjena tako da kombinuju iskusnije i manje iskusne polaznike i svi učesnici su pokazivali zadovoljstvo u timskom radu. Kroz praktičan rad u grupama, polaznici su vođeni kroz sve faze izrade projekata, sa prezentacijom projekata i "odbranom" u simulaciji susreta sa donatorima. Upoznavanje polaznika sa osnovama učešća građana u odlučivanju u opštinama i odnosima sa javnošću, uz primenu interaktivnog metoda rada, praćen je simulacijom i obimnim diskusijama.

Na seminarima je vladala prijatna atmosfera, i zahvaljujući uslovima i načinu rada, kao i obimu gradiva, postignut je maksimalni učinak na zadovoljstvo svih učesnika.