Vesti

Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Srbiji

Prva radionica na projektu „Unapređenje upravljanja zemljištem na lokalnom nivou u Srbiji" održana je 22. juna 2010. godine, u hotelu M u Beogradu. Projekat Nemačke organizacije za tehničku saradnju (GTZ) finansira Vlada Nemačke, a u naredne tri godine sprovodiće ga Konzorcijum konsultantskih kuća Ambero i Icon Institut. Partneri na projektu biće Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja i Stalna konferencija gradova i opština, a biće realizovan u 13 gradova i opština u Srbiji: Subotica, Kragujevac, Niš, Novi Sad, Zrenjanin, Valjevo, Čačak, Užice, Kraljevo, Majdanpek, Despotovac, Smederevo i Kladovo.

Projekat ima za cilj da pomogne opštinama u Srbiji da ostvare ekološki održivo, socijalno ujednačeno i efikasno upravljanje zemljištem. Konkretno, u pilot opštinama i gradovima biće testirani inovativni  instrumenti upravljanja zemljištem, nakon čega će biti predložene i odgovarajuće izmene u domaćem zakonodavstvu, u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja. Takođe, kao rezultat projekta, najmanje 5 pilot gradova i opština treba da počnu da koriste GIS za različite zadatke upravljanja zemljištem.

Na radionici koju su otvorili Nebojša Janjić, pomoćnik ministra za životnu sredinu i prostorno planiranje i Uwe Stumpf, direktor GTZ u Srbiji, učestvovali su i brojni stručnjaci za oblast urbanizma i upravljanja zemljištem iz Nemačke. U prvom delu radionice oni su predstavili neke od instrumenata koji se mogu  razvijati u pilot gradovima i opštinama.

Predstavnici gradova i opština, uz pomoć predstavnika domaće stručne javnosti (fakulteti, profesionalna udruženja), u drugom delu radionice predlagali su moguće projekte za realizaciju u svojim sredinama. Projektni tim je ponudio pružanje tehničke pomoći u sledeće tri oblasti:

  • urbanizam i prostorno planiranje - izrada specifičnih studija za potrebe prostornog ili urbanističkog plana, planovi detaljne regulacije za specifične oblasti, PPP, brownfields, neformalna naselja...
  • upravljanje zemljištem - procena vrednosti zemljišta, urbana komasacija
  • GIS

Početak realizacije ovih projekata očekuje se od oktobra, nakon formalnog početka projekta i potpisivanja sporazuma o realizaciji sa opštinama i gradovima.