Vesti

Podrška lokalnom GIS-u

Drugi sastanak GIS Mreže - gradova i opština za podršku lokalnom GIS-u održan je 29. septembra 2011. godine u Beogradu. Na skupu su bili prisutni predstavnici dvadesetak gradova i opština, kao i predstavnici Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, Republičkog geodetskog zavoda, JP PTT Srbija i predstavnici projekta „Unapređenje upravljanja zemljištem" - Nemačke tehničke saradnje GIZ.

Nakon dve godine od prvog okupljanja ovakve vrste (mart 2009. godine, SKGO), promenile su se okolnosti vezane za uvođenje geografskih informacionih sistema na lokalnom nivou: GIS se sve više prepoznaje kao neophodan alat u upravljanju prostorom, urbanističkom planiranju, ali i prikupljanju opštinskih prihoda. Neki gradovi i opštine su postigli značajne rezultate na implementaciji GIS-a, Republički geodetski zavod je razvio i pustio u rad inicijalni  geoportal, na kome se nalaze podaci raznih institucija i lokalnih samouprava, a predstavnici SKGO učestvuju u radu radnih grupa Saveta Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka.

Republički geodetski zavod privodi kraju posao na uspostavljanju Katastra nepokretnosti u Srbiji, a značajni poslovi su završeni i na planu uspostavljanja Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka (NIGP). Pomoćnik direktora RGZ-a, Saša Đurović, je predstavio sve tekuće aktivnosti ove organizacije.

Prostorni podaci koji se proizvode u opštinama, moraju se standardizovati i već postoje neki inicijalni pilot projekti u tom pravcu. Projekat GIZ „Unapređenje upravljanja zemljištem" priprema model standardizovanih prostornih podataka koji će biti testiran u Čačku.

Na primerima GIS-a Subotice, Inđije i Kruševca, prisutni su videli koja sredstva, podaci i softveri se mogu koristiti prilikom uspostavljanja GIS-a. Sa sastanka je poslata poruka da sledeći prioritet, nakon uspostavljanja Katastra nepokretnosti, treba da bude ažuriranje Katastra podzemnih instalacija. Lokalne samouprave u tom poslu mogu da imaju značajnu ulogu, jer je njihov interes u pogledu ažurnosti ovih podataka najveći. Takođe je poktrenuta inicijativa da se započne dijalog svih relevantnih institucija u pogledu uspostavljanja i korišćenja adresnog registra, jer se u praksi često javljaju problemi, neažurnosti i preklapanje podataka.

Prezentacija RGZ - Geoportal >>>
Prezentacija AMBERO ICON >>>
GIS Krusevac >>>
GIS Subotica >>>
GIS Inđija >>>