Questions and answers
On this page, SKGO publishes answers from the SKGO Expert Service to questions received from local administrations about the functioning of local self-government and the responsibilities of cities and municipalities.
Šta uraditi sa platom koja je nezakonito određena, a lice nastavlјa da obavlјa iste poslove kao i tada kada mu je koeficijent nezakonito određen? Zapravo radi se o tome da je licu sa višom stručnom spremom (VI) stepen stručne spreme dodelјen koeficijent sa VII stepenom. Da li treba da naloži da se koeficijent uskladi sa stepenom stručne spreme?
Prema Katalogu nameštenika u JLS koje nam je prosledilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave jedno od namešteničkih mesta je i sistem administrator. Da li to znači da su i radna mesta programer IT i GIS i radno mesto projektanta programera, nameštenička radna mesta?
Poslovi sistem administratora su poslovi koji podrazumevaju postavlјanje i održavanje integrisanih sistema računarske i mrežne opreme, postavlјanje i održavanje integrisanih sistema zaštite i kontrole pristupa...
Dakle, ovde je reč o tehničkim aspektima koji se prvenstveno svode na održavanje sistema, dok u slučaju radnog mesta programer reč je o složenijim poslovima koji bi morali da se obavlјaju u službeničkom zvanju, po predlogu SKGO savetnik ili mlađi savetnik.
S obzirom da postoje određene nedoumice u vezi primene Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave tj. odredba člana 70, potrebno je da nas što hitnije obavestite ko donosi Rešenje kojim se reguliše radno-pravni položaj pomoćnika predsednika Gradske opštine shodno Zakonu?
U skladu sa čl. 58. Zakona o lokalnoj samoupravi pomoćnike predsednika opštine postavlјa i razrešava predsednik opštine. Dakle, on to čini svojim rešenjem. Pomoćnici predsednika opštine su funkcioneri, a u skladu sa čl. 4. Zakona o zaposlenima u AP I JLS za funkcionere u jedinicama lokalne samouprave, prava i dužnosti u ime poslodavca, vrši skupština grada, opštine ili gradske opštine, odnosno radno telo skupštine koje je utvrđeno statutom ili aktom skupštine kojim se uređuje nadležnost, sastav i organizacija radnih tela skupštine.Dakle, sve ostale akte vezane za radno-pravni sutatus, izuzev rešenja kojim postavlјa odnosno razrešava pomoćnika, a koje donosi predsednik opštine, donosi skupština opštine odnosno radno telo skupštine.
Da li se Ugovor o radu zaklјučuje samo sa novozaposlenim nameštenicima? Ili se zaklјučuje sa radnicima koji su već u radnom odnosu, razvrstani po novoj sistematizaciji u zvanje nameštenika?
U skladu sa članom 186 Zakona o zaposlenima u AP i JLS nameštenik zasniva radni odnos ugovorom o radu. Članom 197. Istog Zakona je propisano da ugovori o radu sa nameštenicima, kojima se nastavlјa njihov radni odnos, biće zaklјučeni do početka primene ovog zakona. Dakle, ugovori o radu se zaklјučuju i sa nameštenicima koji su već u radnom odnosu i sa budućim zaposlenim nameštenicima.
S obzirom na to da potrebe većih gradova ne zadovolјava samo jedno zaposleno lice na poslovima bezbednosti, zdravlјa na radu, PPZ i održavanja, već bi ove poslove trebalo da obavlјa tim stručnjaka na čelu sa rukovodiocem koji bi pripremali tendersku dokumentaciju za veliki broj ugovora, obavlјali normativno pravne poslove, studijsko analitičke i ostale veoma složene stručne poslove sa VSS, da li ova radna mesta mogu da se svrstaju u službenička i da li ova unutrašnja jedinica može imati i izvršilačka i nameštenička radna mesta istovremeno?
S obzirom na opis i sadržinu poslova, koji proizilazi iz Zakona o bezbednosti i zdravlјu na radu („Sl.glasnik RS“ broj 101/05 i 91/15) predlog SKGO-a je da zaposleni koji obavlјa ove poslove bude službenik. Shodno budućem predlogu MDULS predviđeno je da lice koje obavlјa ove poslove bude nameštenik. S obzirom da nije reč o konačnom predlogu MDULS preostaje da sačekamo konačan izgled ovog predloga. Eventualna unutrašnja organizaciona jedinica može da ima sadržana i izvršilačka i nameštenička mesta, uz očiglednu napomenu da lice koje obavlјa iste poslove ne može biti i službenik i nameštenik.
Ukoliko se raspisuje interni konkurs za zapošlјavanje, a kako bi se preuzeli zaposleni iz direkcije (koja je javno preduzeće) i kako bi bili preuzeti da rade u opštini tačnije u upravama, da li ti radnici treba da budu primlјeni na radna mesta tj. zvanja kao osobe koje prvi put zasnivaju radni odnos npr. na mestu mlađeg savetnika ako imaju visoku stručnu spremu, ili im se zvanje određuje na osnovu godina radnog staža i npr. neko ko je radio u direkciji 15 godina prelaskom u upravu dobija zvanje visi savetnik i rok od 6 meseci da položi drzavn ispit. Da li postoji zakon/uredba/odluka kojom je ovo regulisano ili se može odraditi selektivno?
Ne postoje prepreke da zaposleni koji su putem internog konkursa u skladu sa Uredbom i internom konkursu („Službeni glasnik RS“ broj 17/16) donetoj na osnovu Zakona o načinu određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, preuzeti iz direkcija dobiju bilo koje više zvanje od navedenog, uz uvažavanje zakonskih odredbi i Uredbe o kriterijumima za razvrstavanje radnih mesta i merilima za opis radnih mesta službenika u AP i JLS
Članom 82. Zakona o zaposlenima u AP i JLS utvrđen je redosled radnji pri popunjavanju radnih mesta. Da li se pojam ''službenik'' u stavu 1. ovog člana odnosi i na nameštenike (koji su već zaposleni u istoj JLS) ili ovi nameštenici mogu da se jave isklјučivo na javni konkurs odnosno da li i nameštenici mogu da se premeštaju odnosno preuzimaju na radna mesta službenika?
Shodno čl. 82. Zakona o zaposlenima u AP i JLS, pri popunjavanju izvršilačkog radnog mesta prednost ima premeštaj službenika, sa napredovanjem ili bez njega.
Ako poslodavac odluči da radno mesto ne popuni premeštajem, sprovodi se interni konkurs. Ako interni konkurs nije uspeo, radno mesto može da se popuni preuzimanjem službenika od drugog poslodavca iz člana 4. ovog zakona, odnosno iz državnog organa.
Ako se radno mesto ne popuni ni preuzimanjem službenika, obavezno se sprovodi javni konkurs. Ako ni javni konkurs nije uspeo, radno mesto se ne popunjava, ali poslodavac može odlučiti da se sprovede novi javni konkurs.
Članom 187. istog Zakona se propisuje da se odredbe ovog zakona o premeštaju i raspoređivanju službenika shodno primenjuju na nameštenike. Rešenje o premeštaju, odnosno raspoređivanju nameštenika zamenjuje po sili zakona odgovarajuće odredbe ugovora o radu. Ako nameštenik odbije premeštaj, odnosno raspoređivanje, otkazuje mu se ugovor o radu. Namešteniku se otkazuje ugovor o radu kada usled promene unutrašnjeg uređenja kod poslodavca više ne postoji nijedno radno mesto na koje može biti premešten, odnosno raspoređen u skladu sa njegovom stručnom spremom.
Dakle, redosled radnji pri popunjavanju radnih mesta se ne odnosi na nameštenike.
Kako pozicionirati interne revizore i budžetske inspektore u objedinjenom pravilniku, s obzirom da u najvećem broju JLS nemaju uslove za formiranje Službi jer te poslove po pravilu obavlјa samo jedna osoba. Ko ih raspoređuje na to radno mesto i ko ih ocenjuje za njihov rad?
Kako novi zakon definiše položaj kao radno mesto na kome službenik ima ovlašćenja i odgovornosti u vezi sa rukovođenjem i usklađivanjem rada organa, službe ili organizacije autonomne pokrajine, odnosno gradske, opštinske uprave ili uprave gradske opštine, te propisuje organe koji vrše postavlјenje i uslove za postavlјenje i razrešenje sa položaja, interni revizori i budžetski inspektori čija su radna mesta sistematizovana u aktu o sistematizaciji gradske, opštinske uprave ili uprave gradske opštine (nemaju posebnu Službu) su izvršilačka radna mesta a ne položaji, sa određenim zvanjem u skladu sa zakonom, službenik se raspoređuje na ta radna mesta (pod uslovom da ispunjavaju sve posebne uslove radnog mesta), te o svim pravima i obavezama odlučuje načelnik Uprave.
Kakav je status lica koja su radni odnos zasnovali na određeno vreme prema ranijem Zakonu o radnim odnosima u državnim organima (na 24 meseca), zbog povećanog obima posla, a nakon raspisanog oglasa, odnosno da li je za ta lica potrebno donositi nova rešenja (obzirom da sada zakon predviđa maksimalno 6 meseci)?
Ukoliko je radni odnos na određeno vreme zasnovan u skladu sa odredbama Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Zakonu o radu, zbog pravosnažnosti rešenja o prijemu u radni odnos (ne može se izjaviti žalba niti pokrenuti upravni spor, a može se poništiti, ukinuti ili izmeniti samo u slučajevima koji su predviđeni zakonom), pravne sigurnosti i stečenih prava zaposlenih po ranijim propisima (pod uslovom da ispunjavaju sve posebne uslove radnog mesta), i dalјe ostaju u tom statusu do isteka vremena, odnosno roka na koji su zasnovali radni odnos na određeno vreme. Od početka primene Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrainama i jedinicama lokalne samouprave radni odnos na određeno vreme vršiće se u skladu sa odredbama ovog zakona.
Da li se izuzetak koji se odnosi na organe autonomne pokrajine i grad Beograd, u kojima pored ostalih zvanja, postoji i zvanje višeg savetnika, propisan članom 59. Stav 4. Zakona o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave, odnosi i na gradske opštine a sve uzimajući u obzir član 6. Zakona o glavnom gradu i Statut grada Beograda kojim su opštine formirane kao gradske opštine?
Član 59. Zakona o zaposlenima u AP i JLS glasi: „Izvršilačka radna mesta razvrstavaju se po zvanjima, u zavisnosti od složenosti i odgovornosti poslova, potrebnih znanja i sposobnosti i uslova za rad. Radno mesto rukovodioca unutrašnje organizacione jedinice ne može biti razvrstano u zvanje niže od zvanja ostalih radnih mesta u njoj.
Zvanja su: samostalni savetnik, savetnik, mlađi savetnik, saradnik, mlađi saradnik, viši referent, referent i mlađi referent. Izuzetno od stava 3. ovog člana, u organima autonomne pokrajine i grada Beograda utvrđuje se i zvanje viši savetnik“.
Dakle, navedeni izuzetak se odnosi na grad Beograd, ali ne i na gradske opštine.
Da li su zaposleni koja obavlјaju poslove bezbednosti (pri čemu se misli na bezbednost i zdravlјe na radu i bezbednost u smislu protivpožarne zaštite) službenici?
Da li osnovna unutrašnja organizacona jedinica može u svom sastavu da ima dve ili više užih unutrašnjih organizacionih jedinica čiji je sastav takav da je rukovodilac jedne uže unurašnje organizacione jedinice nameštenik a druge samostalni savetnik?
U praksi može doći do situacije da rukovodilac jedne uže organizacione jedinice bude nameštenik, a rukovodilac druge uže organizacione jedinice službenik. Članom 21. Uredbe o kriterijumima za razvrstavanje radnih mesta i merilima za opis radnih mesta službenika u AP i JLS propisano je da radna mesta rukovodilaca užih unutrašnjih jedinica (načelnici odelјenja, šefovi odseka, rukovodioci grupa i drugi) mogu da se razvrstaju u zvanja višeg savetnika, samostalnog savetnika, saradnika i višeg referenta.
Radno mesto rukovodioca uže unutrašnje jedinice ne može biti razvrstano u zvanje niže od zvanja ostalih radnih mesta u njoj.
Članom 14. Uredbe o kriterijumima za razvrstavanje radnih mesta i merilima za opis radnih mesta službenika u AP i JLS propisano je da nameštenik može da rukovodi samo onom užom unutrašnjom jedinicom u kojoj isklјučivo rade nameštenici.
Dakle, uz praćenje odrebi Zakona i navedenih uredbi ne postoje prepreke da rukovodilac jedne uže organizacione jedinice bude nameštenik, a rukovodilac druge uže organizacione jedinice službenik.