Questions and answers
On this page, SKGO publishes answers from the SKGO Expert Service to questions received from local administrations about the functioning of local self-government and the responsibilities of cities and municipalities.
Da li se cena usluge socijalne zaštite formira putem postupka javne nabavke ili po metodologiji?
Cenu usluge se po pravilu formira na tržištu. Postupak javne nabavke je upravo osmišljen kako bi pri nabavci roba i usluga koje se plaćaju javnim sredstvima bili obezbeđeni najbolji tržišni uslovi uz poštovanje načela javnih nabavki. Jedinica lokalne samouprave obezbeđuju obavljanje delatnosti u oblasti socijalne zaštite, osnivanjem ustanova ili poveravanjem vršenja tih delatnosti drugim pravnim i fizičkim licima (čl. 9. ZSZ).
Usluge socijalne zaštite koje obezbeđuje JLS, za kojima postoji potreba, a ne mogu ih obezbediti u potrebnom obimu ustanove socijalne zaštite koje je osnovala JLS, nabavljaju se od pružaoca usluga socijalne zaštite koji je za to licenciran kroz postupak javne nabavke (čl. 64. ZSZ). Zakonom o socijalnoj zaštiti je utvrđeno da metodologiju formiranja cena usluga socijalne zaštite koje se finansiraju iz budžeta JLS propisuje nadležni organ autonomne pokrajine, odnosno nadležni organ jedinice lokalne samouprave (čl. 210. ZSZ). Nadležni organ JLS utvrđuje cenu usluga socijalne zaštite u skladu sa propisanom metodologijom. Ovako utvrđena cena se prevashodno primenjuje pri pružanju usluga socijalne zaštite čiji je pružalac ustanova koju je osnovala JLS.
Takođe, metodologija formiranja cene može da doprinese određivanju procenjene vrednosti javne nabavke kao i izradi tehničke specifikacije. Ipak, konačna cena usluge socijalne zaštite koja je nabavljena od pružaoca usluge čiji osnivač nije JLS se formira u postupku javne nabavke, dodelom ugovora najpovoljnijem ponuđaču. JLS može da ograniči javnu nabavku usluga socijalne zaštite cenom koja je utvrđena odgovarajućom odlukom ali time rizikuje ne nabavi potrebnu uslugu jer je cena koja je utvrđena odlukom viša od one koja se formira na tržištu.
Da li je neophodno sprovesti javnu nabavku za uslugu koja se realizuje preko OJ CSR, za koju Centar ima licencu i jedini je ovlašćeni pružalac usluge na lokalu, ili je moguće samo poveriti mu uslugu, bez javne nabavke?
Postupak javne nabavke se ne sprovodi pri nabavci usluga socijalne zaštite za koje je nadležna JLS ukoliko je ponuđač CSR koji je osnovala ista JLS. Naime, odredbe Zakona o javnim nabavkama se ne primenjuju na ugovore koje naručilac zaključuje sa drugim pravnim licem ukoliko naručilac vrši kontrolu nad tim pravnim licem sličnu kontroli koju vrši nad svojim organizacionim delovima (član 13. ZJN). Jedinica lokalne samouprave osniva CSR kao javnu ustanovu u kojoj se ostvaruju prava utvrđena Zakonom o socijalnoj zaštiti i obezbeđuje pružanje usluga socijalne zaštite (Član 13. ZSZ). Centar za socijalni rad može da pruža uslugu socijalne zaštite kada ima posebnu organizacionu jedinicu, licencu za pružanje standardizovane usluge i kada na teritoriji jedinice lokalne samouprave ne postoji drugi ovlašćeni pružalac usluge (čl. 122 ZSZ). Nadzor nad radom CSR obavlja JLS u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi(Čl. 32. ZLS).
Koji planski dokument u oblasti zapošljavanja, u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti i Zakonom o planskom sistemu RS, lokalne samouprave treba da izrađuju?
Izmene i dopune Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, donete maja 2021. godine, imale su za cilj usklađivanje pojedinih njegovih odredbi sa Zakonom o planskom sistemu RS (odredba člana 54. stav 2).
Predloženim izmenama i dopunama, između ostalog, definisano je da nadležni organ teritorijalne autonomije i lokalne samouprave može usvojiti pokrajinski odnosno lokalni planski dokument u oblasti zapošljavanja u skladu sa propisima kojima se uređuje planski sistem. To znači da AP i JLS, počevši od 2024. godine, usvajaju program zapošljavanja sa pratećim akcionim planom za trogodišnji period, a u skladu sa Strategijom zapošljavanja u Republici Srbiji za period od 2021. do 2026. godine („Službeni glasnik RSˮ, br. 18/21 i 36/21 – ispravka) i drugim Akcionim planom za period od 2024. do 2026. godine za sprovođenje Strategije zapošljavanja koji će tek biti usvojen od strane Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Program mora da sadrži poglavlje kojim se razrađuju mere politike zapošljavanja sa procenom finansijskih sredstava i finansijskih efekata na godišnjem nivou, na osnovu koga će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja moći da odluči o sufinansiranju aktivnih mera politike zapošljavanja na lokalnom nivou, po zahtevu koji JLS podnose svake godine.
Ako se neko bavio ugostiteljstvom preko gazdinstva, na koji način se pokreće postupak kategorizacije?
Kako postupiti prema licima koji posluju kao preduzetnici u izdavanju apartmana ili sobe i žele da posluju kao i fizičko lice?
Ako je stranac preduzetnik ili vlasnik privrednog društva - a to mu APR dozvoljava, da li može podneti zahtev za kategorizaciju?
Da li se turističkim inspektorima može omogućiti pretraga korisnika usluga smeštaja koji imaju status "prijavljen" - borave u objektu?
Nije moguće vršiti pretragu prema kriterijumu prijavljen/odjavljen. Naš savet je da generišete izveštaj, samo koristeći kriterijum – pretraga po matičnom broju ugostitelja i kasnije uz pomoć filtera u excel tabeli možete dobiti podatak o neodjavljenim korisnicima usluge smeštaja na sledeći način: Eskportuje se tabela u excel, uključe filteri i u koloni Vreme i datum odlaska odčekirati sve i selektovati samo blanks. Na ovaj način filtriraće se tabela savim prijavljenim korisnicima usluge smeštaja u ugostiteljskom objektu.
Kako ugostitelj može da se uveri u neispravnost vaučera koji je poslao na naplatu i u čemu je tačno neispravnost, žale se da dobijaju štura objašnjenja?
Neispravnost se najčešće svodi na dve greške – ili je vaučer fizički oštećen (pocepan i zalepljen) ili je pogrešno popunjen (potpis na pogrešnom mestu, zamena mesta potpisa korisnika usluge i pružaoca usluge). Pretragom preko barkoda vaučera na kartici pretraga zahteva za refundaciju, ugostitelj može proveriti šta je napisano kao razlog odbijanja.
Da li fizičko lice koje se bavi samo pružanjem usluga smeštaja, bez ishrane, može da priloži dokaz o zdravstvenoj sposobnosti od svog izabranog lekara u domu zdravlja?
Ako ugostitelj (fizičko lice) ne živi u objektu u kome se pruža smeštaj, da li je u obavezi da pribavlja lekarsko uverenje?
Fizičko lice u kući/apartmanu pruža samo smeštaj, a da li preduzetnik u kući/apartmanu može usluživati hranu i piće?
Kada seosko turističko domaćinstvo ima više objekata sa različitim kategorijama, npr. jedan 3 zvezdice, a drugi 2, šta se piše u rešenju, viša ili niža kategorija?
Seosko turističko domaćinstvo se kategoriše kao jedinstvena celina, ne kategoriše se svaki objekat posebno. Nije sporno da seosko turističko domaćinstvo može činiti i grupa objekata, ali tada svaki objekat mora ispunjavati standard za kategoriju za koju je zahtev podnet, u protivnom ceni se najniža kategorija.