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Question Answer 

1. 

Dear Sir/Madam, 
 
I would like to ask for clarification 
regarding the equipment or goods 
purchased through future projects. The 
question is whether the purchased 
equipment or goods can be transferred 
into the ownership of the final 
beneficiaries of the project, for example 
NGOs, if they are not co-applicants or 
affiliated entities in the project. 

In line with the General Conditions of the 
Grant Contract, the ownership of 
equipment, supplies and goods purchased 
with project funds remains with the 
beneficiary(ies) (coordinator and/or co-
applicants) for the entire duration of the 
action. 

• Use during implementation: Such 
equipment may be placed at the 
disposal of final beneficiaries or 
target groups for the purpose of 
implementing project activities. This 
does not imply a transfer of 
ownership but only use. 

• Arrangements: The use should be 
regulated by a written protocol or 
agreement between the beneficiary 
holding legal ownership (e.g. the local 
self-government) and the final 
beneficiary. This agreement should 
explicitly state that: 

o the assets were procured 
under an EU-funded project, 



 

 

o ownership remains with the 
beneficiary until the end of 
the action, 

o the final beneficiary may use 
the assets solely for the 
purposes of the action, 

o the final beneficiary is 
responsible for appropriate 
custody, maintenance and 
visibility requirements. 

• Inventory and visibility: The assets 
must remain in the beneficiary’s 
project inventory and must comply 
with EU visibility rules. 

• After project completion: Should the 
assets be intended for transfer to a 
final beneficiary, this can only be 
done after the end of the action, 
subject to Contracting Authority 
authorisation and by means of the 
standard Transfer of Asset 
Ownership Form (Annex IX to the 
Grant Contract). 

2. 

Is it possible to apply the Regional 
Development Agency, which was founded 
by several municipalities and cities, of 
which only one city submits a project, as a 
co-applicant or associate? 

 
To ensure equal treatment of applicants, the 
contracting authority cannot give a prior 
opinion on the eligibility of lead applicants, 
co-applicants, affiliated entity(ies), an action 
or specific activities.  
 
For detailed eligibility requirements, please 
refer you to Section 2.1.1. Eligibility of 
applicants (i.e., lead applicant 
and co-applicant(s)) of the Guidelines for 
Applicants, and in particular the part relating 
to Co-applicant(s) on page 7:  



 

 

‘In addition to the categories referred to in 
Section 2.1.1, the following are however also 
eligible: 

• public bodies – institutions, public 
enterprises and other legal entities 
whose founder or member is the 
Republic of Serbia, an autonomous 
province, a local self-government unit 
or a city municipality, 

• Regional development agencies 
(RDA), that operates in the territory 
of one or more local self-
governments with adopted 
territorial development strategies, 

• business associations, clusters and 
science / technology parks, business 
incubators including co-working 
spaces and hubs, 

• regional chambers of commerce,  

• research and educational 
institutes/organisations,  

• civil society organisations 
(established and operational for at 
least two years prior to the 
publication of this Call for Proposals), 

• etc.’ 
 
Also, for details regarding Associates, please 
refer you to Section 2.1.2. Associates, 
contractors, recipients of financial support 
on page 9: 

• ‘Associates 
Other organisations or individuals may be 
involved in the action. Such associates 
play a real role in the action but may not 
receive funding from the grant, with the 
exception of per diem or travel costs. 
Associates do not have to meet the 
eligibility criteria referred to in Section 



 

 

2.1.1. Associates must be mentioned in 
Part B Section 6 — ‘Associates 
participating in the action’ — of the grant 
application form.’ 

3. 

 

We kindly ask for confirmation whether 

costs under Budget Headings (BH) 1. 

Human Resources and 2. Travel can be 

budgeted as “Simplified Cost Options” 

(SCO), as defined in Article 2.1.3. Eligible 

actions: actions for which an application 

may be made/ Form of the grant: 

Reimbursement of eligible costs that may 

be based on any or a combination of the 

following forms as per Section 2.1.4: 

(i) actual costs incurred by the 

beneficiary(ies) and affiliated entity(ies); 

(ii) one or more simplified cost 

options. 

We kindly request clarification on how 

these costs will be justified, i.e., what 

documentation is required to be 

submitted during the project application 

evaluation phase? 

 

 

 

Please note that Section 2.1.3 Form of the 

Grant refers to the possible forms of 

reimbursement of eligible costs as per 

Section 2.1.4, that further defines the 

reimbursement of costs and states that 

eligible costs can be reimbursed as actual 

costs. 

Simplified Cost Options are not allowed 

under this Call for Proposal. 

4. 
How should local transport costs be justified if 

not budgeted as SCOs? 

If local transport costs are budgeted as real 

costs, they must be supported at reporting 

stage with appropriate documentation, such 

as tickets, invoices, mileage logs or travel 

orders with list of travel destinations, 

demonstrating that the costs were actually 



 

 

incurred for the purposes of the action and 

are related to project activities. At the 

application stage, applicants are required to 

provide a clear calculation method in the 

justification sheet (e.g. distance in km × 

EUR/km, or number of months × average 

monthly travel cost). 

In line with Section 2.1.3 of the Guidelines 

for Grant Applicants, travel and subsistence 

costs must be consistent with the applicant’s 

internal rules and may in no case exceed the 

amounts foreseen in the approved budget. 

For reasons of transparency and easier 

verification, it is recommended that such 

costs be presented as unit costs (e.g. per km 

or per month). 

 

5. 

We kindly request clarification regarding 

the example from the info day held on 28 

July relating to the calculation of salaries 

for project team members. At that time, a 

colleague stated that “in the case where 

the budgeted salary is less than the actual 

salary, the percentage of engagement is 

then planned based on the actual, and 

not the budgeted, salary” (this part of the 

recording begins at 48:45 minutes). 

We believe that this example is not 

entirely clearly defined, i.e., the final part 

of the explanation is missing. 

Example: 

The budgeted salary always represents the 

ceiling (maximum eligible cost), but only if it 

is actually paid. The % of engagement is 

applied to the lower of the two amounts 

(budgeted vs. real). 
  
- If real salary > budgeted, % applies to the 

budgeted salary. 
 - If real salary < budgeted, % applies to the 

real salary actually paid. 
  
The interpretation that staff could be 

charged at their real salary until the budget 

line is exhausted (leaving “zero” in later 

months) is not applicable. Costs are 



 

 

Contract duration: 18 months, 

Budgeted salary: EUR 2,000/month for 

100% engagement, 

Actual salary: EUR 2,500/month. 

In practice, the calculation is as follows: 

BUDGETED ACTUAL DIFFER
ENCE 

18 months 
* EUR 
2,000 = 
EUR 
36,000 

18 
months * 
EUR 
2,500 = 
EUR 
45,000 

EUR 
9,000 

Did you mean to say that the salary will be 

calculated on a monthly basis at the 

actual amount (EUR 2,500/month) until 

the value of the budget line (budgeted 

amount), i.e., EUR 36,000, is reached? 

According to the calculation, this would 

equate to slightly more than 14 months 

(EUR 45,000/18 months = 14.4 months), 

after which the remaining 3.6 months’ 

salary would be EUR 0/month, which 

would be clearly visible in the list of 

expenditure/budget breakdown of 

expenditure. 

In this case, in the first year, we would 

have spent more funds than planned, and 

would therefore be able to reach 70% of 

the pre-financing amount more 

easily/quickly. 

calculated monthly, proportional to 

engagement. 

Please see example below. 

A5  



 

 

Scenario Budgeted 
salary 

Real 
salary 

Engagement 
% 

Eligible 
monthly 
cost 

Notes 

Applicant’s 
example 

2,000 2,500 100% 2,000 Ceiling is 
budgeted salary. 

Higher salary, 
50% 
engagement 

2,000 2,500 50% 1,000 % × budgeted, 
since real > 
budgeted. 

Lower salary 2,000 1,800 100% 1,800 Only actual cost 
can be claimed. 

Lower salary, 
50% 
engagement 

2,000 1,800 50% 900 % × actual, since 
real < budgeted. 

 
 

6. 

Is it permitted for members of a citizens’ 
association who do not receive payments 
from the organisation, but are volunteers, 
to be included as members of the Project 
Team under BH 1? Can a member be 
listed in the budget with a salary of EUR 
0/month? 

Members of a citizens’ association who do 
not receive payments from the organisation, 
but are volunteers, cannot be included as 
members of the Project Team under BH 1. 
Only actual, paid staff costs may be entered 
under BH1. 

Note: Volunteers’ work is considered a 
contribution in kind and according to the 
Section 2.1.4 is not eligible cost under this 
Call for Proposals.  

7. 

Will it be possible, in accordance with the 

general terms of the contract, to use 

savings by reallocating unspent funds to 

other budget lines or for adding new 

budget lines/expenses through a 

notification letter, which would contain 

both a budget overview and justification 

for the reallocations? What is the 

procedure envisaged for such situations? 

Yes, reallocations are possible through 

reallocations between lines and/or 

introduction of new budget lines under 

Article 9 of the General Conditions (Annex 

G): 

• Changes within 25% of a budget 

heading may be done by notification 

to the CA, with an updated budget 

table and justification. 



 

 

 • Changes above 25% of a budget 

heading or that affect project 

objectives require a contract 

addendum. 

In all cases, reallocations must remain 

consistent with the action’s purpose and 

eligibility rules. 

8. 

We kindly ask for confirmation that it is 

not necessary to plan for the costs of 

external audit, “Expenditure Verification 

Report”, in accordance with the definition 

in Article 2.1.4. Eligibility of costs and 

eligibility of results/conditions: 

The applicants (and, where applicable, 

their affiliated entities) agree that the 

expenditure verification(s) referred to in 

Article 2.8 of the general conditions to the 

standard grant contract (see Annex G of 

the guidelines) will be carried out by the 

contracting authority or any external body 

authorised by the contracting authority. 

No. As specified in Guidelines Section 2.1.4 

and Article 2.8 of the General Conditions, 

expenditure verifications will be carried out 

by the CA or an authorised external body. 

Audit costs are listed as ineligible. 

Therefore, applicants should not include a 

separate budget line in the budgets project 

proposals. 

 

9. 

We kindly ask for confirmation that, in the 

event 70% of the pre-financing is spent 

before the expiry of 12 months (i.e. before 

the deadline for submitting the interim 

report), it is possible to submit the interim 

report and request further pre-financing 

up to a maximum of 90% of the budget 

value, taking into account the co-financing 

percentage. This provision is defined in 

Article 15 of the general conditions of the 

grant contract, ARTICLE 15 – PAYMENT 

Yes. Under Article 15.1 (Option 2) of the 

General Conditions, the coordinator may 

submit a request for further pre-financing 

as soon as 70% of the previous instalment 

has been used, even before the end of the 

reporting period. In such a case, an interim 

report must also be submitted earlier 

together with the request for further pre-

financing payment. 

  

This allows applicants to receive additional 



 

 

AND INTEREST ON LATE PAYMENT / 

Option 2: Actions with an implementation 

period of more than 12 months and grant 

of more than EUR 100,000 (ii): 

• The coordinator may submit a 

payment request for further pre-

financing before the end of the 

reporting period as soon as the 

part of the expenditure financed 

by the contracting authority and 

composed of the expenditure 

actually incurred for actual costs, 

or incurred for simplified cost 

options (thus excluding advance 

payments), and, for financial 

support to third parties, also 

including legal commitments, is 

more than 70% of the previous 

payment. 

 

pre-financing earlier, up to a maximum of 

90% of the total grant amount. 

 

10. 

Within the presentation of the Public Call, 
under the section concerning supporting 
documentation for infrastructure works, it 
is stated that one of the mandatory 
documents is: 

1. Environment Impact Assessment 
Study or Decision that Environment 
Impact Assessment Study is not 
required issued by relevant 
institutions, in accordance with the 
Law on Environment Impact 
Assessment (Zakon o zaštiti životne 
sredine); 

 
It is not necessary to request an additional 
decision via the CEOP system. The Location 
Conditions issued by the City Administration 
of Kruševac – Department for Urbanism and 
Construction, which explicitly state that no 
Decision on the need for an Environmental 
Impact Assessment is required, are 
considered sufficient documentation. 
 
However, please note that during the 
clarification process, the Contracting 
Authority reserves the right to request either 
an Environment Impact Assessment Study 
(Studija o proceni uticaja na životnu sredine) 



 

 

Our question is the following: 

Is it sufficient to submit the Location 
Conditions issued by the City 
Administration of Kruševac – Department 
for Urbanism and Construction, which 
state the following: 

6.2. Environmental Protection: For 
carrying out works on the reconstruction 
of a public building – City Administration, 
basement + ground floor + first floor, on 
cadastral parcel no. 838/1 Cadastral 
Municipality Kruševac, located at 
Gazimestanska Street no. 1, City of 
Kruševac, no Decision on the need for an 
Environmental Impact Assessment is 
required, in accordance with the 
Environmental Impact Assessment Law 
("Official Gazette of the RS" No. 135/2004 
and 36/09). 

Or is it still necessary to request, through 
the CEOP system, an official decision 
confirming that the Study is not required? 

or Decision that Environment Impact 
Assessment Study is not required (Rešenje 
da nije potrebna izrada Studije o proceni 
uticaja na životnu sredine) issued by relevant 
institutions, if it is assessed that such 
documentation is necessary for this type of 
reconstruction works. 

 


