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No Question Answer 

1. 

 
In the guidelines, under the section 
referring to additional documentation, it 
is stated: 
"The statutes or articles of association of 
the lead applicant, (if any) of each co-
applicant and (if any) of each affiliated 
entity. Where the contracting authority 
has recognised the lead applicant’s, or the 
co-applicant(s)’s, or their affiliated 
entity(ies)’s eligibility for another call for 
proposals under the same budget line 
within 2 years before the deadline for 
receipt of applications, it shall submit 
instead, a copy of the document proving 
their eligibility in a former call (e.g. a copy 
of the special conditions of a grant 
contract received during the reference 
period), unless a change in legal status 
has occurred in the meantime..." 
Could you please clarify what exactly is 
meant by "a copy of the document 
proving their eligibility in a former call 
(e.g. a copy of the special conditions of a 

 

 

 

Given that this is 1st Call for Proposal within 
Program EU INTEGRA, the following should 
be submitted ‘The statutes or articles of 
association of the lead applicant, (if any) of 
each co-applicant and (if any) of each 
affiliated entity.’, as there was no call for 
proposals under the same budget line 
organized by the Contracting Authority 
within 2 years before the deadline for receipt 
of application in which case a copy of 
document proving eligibility could be 
provided.  

 



 

 

grant contract received during the 
reference period)"? 

2. 

In relation to the submission of the 
auditor’s report, is it necessary to submit 
the entire auditor’s report or only the 
auditor’s opinion? Given that the City 
Administration implemented a project 
under the previous call and submitted 
documentation for the previous years, 
should the auditor’s report be submitted 
only for the missing year or for all three 
years? Regarding the translation – which 
parts are considered relevant in this 
case, and does the translation need to 
be official? 

 
Referring to Section 2.2.1. point 4, footnote 
11, public bodies are not required to submit 
supporting documents: an audit report and a 
profit and loss account.  
The translation of the documentation is not 
required. Please refer to the GfA Section 
2.2.1 ‘Where such documents are not in one 
of the official languages of the European 
Union or in the language of the country 
where the action is implemented, a 
translation into the language of the call for 
proposals of the relevant parts of these 
documents proving the lead applicant's and, 
where applicable, co-applicants' and 
affiliated entity(ies)' eligibility, must be 
attached for the purpose of analysing the 
application.’  

3. 

Should the balance sheet and income 

statement be translated, and which parts 

of these documents are considered 

relevant for translation? Does the 

translation need to be official? 

 

 

Please see the response under question 2. 

4. 

In the budget, should all items be shown 

without VAT? How do we record the 

applicant's contribution, considering that 

the contribution is not VAT exempted? 

According to the Guidelines for Grant 
Applicants (Section 2.1.4 – Ineligible costs), 
“Taxes, including VAT, are not eligible.” The 
same provision is reiterated in the Grant 
Contract – Annex G (General Conditions, 
Article 7.1.2) which states that “VAT/ taxes, 
duties and charges are not eligible.” 

This rule applies equally to all expenditures 
included in the budget proposal regardless of 



 

 

the source of financing (EU, co-applicants’ 
contribution, etc.). 

Since co-financing can only consist of eligible 
costs, VAT cannot be counted as part of the 
applicant’s contribution. 

Both the EU grant and the applicant’s co-
financing must be budgeted and reported 
exclusive of VAT, in line with the provisions 
of the Call and the Grant Contract. 

5. 

Can salaries of employees in the city 

administration be shown as the City's 

contribution? 

According to Section 2.1.4 of the Guidelines 
for Grant Applicants (Ineligible costs) and 
Article 7.1.2 of the Grant Contract – Annex 
G (General Conditions), salaries of staff of 
public administrations are eligible only to the 
extent that they relate to the cost of 
activities which the relevant public authority 
would not carry out if the action were not 
undertaken. 

As eligible costs (BH1 – Human Resources): 
Staff costs for City administration employees 
may be included in the budget only if they 
are directly linked to project activities which 
fall outside the scope of their regular 
statutory duties. In such cases, these costs 
must be duly justified. 

As co-financing: Since co-financing can only 
consist of eligible costs, salaries of City 
administration employees may be counted 
as the City’s contribution only for the 
portion that is directly attributable to 
project-specific tasks and goes beyond their 
usual administrative responsibilities.  



 

 

The part of salaries covering routine or 
statutory tasks of the City administration 
cannot be considered eligible and therefore 
cannot be presented either under the EU 
grant or as co-financing. 

In conclusion: Salaries of City administration 
employees may be included as the City’s 
contribution only for project-related 
activities outside their common duties, in 
line with the eligibility criteria set out in the 
Guidelines and the Grant Contract. 

6. 

Will a service (licensed training), which 

normally costs but is available to the 

applicant free of charge, be considered a 

relevant applicant contribution? 

According to Section 2.1.4 of the Guidelines 
for Grant Applicants, contributions in kind do 
not involve any actual expenditure for 
beneficiaries or affiliated entities and are 
therefore not eligible costs. Contributions in 
kind may not be treated as co-financing. 

The provision of a licensed training course to 
the applicant free of charge constitutes an 
in-kind contribution since no actual 
expenditure is incurred by the applicant. As 
such, it cannot be entered into the project 
budget as an eligible cost and cannot be 
considered as part of the applicant’s co-
financing. 

Applicants may, however, describe such 
activities in the narrative section of the 
application form to demonstrate additional 
support or resources leveraged for the 
action, but they will not be financially 
recognised in the budget. 

 


