Vesti

Otvorena regionalna konferencija UNICEF-a o razvoju u ranom detinjstvu i roditeljstvu

Lideri iz više od 20 zemalja širom Evrope i Centralne Azije apelovali su da se pruži veća podrška roditeljima dece ranog uzrasta tokom Regionalne konferencije UNICEF-a o razvoju u ranom detinjstvu i roditeljstvu, koja se danas održava u Beogradu, Srbiji.

Dvodnevna konferencija – koju organizuju Ministarstvo zdravlja Republike Srbije, UNICEF u  Srbiji i Regionalna kancelarija UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju – održava se kao odgovor na potvrdu činjenice na svetskom nivou da roditelji imaju najveći uticaj na razvoj svoje dece, i da mnogima od njih nedostaje potrebna podrška.

Prema podacima istraživanja, oko 70 odsto roditelja u 15 zemalja širom Evrope i Centralne Azije navodi da im je potrebna podrška u oblasti roditeljstva, a polovini nedostaje pristup adekvatnim i kvalitetnim uslugama i zaštiti koje su im potrebne. 

„Politike i programi koji dopiru do svih roditelja i sistem zaštite za najmarginalizovanije porodice neke su od najboljih investicija svakog društva. Kada roditelji imaju podršku da svojoj deci pruže ljubav, negu, podsticaj i sigurnost, deca imaju bolju priliku da delotvorno uče, razvijaju otpornost i vode srećan i zdrav život. Sektori zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite moraju zajedno raditi da roditeljima pruže podršku koja im je potrebna da bi pomogli svojoj deci da napreduju“, izjavila je Regina De Dominicis, regionalna direktorka UNICEF-a za Evropu i Centralnu Aziju.

Više od 300 stručnjaka, kreatora politika i profesionalaca u oblasti razvoja u ranom detinjstvu i roditeljstva prisustvovalo je prvom danu konferencije. Istakli su važnost sistema integrisane podrške za porodice s decom ranog uzrasta.

O uspešnim programima iz celog regiona koji roditeljima pružaju praktične alate i smernice za unapređenje njihovih veština staranja o deci i njihove dobrobiti diskutovaće se tokom drugog dana konferencije. Neki od ovih programa se odnose na model patronažnih poseta čija se primena širi u zemljama širom regiona, kao i UNICEF-ova aplikacija za roditeljstvo „Bebbo“ koju trenutno koristi više od milion roditelja.

„Tokom protekle decenije, ulaganja u zdravstveni sistem Srbije, u saradnji sa sektorom obrazovanja i socijalne zaštite, sistematski su unapredila usluge roditeljima male dece. Naš sistem primarne zdravstvene zaštite ističe se u preventivnim merama, obezbeđujući zdravlje, ishranu, bezbednost i razvojnu podršku dece. Putem patronažnih i pedijatrijskih usluga i razvojnih savetovališta efikasno otkrivamo i rešavamo zdravstvene rizike, kašnjenja u razvoju i nesigurne uslove života. Ponosan sam što je Srbija primer dobre prakse u regionu i šire“, rekao je ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar.

„Celokupna društvena zajednica zavisi od ispravnog delovanja roditelja. Ali i obrnuto. Uloga roditelja i uloga društva u građenju ličnosti su presudne i povezane i zato je dijalog i podrška između njih neophodna karika u lancu izgradnje zdravog i zadovoljnog društva. Ta dva roditeljstva, ono biološko i ono društveno, moraju delovati zajedno, promišljeno i sistemski, posebno u periodu ranog razvoja, kako bi dete izraslo u zdravu i mentalno funkcionalnu jedinku. Zato se posebno radujemo i sa ushićenjem iščekujemo kraj godine kada ćemo svečano otvoriti Centar za rani razvoj dece i inkluziju na Bežanijskoj kosi, kao jedan dom za blisku saradnju, kuću u kojoj je najbolje za najmlađe članove našeg društva apsolutni prioritet”, rekla je gospođa Tamara Vučić, prva dama Srbije.

Sistemi koji nude sveobuhvatnu i visokokvalitetnu podršku roditeljima pomažu im da izgrade samopouzdanje i budu u stanju da podrže razvoj i dobrobit svoje dece, i da   obezbede najboljih ishoda za svoju decu. Da bi se to postiglo, potrebno je jačanje  međuresornih usluga, kvalifikovana radna snaga i podsticajno okruženje, politike po meri porodice koje uključuju adekvatno odsustvo s posla i davanja, kao i pristup kvalitetnoj i dostupnoj brizi o deci.

Mreže u zajednici igraju ključnu ulogu u razvoju deteta i podršci roditeljima, jer pružaju informacije i resurse, smernice, brigu o mentalnom zdravlju i prilike za učenje u ranom detinjstvu.

UNICEF sarađuje s vladama na povećanju investicija u sveobuhvatna rešenja na nivou celog sistema za pružanje podrške delotvornom roditeljstvu i dečijem razvoju širom Evrope i Centralne Azije.

Izvor: UNICEF