Projekti

Upravljanje imovinom u oblasti vodovoda i kanalizacije u jugoistočnoj Evropi

Glavni cilj ovog projekta je uvođenje metoda upravljanja imovinom u pilot opštinama i njihovim javnim komunalnim preduzećima (JKP) u cilju povećanja efikasnosti i transparentnost u upravljanju vodovodnom i kanalizacijonom infrastrukturom u jugoistočnoj Evropi.

Namera je da se uvođenjem  metode upravljanja sredstvima i regionalnom razmenom prakse poboljšaju kapaciteti za upravljanje javnim komunalnim preduzećima i efikasnost ulaganja u javna komunalna preduzećima širom regiona.

Efikasno upravljanje javnim komunalnim preduzećima za vodovod i kanalizaciju predstavlja  jedan od većih problema na lokalnom nivou u jugoistočnoj Evropi. To se odražava na značajne gubitke vode, neadekvatno finansijsko upravljanje i nedostatak sredstava za održavanje i investicije. Ovakva nasleđena situacija odnosi se i na nedostatak adekvatnog znanja, informacija i podataka za donošenje pravilnih odluka i tarifne politike. U tom smislu, jedno od najvažnijih pitanja za opštine i javna preduzeća u vodovodnom i kanalizacionom sektoru je upravljanje imovinom. Sredstva koja čine vodovodni i kanalizacioni  sistem vremenom stare, gube vrednost i propadaju. Samim tim i nivo usluga opada. Troškovi rada i održavanja sistema se povećavaju kako ova sredstva stare i komunalna preduzeća sreću se sa prekomernim troškovima koje više ne mogu da priušti, te pravilno upravljanje sredstvima može sprečiti ovakav scenario.

Cilj projekta je unapređenje opštinskih usluga u jugoistočnoj Evropi, kao i  ispunjavanje nekoliko kriterijuma koje je postavila Okvirna direktiva EU o vodama, što će sve direktno uticati na JKP i lokalne vlasti kroz smanjenje troškova razvoja i ublažavanje rizika.

Donatori: Nemačko Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju (BMZ) i Vlada Švajcarske, sprovodi GIZ (ORF MMS) i Mreža asocijacija lokalnih vlasti jugoistočne Evrope (NALAS)