Evropska nedelja mobilnosti

Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI, manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine preko 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju.

Za opštine i gradove, EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI  pruža odličnu priliku da svojim stanovnicima predstave održive alternativne načine prevoza i da im objasne ekološke izazove sa kojima se suočavaju. Učestvovanjem u akciji, gradovi i opštine mogu da prikažu građanima koje su prednosti izbora čistijih vidova saobraćaja i da time unaprede stanje saobraćaja u svojoj lokalnoj sredini.

Lokalne samouprave se snažno ohrabruju da ovu nedelju iskoriste za testiranje novih mera u saobraćaju uz dobijanje povratnih reakcija od javnosti. To je, takođe, odlična prilika da se lokalne zainteresovane strane udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja. Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha.

TEMA KAMPANJE ZA 2020. GODINU

Evropska komisija je odlučila da tema ovogodišnje EVROPSKE NEDELJE MOBILNOSTI  bude: Mobilnost bez zagađenja za sve. Za ovu temu odabran je i slogan “Izaberi! Pokreni se!”.

UČEŠĆE GRADOVA I OPŠTINA

Pozivamo opštine, gradove i gradske opštine iz Srbije da se priključe ovogodišnjoj EVROPSKOJ NEDELJI MOBILNOSTI . Da bi ste učestvovali, neophodno je da se registrujete na zvaničnoj stranici https://mobilityweek.eu/registration/. Da bi vaša registracija bila prihvaćena, potrebno je da ispunite jedan od navedenih kriterijuma:

- organizacija aktivnosti u nedelji od 16 – 22. septembra,

- održavanje Dana bez automobila,

- promocija nove trajne mere iz oblasti održive urbane mobilnosti.

Samo zvanični organi i organizacije lokalnih samouprava mogu da se prijave za obeležavanje manifestacije.

One lokalne samouprave koje ispune sva tri gore navedena kriterijuma, stiču status Zlatnog učesnika i kvalifikuju se za godišnju nagradu Evropske nedelje mobilnosti.

Gradovi i opštine iz Srbije od samog početka učestvuju u ovoj manifestaciji, a poslednjih godina broj JLS iz Srbije koje učestvuju u EVROPSKOJ NEDELJI MOBILNOSTI stalno raste. Do sada, najviše uspeha u organizovanju manifestacije imao je grad Kruševac, koji je 2016. godine ušao u izbor za nagradu među najboljih 10 gradova, a za 2019. godinu je u finalu za nagradu u kategoriji veliki gradovi (gradovi sa preko 50.000 stanovnika), sa još dva grada iz Evrope.

AKCIJE U OBLASTI MOBILNOSTI

Pozivaju se pojedinci, preduzeća, udruženja, škole i ustanove da svoje aktivnosti u oblasti održive urbane mobilnosti koje realizuju tokom cele godine, takođe registruju na sajtu EVROPSKE NEDELJE MOBILNOSTI: https://mobilityweek.eu/about-mobilityactions/ 

NACIONALNI KOORDINATORI

Počev od 16. februara 2020. godine, koordinaciju sprovođenja EVROPSKE NEDELJE MOBILNOSTI u Republici Srbiji preuzeli su Stalna konferencija gradova i opština – Savez opština i gradova Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, čime se očekuje još masovnije obeležavanje manifestacije u našim lokalnim samoupravama uz snažnu podršku svih relevantnih aktera sa nacionalnog nivoa.

NACIONALNA NAGRADA

Kako bi podstakli učestvovanje većeg broja gradova i opština u kampanji EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI, Ministarstvo gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Stalna konferencija gradova i opština– Savez opština i gradova Srbije, dodeliće na kraju 2020. godine nagradu jedinici lokalne samouprave koja je najviše doprinela unapređenju kvaliteta života u svojoj opštini ili gradu.                                                                                             

Svrha dodeljivanja Nacionalne nagrade je da promoviše uspešne kampanje i podigne svest o potrebi lokalnog delovanja u oblasti održive urbane mobilnosti.