Vesti

Formirana Mreže za zdravlje SKGO

Stalna konferencija gradova i opština je skupu održanom 22. septembra 2015. godine zvanično formirala Mrežu za zdravlje SKGO. Mreža je osnovana kao vid podrške lokalnim savetima za zdravlje i savetnicima za zaštitu prava pacijenata. Osnivanje Mreže je bitno za budući rad svih aktera kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou.

Na skupu su učestvovali Prof. drZoran Perišić, predsednik SKGO i gradonačelnik Niša, Prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, dr. Miljana Grbić, šef kancelarije Svetske zdravstvene organizacije za Srbiju, Solvita Klavina, direktor, Sektora za promociju zdravlja Centra za prevenciju i kontrolu bolesti iz Letonije i Prim. mr. sc. med. dr. Periša Simonović, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut".

Predsednik SKGO Zoran Perišić rekao je da će lokalne samouprave biti umrežene kako bi moglo da se prepoznaju potrebe pacijenata na adekvatan način i kako bi one bile zadovoljene. On je naveo da se pacijenti često žale i imaju razloga da budu nezadovoljni sistemom primarne zdravstvene zaštite, koji uprkos ulaganjima još nije dostigao nivo koji se želi.

Prema njegovi rečima, unutar mreže predlagaće se dokumenti, iskustva i aktivnosti i sprovoditi u delo, a mreža bi trebala da ima i dugoročno pozitivan efekat na primarnu zdravstvenu zaštitu naročito u malim sredinama koje će moći da koriste iskustva većih gradova.

Perišić je rekao i da u Srbiji nema dovoljno prevencije ističući da je potreban jedan dinar uložiti u prevenciju, a da je za lečenje pacijenta potrebno sedam dinara.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Berislav Vekić izjavio je da će početkom sledeće godine početi reforma primarnog zdravstvenog sistema u Srbiji. On je rekao da će do naredne godine biti završeno IT umrežavanje zdravstvenih ustanova u Srbiji i da će reforma moći da počne.

Kako je naveo, cilj je da izabrani lekari imaju više vremena za pacijente sa objektivnim tegobama, da ih pregledaju i obave dijagnostiku u što većoj meri i da se na neki način rasterete hroničnih pacijenata koji mesečno uglavnom moraju da dolaze po terapiju. Vekić je najavio i vraćanje savetovališta za dijabetes.

Govoreći o racionalizaciji radnih mesta u zdravstvenom sistemu, Vekić je kazao da je u skladu sa Uredbom o racionalizaciji u državnom sektoru "prirodnim odlivom" otišlo 4.500 zaposlenih i da do marta 2016. godine treba da ode još njih 3.500. On je međutim istakao, da u Srbiji ima manjka lekara i medicinskih sestra, a da se polako treba rešavati nemedicinskog osoblja.

U nastavku skupa predstavnici lokalnih saveta iz Beograda, Novog Sada, Kragujevca, Niša, Užica i Rače predstavili su dobru praksu i izazove sa kojim su se suočavali u radu.

Specijalne gošće na sastanku bile su i članice delegacije iz Letonije koje su ovom prilikom predstavile zdravstvene politike u lokalnim zajednicama ove baltičke države.

Na kraju skupa naši proslavljeni sportisti Dane Korica i Vanja Grbić održali su predavanje o značaju fizičke aktivnosti za zdrav život.

Održavanje skupa podržala je Švajcarska agencija za saradnju i razvoj (SDC) kroz projekat Institucionalna podrška SKGO - druga faza.