Vesti

Mreža eko-poverenika – 80 odsto obaveza iz oblasti zaštite životne sredine na opštinama

Stalna konferencija gradova i opština u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, organizovala je 29. juna 2017. godine osmi sastanak Mreže eko-poverenika SKGO na kome su predstavnici gradova i opština upoznati sa statusom i izazovima u procesu pregovaranja sa Evropskom unijom u oblasti zaštite životne sredine.

Zamenica generalnog sekretara SKGO Zorica Vukelić rekla je da pregovaračko Poglavlje 27 jedno od najzahtevnijih oblasti za jedinice lokalne samouprave, jer se u najvećoj meri sprovodi na lokalu.

Ona je kazala da su takvi sastanci prilika da se sagledaju problemi na koje lokalne samouprave nailaze u oblasti zaštite životne sredine i da se može uvideti da država sve više pažnje posvećuje toj oblasti.

"Poglavlje 27 nam donosi mnogo obaveza, a mi na lokalu imamo dobre propise, međutim problemi nastaju kada oni treba da se poštuju u praksi", navela je Vukelić. Ona je dodala da lokalne samouprave kroz Mrežu mogu dobiti pomoć u vidu modela rešenja, saveta i obuka kao i da je to način njihove međusobne komunikacije.

"Moramo ulagati zajednički napor da bi se nešto radilo na lokalnom nivou, a mi smo tu da pomognemo da se interesi lokalnih samouprava artikulišu i usmere gde treba", istakla je Vukelić.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović rekla je da je oko 80 odsto obaveza iz oblasti zaštite životne sredine upravo na jedinicama lokalne samouprave.

"Prvi put kroz ovaj proces Srbija tačno zna gde se nalazi, koje su slabe tačke, ali ima ciljeve i planove koje treba ostvariti u ovoj oblasti", istakla je Božović. Ona je dodala da su projekti koje treba raditi izuzetno skupi zbog čega se ne sme grešiti, ni u procenama ni u radu.

"Velika su ulaganja, tako da nam je potrebna koordinacija svih strana ali i postojanje stepena odgovornosti", kazala je Božović.

Sekretarka Odbora SKGO za životnu sredinu i vanredne situacije Ljubinka Kaluđerović rekla je da će najveći izazov u poglavlju 27 biti da se obezbede rokovi za primenu svega što je propisano zakonima Evropske unije.

"Iskustva drugih zemalja nam pokazuju da se nekada žurilo, da se u ceo proces ulazilo sa velikim očekivanjima i obećanjima što na kraju i nije bilo dobro jer nisu uspevali sve da ispune pa su morali da plaćaju penale", kazala je Božović.

Dodala je da je bitno prepoznati uslove u Srbiji zbog čega se vode razgovori na nivou centralnih i lokalnih vlasti da bi se uvidelo kakvi kapaciteti i mogućnosti postoje.