Vesti

U Kruševcu obeležen Međunarodni dan smanjenja rizika od katastrofa

U Kruševcu je 13. oktobra 2017. godine održana centralna manifestacija povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa uz učešće preko 70 predstavnika opština i gradova. Skup je organizovan kako bi se lokalne samouprave upoznale sa najboljim primerima iz prakse i smanjile rizik od elementarnih nepogoda i drugih vidova nesreća u svojim lokalnim zajednicama.

Učesnici skupa su diskutovali o nacrtu Zakona o upravljanju rizicima i vanrednim situacijama, i ulozi Srbije u međunarodnoj inicijativi „Dome, sigurni dome" Kancelarije UN za smanjenje rizika od katastrofa (UNISDR), kao i nacionalnom doprinosu ostvarivanju globalnog cilja smanjenja broja ugroženih za 100.000 za dekadu 2020-2030, u odnosu na period 2005-2015.

Skup je organizovan u okviru regionalnog projekta „SEE Urban - Izgradnja akcione mreže urbane otpornosti u jugoistočnoj Evropi", koji, uz finansijsku podršku Evropske unije, sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Stalne konferencije gradova i opština (SKGO).

Tokom svečanosti uručene su nagrade gradovima i opštinama koji su pobedili na konkursu za najuspešnije sprovedene mere i aktivnosti u domenu smanjenja rizika od elementarnih nepogoda i katastrofa.

Grad Čačak dobio je nagradu za najuspešnije izgrađen sistem civilne zaštite, opština Ub za izradu najkompletnije Procene ugroženosti od rizika, dok su Novi Pazar, Beograd i Kruševac prepoznati kao najbolji primer pripreme programa za prevenciju posledica elementarnih nepogoda.

Konkurs je objavio i sproveo Program UN za razvoj UNDP, u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima (KUJU), Sektorom za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO), organizacijom CARITAS Srbija i Crvenim Krstom.